Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Craig Cameron

Kritizirao Hrvatsku jer mu zapeo projekt, a prevario čak 880 investitora

Dubrovnik
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
19.12.2014.
u 10:27

Dobio 350.000 funti (3,5 milijuna kuna) kazne i doživotnu zabranu obavljanja financijskih djelatnosti

Ironičan obrat dobila je priča o Craigu Cameronu, britanskom investitoru – točnije voditelju projekta – koji je godinama u zemlji i inozemstvu oštro kritizirao ulagačku klimu u Hrvatskoj zbog poteškoća na koje je nailazio njegov projekt gradnje stambenog naselja kod Dubrovnika.

Camerona je nadležno financijsko regulatorno tijelo kaznilo sa 350 tisuća funti (oko 3,5 milijuna kuna) te doživotnom zabranom obavljanja financijskih djelatnosti zbog nepoštovanja zakona i financijskih regulativa, sramotnog ponašanja, kršenja minimuma profesionalnih standarda te prijevare, čime je oštetio 880 investitora koji su u projekte uložili oko 38 milijuna eura.

Fenestra Village

Projekt nazvan Fenestra Village započeo je još 2005. kad je skupina ulagača na čelu s britanskim fondovima Barclays Plc i Equity Trust  kupila građevinsko zemljište za gradnju 26 vila na platou Bosanka, na brdu Žarkovica iznad Dubrovnika. Vrijednost projekta iznosila je 36 milijuna eura. U projekt se uključio i američki investicijski fond NCH Capital te ga 2010. potpuno preuzeo nakon što se Barclays povukao, nezadovoljan odugovlačenjima u realizaciji. Cameron je i tada ostao raditi kao voditelj projekta za upravitelja CMC Global te nije štedio hrvatske dužnosnike, posebno Nikolu Dobroslavića, župana dubrovačko-neretvanskog.

– Župan nam je otvoreno je rekao da, iako smo kupili građevinsko zemljište, to ne znači kako na njemu možemo i graditi. Razvijali smo projekte u brojnim državama svijeta, ali ovakav tretman još nigdje nismo doživjeli. Županija koči realizaciju našeg projekta i namjerno pogrešno interpretira prostorno-planske odredbe. To dovodi u pitanje vjeru u cijeli pravni sustav Republike Hrvatske. Šteta je što cijeli grad ovisi o jednom čovjeku. Njegovi potezi znatno utječu na imidž Hrvatske na međunarodnom investicijskom tržištu – kazao je lani Cameron na britanskom investicijskom forumu u Dubrovniku, a svoje je nezadovoljstvo iznosio i u utjecajnim listovima, poput britanskog Financial Timesa.

Projekti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj

I dok je Cameron bjesnio na tretman u Hrvatskoj, usporedno je tekla istraga Financijske agencije Jerseya, jednog od britanskih Kanalskih otoka i omiljenog odredišta za otvaranje offshore kompanija, na kojem je registrirana Cameronova tvrtka Burlington. Od 2003. do 2006. Cameron je bio na dužnosti direktora Burlingtona, male konzultantske kompanije za savjetovanje malih i srednjih ulagača. Financijska agencija Jerseya rekonstruirala je genezu dubrovačkog slučaja. U tom se periodu, prema zakonima i propisima Agencije, Cameron nije smio baviti kolektivnim investicijskim programima. Unatoč tomu, Cameron je pokrenuo tri takva programa: u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Projekt u Dubrovniku započeo je 2004. kad je Cameron s kompanijom MarketingCo osmislio plan privlačenja investitora. Početkom 2005. proveli su ga u djelo, i to na nezakonit način – slali su pismene ponude i reklame na adrese 15 tisuća potencijalnih investitora i 2900 potencijalnih kupaca. Na račun Cameronove tvrtke slijevalo se tri posto od svakog pojedinačnog ulaganja. Do kraja te godine 880 investitora uložilo je 38 milijuna eura u Cameronove projekte u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Nedostupan za komentar

– Cameron je jako dobro znao da nema dozvolu za tu vrstu poslovanja, ali nije mario. Od Agencije je u više navrata, pa i preko odvjetnika, zatražio dozvolu za rad, ali je ona odbijena – kažu te dodaju kako je doveo u zabludu investitore, zlorabio njihovo povjerenje, njima nanio štetu, a sebi znatnu materijalnu korist.

O Cameronu se nije čulo ništa od lani, a nije bio ni dostupan za komentar. Jedini trag koji se o njemu može naći jest taj da se na poslovnim internetskim stranicama predstavlja kao konzultant za razvojne projekte na Balkanu.

>>Dok Hrvatska vapi za kapitalnim investicijama, HBOR ih blokira!

Komentara 18

BF
brkonja fra brkati
11:01 19.12.2014.

Klasika.Belosvjetski hoštapler došao u RH oprati lovu i potrošiti hrvatske reurse. Usput je imao podršku poznatih neoliberalnih medija kao FT koji pružaju logistiku takvim lupežima, predstavljajući ih kao investitore koji će tobože unaprijediti ekonomiju država gdje su došli krasti.

DU
Deleted user
12:05 19.12.2014.

Kako ono vele u nama susjednom glavnom gradu: Bre, mnogo pokvaren čovek, ali nedovoljno za BG. Nije ni on se bio kadar obračunati se s tzv. lokalnim lavovima u našem priobalju, a o kakvom problemu se doista radi - zorno svjedoči slučaj norveške investicijske inicijative gdje su im u Sućuraju na otoku Hvaru baš takvi namjestili "pušku", već su iskeširali više od deset milijuna eura, ali dozvole njet. A taj projekt vrijedi preko milijarde eura!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
13:24 19.12.2014.

Medalja uvijek ima dvije strane. Naravno da time što kupiš građevinsko zemljište, ne znači da možeš i graditi što želiš. S druge strane motiv lokalne vlasti da ne dozvoli gradnju sigurno nije bio to što Cameron nema za to potrebne dozvole, jer vjerojatno to nisu znali. Na kraju je to dobro završilo, ali ključno je pitanje kako je moguće da u Hrvatskoj radi tvrtka, koja za to nema potrebne dozvole. Je li to neznanje, šlamperaj ili pogodovanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije