Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet 2015

Jurjako: Svi moramo nositi jedan dres - reprezentacije Cresa

Poslovni uzlet
Foto: Poslovni dnevnik
1/3
20.03.2015.
u 12:23

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, naglasio da je otok specifično okruženje sa svim svojim nedostacima i prednostima za poslovanje, ali i da na njemu rade mali i srednji poduzetnici koji mogu pružiti mnogo za gospodarstvo otoka

Manifestacija Poslovni uzlet u organizaciji Poslovnog dnevnika prvi put je održana na jednom otoku. U petak je svim govornicima u restoranu Nono Frane to bila prva misao dok su se obraćali okupljenim poduzetnicima. Tako je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika naglasio da je otok specifično okruženje sa svim svojim nedostacima i prednostima za poslovanje, ali i da na njemu rade mali i srednji poduzetnici koji mogu pružiti mnogo za gospodarstvo otoka.

"Malo i srednje poduzetništvo kapilarni je sustav gospodarstva", naglasio je Šimatović, što je prepoznao i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je naglasio da je zajedništvo političkih stranaka, poduzetnika i civilne scene najbitnije u stvaranju poslovne i gospodarske klime na otoku. "Gradska je vlast nakon prošlih izbora odlučila ukloniti politiziranje i staviti glave na kup. Svi mi dolazimo iz različitih klubova, ali isto tako svi moramo nositi jedan dres – onaj reprezentacije Cresa", sportskim se žargonom obratio Jurjako. Svjestan je velikih očekivanja spram otočke vlasti pa je nabrojao niz aktivnosti Grada kojima pokušava podignuti standard na otoku. Tako je podsjetio da Grad sređuje prostorne planove i da će se izmjena Plana sljedećeg tjedna naći na sjednici Gradske skupštine. To je uvjet izgradnje potrebne poslovne infrastrukture. "Također je na redu izrada Razvojne strategije Grada Cresa", najavio je Jurjako.

Na redu je rad na poboljšanju usluga u nekoliko poslovnih zona, za što je izgradnja prateće infrastrukture uvjet razvoja bez kojega se ne može. Turizam je naveo kao jednu od najvažnijih gospodarskih grana otoka, ali nije zaboravio spomenuti niti poljoprivredu kao granu s velikim potencijalom. "Maslinarstvo, ovčarstvo i marikultura imaju veliki potencijal na otoku", kazao je Jurjako, naglasivši da je Grad osnovao Odbor za poljoprivredu koji bi trebao pomoći u daljnjem razvoju poljoprivrede. Cres svoj razvoj ne gradi samo na te dvije grane pa je Jurjako podsjetio da je cresko brodogradilište spašeno od stečaja u zadnji trenutak te da pod novim vlasnikom radnici napokon dobivaju redovitu plaću. Pohvalio se Jurjako i izgrađenim novi pročišćivačem i novim sustavom zbrinjavanja otpada. Svjestan specifičnosti poslovanja na otoku, Jurjako je rekao: "More nas spaja s cijelim svijetom, ali isto tako i razdvaja. To možemo pretvoriti u svoju prednost samo učenjem i edukacijom".

Slično je zaključila i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije koja je kazala da se na otoku mirno i lijepo živi, ali da nije lako poslovati. "Županija je to prepoznala pa je izradila 12 milijuna vrijedan projekt program subvencioniranja kamata za male i srednje poduzetnike", poručila je Medarić.

Na programe bespovratne pomoći poduzetnike je pozvala Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta. "Pozivam vas da svoje projekte prijavite na Poduzetnički impuls 2015. vrijedan četiri milijarde kuna. Već je objavljen prvi javni poziv, a sljedeći tjedan će biti objavljen i drugi – za proizvodnju i gradnju proizvodnih hala. "Svaki mjesec objavljivat ćemo pozive na kojima ćete se moći natjecati za novac iz europskih fondova", najavila je Žužak.

>> Poslovni uzlet u Sisak dovodi najbolje stručnjake

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije