Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj za prodaju

I za državne vile traži se onaj koji daje tržišnu cijenu

14.10.2009., Saborsko, Hrvatska - Vila Izvor, velebno zdanje smjesteno na rubu plitvickog nacionalnog parka u opcini Saborsko koje je u vrijeme bivse Jugoslavije bilo jedno od skrivenih carstava komunistickog vodje Josipa Broza Tita. Uska asfaltirana cest
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
19.11.2016.
u 22:45

Dok je na moru najčešći interes prenamjena vila u turističke svrhe, za dvije vile u Zagrebu interesi su iskazani za, primjerice, prenamjenu u muzej ili edukacijske centre

Za vile Lovor u Opatiji i Bianca u Trogiru, Češku vilu na Visu, dubrovačku Čigriju, Izvor na Plitvičkim jezerima, vilu Slavujevac i onu u Nazorovoj ulici u Zagrebu uskoro će Ministarstvo državne imovine raspisati natječaj za prodaju. Za razliku od prijašnjih natječaja, sada će natječaj objediniti više vila, od kojih se neke već pokušalo prodati, ali zbog cijene ili pravnih prepreka nije bilo uspjeha.

Bit će ih još

Na popisu će se naći možda još nekoliko vila, ako se uspije obaviti sve potrebne radnje prije nego što se natječaj raspiše, a možda se nađu i vile koje još nisu prenesene u Ministarstvo iz pojedinih državnih tvrtki, kao što je, primjerice, slučaj s vilom Toplice u Opatiji, koju HŽ još nije prenio u registar državne imovine. Za vilu Čingriju pravo prvokupa ima Grad Dubrovnik, no navodno Grad nudi premali iznos.

Upravo je cijena često razlog zbog kojeg se vile nisu prodale i prije. S prodajom se ne bi trebalo žuriti i tražiti nižu cijenu od tržišne, govorio je i nekadašnji predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović. Jer primjer vile Kremešek u Voloskom kod Opatije pokazao je da se za njih može postići dobra cijena. Za tu vilu u dva navrata nije bilo interesa, a treći put, sredinom ove godine, ulagač je ponudio milijun kuna višu cijenu od tražene.

Prenamijeniti

Dok je na moru najčešći interes prenamjena vila u turističke svrhe, za dvije vile u Zagrebu interesi su iskazani za, primjerice, prenamjenu u muzej ili edukacijske centre. Nakon predstavljanja 100 državnih projekata veći interes bio je i za bivšu Titovu vilu Izvor na Plitvičkim jezerima.

Najveći broj interesenata, od njih 22, tada je vilu htio prenamijeniti u turističke svrhe. No i za Češku vilu koja se prostire na površini od 64 tisuće četvornih metara bilo je više od 20 interesenata, no nije se prodala. Naime, prije toga Grad Vis morao je napraviti urbanistički plan uređenja ugostiteljsko-turističke zone “Češka vila” kao preduvjet za realizaciju projekta.

>> Imotske vile s bazenima bum su na skandinavskom tržištu

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije