Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnička ideja

Hrvatsku vunu izvozit će kao građevinsku izolaciju

damir remenar
Vedran Balen
17.04.2014.
u 16:00

Remenarov cilj je potaknuti organizirani otkup i na svjetsko tržište plasirati konkurentan hrvatski proizvod.

U zanimljiv poslovni pothvat upustio se ovih dana Iločanin Damir Remenar, koji je u Osijeku osnovao tvrtku koja će se baviti preradom ovčje vune. Kako se i u Hrvatskoj i u Europi pokazala lošim materijalom u proizvodnji tekstila, njegova se vuna uglavnom neće koristiti za tu namjenu, nego za građevinsku izolaciju. Uvjeren je da projekt ima budućnost, jer će vunu prodavati po više nego trostruko nižoj cijeni od uobičajene. Svoju poduzetničku ideju predstavio je na sajmu inovacija i modernih tehnologija u Slavonskom Brodu.

- Još uvijek sam daleko od biznisa, jer tek moram dignuti dignuti kredite, kupiti postrojenje i riješiti prostor. Sve će to potrajati barem pola godine. Međutim, na kraju će mi se trud isplatiti, jer ću vunu za izolaciju koja košta 100 kuna prodavati za 30 kuna po kilogramu – kaže Remenar, koji već posjeduje i certifikat za izolaciju od ovčje vune i celuloze.

Prema njegovim riječima, ovčja vuna u Hrvatskoj predstavlja ekološki problem. Razbacana je po šumama, livadama i potocima i već 20 godina nitko je ni ne otkupljuje niti prerađuje. Osobito je problematičan sustav pranja. Naime, vuna se pere u raznim otapalima, iz čega proizlaze velike količine vrlo otrovnih i štetnih otpadnih voda. Štoviše, otpadna voda od vune smatra se najprljavijom u tekstilnoj industriji.

Tom problemu Remenar namjerava doskočiti pomoću stroja za ekološko pranje sirove masne vune, kojeg je sam patentirao. Cilj mu je potaknuti organizirani otkup i na svjetsko tržište plasirati konkurentan hrvatski proizvod.

- Moj stroj vunu pere u čistoj vodi, bez ikakvih kemikalija i otapala. U mulju koji ostane iza tog pranja nema nikakvih štetnih tvari, što je dokazano laboratorijskim ispitivanjem. Proces pranja u potpunosti je ekološki, jer koristim samo vodu, pa se ostaci mogu koristiti kao prirodno gnojivo – ističe Remenar, čija inovacija i financijski i ekološki rješava problem iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa.

Iločki se poduzetnik već desetak godina bavi inovacijama i iza njega je već desetak patenata, od čega se tri odnose upravo na vunu.

>>Ovčari na mukama - moraju šišati ovce, a nemaju kome prodati vunu

Ključne riječi

Komentara 1

MI
Miro
12:20 29.04.2014.

Naša vuna se sigurno može koristiti u mnoge svrhe, posebno u automobilskoj industriji za sjedala. Naravno da je tehnološka obrada potrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije