Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMOĆNIJA HRVATSKA GOSPODARSTVENICA:

Gordana Kovačević: Žene, uhvatite li se ozbiljno posla u ICT-u, možete brzo uspjeti

06.09.2016., Zagreb - Tvrtka Ericsson Nikola Tesla, isporucitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rjesenja, softvera i usluga. Gordana Kovacevic; predsjednica Uprave. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
02.12.2016.
u 12:35

Djevojke imaju bolje rezultate u matematici od dječaka i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali ne izabiru često STEM zanimanja

Drugu godinu zaredom tjednik Lider za najmoćniju ženu hrvatskog gospodarstva odabrao je Gordanu Kovačević, predsjednicu uprave Ericssona Nikole Tesle, jedne od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj koju odlikuje ulaganje u istraživanje i razvoj te pomicanje granica tehnologije. U ICT sektoru 80 posto je muškaraca, a svega 20 posto žena.

Malo je tvrtki u kojima je žena na vodećoj poziciji što govori i podatak da je u svega 179 hrvatskih tvrtki žena na poziciji člana uprave ili Nadzornog odbora, a upravljačka moć tvrtki kojima upravljaju procjenjuje se na 36 milijardi eura, što je sedam posto više nego lani.

Ipak, malo je žena u top menadžmentu kompanija pa u tom većinski muškom svijetu drže tek 25 posto pozicija. Pedeset najutjecajnijih predsjednica uprava iz Hrvatske kontrolira 2,8 milijardi eura, a moć im je bila najveća 2013. kada su bile odgovorne za 4,2 milijarde eura.

Uspješne žene koje drže najvažnije funkcije u hrvatskom društvu složile su se na Liderovoj konferenciji “Žene u biznisu” da bi za jače napredovanje žena najbolji savjet bio veća participacija u obrazovanju i poslovima iz STEM područja.

O tome je govorila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kada je naglasila da djevojčice u matematici ostvaruju bolje rezultate od dječaka u osnovnim i srednjim školama, no i da ih se i dalje ne ohrabruje da se bave STEM zanimanjima.

– Postotak žena u STEM zanimanjima minoran je. Već u vrtiću djecu se uči da postoje muška i ženska zanimanja. Više od 90 posto zanimanja budućnosti bit će vezano uz digitalizaciju. Ako žene nastavimo isključivati iz toga procesa, Hrvatska će u budućnosti ostvariti tek polovične rezultate te neće biti funkcionalna – poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Da je STEM područje ključno za buduću poziciju žena u svijetu poslovanja, istaknula je i Gordana Kovačević koja je iskoristila priliku naglasiti da je u Ericssonu Nikoli Tesli više žena na visokim funkcijama nego u globalnom Ericssonu, pa i svijetu ICT-a.

– Znamo da se žene teže odlučuju za prirodne znanosti, pa i za ICT sektor, ali im poručujem da je i to, kao i STEM područje, vrlo motivirajuće te da, ako se toga ozbiljno uhvate, sigurno mogu brzo uspjeti u poslu – pokušala je motivirati Kovačević, koja je s trona najmoćnijih žena hrvatskog biznisa lani skinula Ljerku Puljić koja je kao izvršna direktorica Agrokora obilježila poslovnu scenu Hrvatske.

U velikim je tvrtkama malo žena, participacija žena poduzetnica u odnosu na muškarce također je mala pa je svega 18 posto žena u svijetu samozapošljavanja. Za njih su i u HBOR-u i u Europskoj banci za obnovu i razvitak rezervirane vrlo povoljne kreditne linije koje je predstavila još jedna od moćnih žena s poslovne scene, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku Vedrana Jelušić Kašić. Ona je istaknula da su kroz program financiranja za žene poduzetnice lani s 15 milijuna kuna kreditirani razni edukacijski i savjetodavni projekti za žene poduzetnice.

– Žene imaju razvojni pristup, uvijek su stvarale i pokretale svijet, sklonije su brzom reagiranju u rješavanju problema, što se posebno pokazalo u kriznom vremenu prošlih godina, sklonije su inovacijama i suradnji. Na upravljačkim pozicijama pridonose raznolikosti mišljenja i boljem odlučivanju te ih je zbog svega toga bitno poticati na poduzetništvo – poručila je Jelušić Kašić ohrabrujući žene.

>> Predviđanja čelnih političara i gospodarstvenika za 2017. godinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije