Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mato Mrkalj

Ekonomist iz Zbjega otvorio Njemačku 
i Austriju za izvoz

Mato Mrkalj
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
12.05.2016.
u 00:05

Nakon odlaska iz Žita, uspješno savjetuje poljoprivrednike.

Mladi magistar ekonomije Mato Mrkalj iz Zbjega kod Slavonskog Broda prije četiri je godine svoje profesionalno iskustvo i kontakte odlučio usmjeriti prema poljoprivrednicima. Ovaj 30-godišnjak odlučio se tada za originalan i hrabar potez te osnovao tvrtku Igman, koja se bavi savjetovanjem i izradom projekata za fondove EU.

Sumnjičava rodbina

Iako su na njegovu ideju ispočetka svi gledali sa skepsom, privatno savjetovalište već tri godine posluje s dobitkom.

– O ovom poslu razmišljao sam davno prije formalnog osnivanja tvrtke, jer upravo su poljoprivrednici ti koji drže proizvodnju u Hrvatskoj. Tvornice propadaju, oni ostaju. Naravno da se ispočetka boje kako im netko želi uzeti novac. Zato je važno steći njihovo povjerenje – kaže Mrkalj.

Nakon razmimoilaženja s bivšim poslodavcima iz osječkog Žita, odlučio je krenuti svojim putem. Prijatelji i rodbina sumnjičavo su gledali na njegovu ideju držeći kako su poljoprivrednici teški i tvrdoglavi ljudi koji ne rade i žive od poticaja. Govorili su mu da treba ići na sigurnu plaću i tražiti mjesto činovnika u nekoj tvrtki. Mrkalj je unatoč tome ostao dosljedan i, kaže, nije pogriješio.

– I poljoprivrednici sve više shvaćaju da savjet temeljen na znanju i iskustvu ima svoju cijenu, bez obzira na to što se ne radi o opipljivoj robi. Usredotočio sam se na male proizvođače bez puno hektara koji žele proizvod plasirati za dodanu vrijednost – ističe Mrkalj.

Od pokretanja posla njegovu su pomoć tražile stotine poljoprivrednika. Klijenti većinom dolaze iz inozemstva, ali radi i s nekoliko poljoprivrednih tvrtki iz Hrvatske, vezanih uz ratarsku proizvodnju. Uz puno truda i strpljenja uspio je pobijediti administraciju i organizirati izvoz velikih količina kukuruza i uljarica svojih klijenata u Austriju i Njemačku. Početkom godine zaposlio je i računovotkinju.

Stručna ruka

– Najvažnije je imati poslovnu nišu i osigurati si prostor na tržištu. Vidio sam svoju priliku, izgurao najteži dio i sada sam stabilan, a zadovoljstvo kupaca iz inozemstva potvrda mi je da radim dobro – zaključio je Mrkalj.

Poljoprivrednicima koji na spavanje idu s grčem u želucu jer ne znaju što ih čeka sutra Mrkalj je poručio da njihovi problemi nisu nerješivi. Sve što trebaju učiniti je sjesti s nekim tko je stručan i proći problematiku, od početka do kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije