Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EIB i HBOR potpisali ugovor:

Konačno stižu investicije: 250 milijuna eura za male i srednje poduzetnike

Ugovor
11.07.2016.
u 13:57

EIB prati HBOR već 15 godina. U tom je razdoblju potpisano 15 ugovora ukupne vrijednosti 1,9 milijardi eura

Predstavnici Europske investicijske banka (EIB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su danas ugovor o financiranju vrijedan 250 milijuna eura namijenjenih potpori projektima malih i srednjih poduzetnika.

Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević, koji je tom prilikom istaknuo da je riječ o drugoj tranši kreditne linije ukupno vrijedne 500 milijuna eura, čija je prva tranša potpisana još 2014. godine.

EIB prati HBOR već 15 godina i u tom je razdoblju potpisano 15 ugovora ukupne vrijednosti 1,9 milijardi eura, kojima je HBOR podržao više od 2700 projekata, istaknuo je Tomašević.

Dodao je i kako je EIB bio jedna od prvih banaka koje su u jeku ekonomske krize ponudile mogućnost financiranja hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima. To je, naglasio je Tomašević, i HBOR-u omogućilo da ojača svoje kreditiranje poduzetništva, pa je tako samo lani hrvatska razvojna banka odobrila rekordnih 7,8 milijardi kuna kredita, od čega je glavnina bila usmjerena malim i srednjim poduzetnicima.

Samo u prvoj polovici ove godine, pak, odobrena su 1452 kredita ukupno vrijedna 4,15 milijardi kuna. To je 84 posto više nego prošle godine s obzirom na broj, a u iznosu 2 posto, rekao je Tomašević.

Scannapieco je naglasio da su sredstva iz ove kreditne linije namijenjene za financiranje investicijskih projekata u industriji, turizmu i ostalim strateškim sektorima, u iznosima od 40 tisuća do 2,5 milijuna eura. Pritom će, kazao je, posebni uvjeti postojati za projekte koji jamče zapošljavanje mladih, s obzirom na to da je Hrvatska jedna od europskih zemalja u kojoj je nezaposlenost mladih velik problem.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a Zdravko Marić koji je posebno izdvojio podatak da je HBOR samo ove godine povukao više od 190 milijuna eura za financiranje projekata malog i srednjeg poduzetništva.

Marić je kazao i da se zadnjih mjeseci intenziviralo ugovaranje ovakvih kredita, istaknuvši da to pokazuje da ima sve više interesa korisnika. Taj interes, istaknuo je, treba biti iskorišten da se stimulira i daljnji gospodarski rast, jer trenutačni, iako na zdravijim temeljima nego prije krize, još uvijek nije dovoljan da ostvari glavni cilj, a to je otvaranje novih radnih mjesta.

HBOR je ovaj kredit dobio na 12 godina, uz mogućnost počeka od 4 godine, a po kamatnoj stopi od 0,5 posto, dok će ona za korisnike kredita iznositi između 2 i 4 posto, ovisno o kreditnoj liniji HBOR-a koju će koristiti.

>> Od jeseni krediti HBOR-a za zimmer frei ukupno vrijedni 400 milijuna eura

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije