Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stabilna situacija?

Plenković: Do petka bismo mogli imati cjeloviti dogovor. Petrov: Bit će zanimljivo na Nacionalnom vijeću

Andrej Plenković i Božo Petrov
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
05.10.2016.
u 20:45

– Potpisi nisu pritisak, nakon ovakva tri tjedna razgovora postoji inicijativa nekih drugih koji bi voljeli da se ne dogodi suradnja između HDZ-a i Mosta. Nama jest prioritet dogovor i suradnja s HDZ-om – tvrdi Petrov

Završio je još jedan krug pregovora između HDZ-a i Mosta. – Blizu smo konačnog dogovora, sljedećih dva dana predstavljamo modele rješenja koje smo našli u našim strankama. Mislim da bismo do petka mogli imati cjeloviti dogovor. Vjerujem da smo kvalitetno iskoristili vrijeme od završetka izbora do prve sjednice Sabora – kazao je Plenković.

Idući tjedan trebalo bi doći do brzog formiranja Sabora, ali i Vlade. Plenković i Petrov raspravljali su o podjeli dužnosti u Saboru.

– Izmijenili smo danas prijedloge, bit će zanimljivo sutra na Nacionalnom vijeću Mosta. Prijedloge koje smo dobili možemo predstaviti našim tijelima, a onda ćemo odlučiti što će biti. Do kraja tjedna trebamo dovršiti ovaj dio pregovora – kazao je Petrov.

Plenković spomenuo plan B

Plenković je poručio da postoji opcija da HDZ stane pred predsjednicu sa 76 potpisa u drugoj varijanti.

– I to je na stolu, ali nam nije prioritet – kazao je Plenković.

Čelnik Mosta nadodaje da su posljednja tri tjedna trajali pozitivni i konstruktivni pregovori. Na pitanje hoće li biti potpredsjednik Vlade ili predsjednik Sabora, kazao je da se čeka "cjelokupni paket".

– Tek kad dogovorimo cjelokupni paket, onda ćete dobiti i cijelo rješenje. Javnost ćemo pravovremeno obavijestiti – kazao je Petrov. Nadodaje da im je mjesto predsjednika Sabora važno jednako koliko i HDZ-u, ali kada sjednu ponovno za stol znati će cijelo rješenje – poručuje Petrov.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

– S kolegama i partnerima iz Mosta i, nadam se, budućim partnerima u hrvatskoj Vladi u cilju nam je stvoriti stratešku stabilnu Vladu. Imamo snažan poticaj stvoriti kvalitetnu i dugotrajniju suradnju – kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a očekuje potpise svih predstavnika nacionalnih manjina. – Potpisi nisu pritisak, nakon ovakva tri tjedna razgovora postoji inicijativa nekih drugih koji bi voljeli da se ne dogodi suradnja između HDZ-a i Mosta. Nama jest prioritet dogovor i suradnja s HDZ-om – tvrdi čelnik Mosta.

Unatoč gotovo mjesec dana od završetka parlamentarnih izbora, Petrov tvrdi da građani na odluku ne čekaju dugo.

– Za razliku od prethodnih izbora, imate puno stabilniju, normalniju situaciju u javnom prostoru. Za mene je ovo kvalitetnije ozračje za postizanje dogovora. Očuvali smo taj mir i održali konstruktivne pregovore po načelu argumenta – zaključuje Petrov.

>> Novi prijedlog: Za poziciju predsjednika Sabora Most spreman odreći se jednog ministarstva

Komentara 37

PO
Polikarp
21:03 05.10.2016.

Most je lanjskim izborima dobio 300 tisuća glasova. Na ovim 180 tisuća. Ako i dalju budi iscrpljivali narod sa svojim prenemaganjima i moraliziranjima -na idućim izborima bit će zbrisani s političke scene!

BK
B Kosa
21:03 05.10.2016.

HDZ ima odlicni i sposobni ljudi, a i Reiner je odlicno obavljao duznost presjednika sabora, HDZ bi trbala dobiti to mjesto

Avatar Bruno
Bruno
23:13 05.10.2016.

Uzmite i nekoliko mostovih zastupnika, neki su (barem 6-7) sigurno spremni na saradnju. Odbacite Petrova i ove koji su imali funkcije, nisu sposobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije