Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMEĐU POLITIKE I STRUKE

Pilulu za “jutro poslije” i u Hrvatskoj će se kupovati bez recepta

pilula
Foto: Reuters/PIXSELL
21.01.2015.
u 17:24

Odluka EK o dostupnosti kontraceptivnog sredstva u Poljskoj podigla buru, a kod nas još uvijek previše nepoznanica

        Pilula koja već godinama dijeli mišljenja i stavove struke i korisnika, poznatija kao pilula za “jutro poslije”, odlukom Europske komisije od 7. siječnja postala je dostupna kao hitni kontraceptiv koji se može nabaviti u ljekarnama, i to bez liječničkog recepta. Uz još pet zemalja članica Unije u Hrvatskoj je dostupnost te pilule bila regulirana izričitim propisivanjem liječnika specijalista.

U Poljskoj, zemlji koja je imala sličnu regulativu, odluka je dočekana na nož, a Mađari su našli način da zaobiđu europske direktive. Hoće li se pilula koja se do sada masovno nabavljala u inozemstvu uskoro naći i u našim ljekarnama dostupna svim punoljetnim ženama, ali i kako kontrolirati njihovu prodaju, magistri u ljekarnama još ne znaju jer nisu stigle nikakve upute za novi režim izdavanja, odnosno po novome – prodaju takvih lijekova.

Europska komisija odlučila se za pilulu “EllaOne” francuskog proizvođača koja nije pilula koja izaziva pobačaj, već, objašnjavaju liječnici, pilula koja sprečava začeće.

Strogo kontrolirane doze

Riječ je o hitnom kontraceptivu, a doza od 30 miligrama ulipristal acetata, koliko se nalazi u jednoj tableti, ne može izazvati prekid trudnoće, već u svom petodnevnom djelovanju, u slučaju da ovulacija nastupi, sprečava susret zrele jajne stanice sa spermijima koji su u vratu maternice zaostali nakon nezaštićenog spolnog odnosa te ondje mogu preživjeti i do pet dana.

– Ovakve su pilule do sada bile koncipirane kao visokodozirani hormonski pripravci koji “natjera” uterus na krvarenje i izbacivanje endometrija, pa ako je i došlo do začeća, embrio nema prikladan “krevetac” i propada – objašnjava profesor Dražen Postružnik, spec. gin. endokrinologije i konzultant. 

Upletanje u finu hormonalnu ravnotežu nije trajno rješenje problema kontracepcije

Prof. DRAŽEN POSTRUŽNIK spec. gin. endokrinologije

spec. ginekologije i endokrinologije

– U Francuskoj se mogu u apotekama kupiti pilule bez recepta, no ni to nije preporučljiv model. Mlade žene i ne slute kako je opasno nekontrolirano upletanje u hormonski lanac fiziološkog ciklusa. Nipošto si ne bi smjele dopustiti uzimanje takve pilule svaki mjesec. Artificijelni abortus najgora je i najrizičnija opcija, koja sa sobom nosi niz nuspojava i potencijalnih trajnih šteta. Neplodnost i infekcija su samo neke od njih na poduljoj ljestvici uz mehanička oštećenja maternice i okolnih organa, krvarenje, oštećenja žila, endometrija... – upozorava profesor Postružnik.

– Posljednih 20 godina znatno je napredovala kontracepcija, pa tako i ona postkoitalna te se rezultati spriječenih neželjenih trudnoća mjere u visokim postocima. Osnovni savjet koji sam ponovio bezbroj puta, i ponovit ću ga ponovno mladim damama, jest da u torbi imaju kvalitetnu i prilagođenu kontracepciju, kondom te recept za SOS pilulu kako bi izbjegle i trudnoću, ali i spolno prenosive bolesti – objašnjava naš vrhunski stručnjak za ginekologiju i reproduktivno zdravlje prof. dr. Velimir Šimunić.

Ne ignorirajte problem!

Naglašava da je vrijeme u kojem pilulu “za poslije” valja uzeti važan faktor te da bi ono trebalo biti što kraće, odnosno najbolje unutar 24 sata od nezaštićenog spolnog odnosa. Svako odgađanje umanjuje učinkovitost i do 10 posto po danu.

Kontracepcija je puno važnija, no s pozicije struke pozdravljam dostupnost pilule

Prof. Velimir Šimunić

spec. ginekologije i porodništva

– Najgore je rješenje – dodaje profesor Šimunić – ignorirati potencijalni problem, što je čest slučaj kod mladih žena. One neželjene trudnoće rješavaju abortusom, što je najgore rješenje. Upravo zbog toga, s pozicije struke pozdravljam primjenu takvog preparata koliko god minorno to kod nas bilo – kaže profesor Šimunić.Upozorava da se čak 70 posto ciljanih pobačaja izvedenih kod nas odnosi na mlade djevojke i adolescentice.

– To treba pod svaku cijenu izbjeći, a dosadašnji način propisivanja postkoitalne kontracepcije nipošto nije išao naruku toj populaciji. Zašto? Zato što se većina ovakvih izvanrednih situacija događala upravo vikendima kada su ginekolozi nedostupni.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije