navigacija Vijesti 2
Pavo Barišić:

'Američki znanstvenik uvažio je moju ispriku, nemam nikakvog razloga podnijeti ostavku'

"Riječ je o predmetu koji je već prije šest godina riješen na način da je prijava koja je podnesena odbačena kao neosnovana"

'Američki znanstvenik uvažio je moju ispriku, nemam nikakvog razloga podnijeti ostavku'

Pavo Barišić

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Naravno da nemam nikakvog razloga za podnijeti ostavku, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić na Novoj TV nakon što je Etički odbor zaključio da je plagirao tuđi rad.

- Riječ je o predmetu koji je već prije šest godina riješen na način da je prijava koja je podnesena odbačena kao neosnovana - i Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Splitu, kao moje matične ustanove, i Savjet za etiku Sveučilišta u Zagrebu odbacili su tu prijavu kao neosnovanu i ad hoc povjerenstvo je već tada utvrdilo da se ne radi o plagijatu ni o pojavnim oblicima plagijata - rekao je Barišić, dodajući da Odbor nije nikad imao osnovu izricati stajalište o ovoj temi.

Rekao je da je američkom znanstveniku objasnio da je tiskarskom omaškom izostavljeno navođenje njegova imena u citatima te da je on to uvažio. Barišić je rekao da se čuo i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Uredno ga izvješćujem o svim detaljima, i on se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednoga moga članka - rekao je Barišić. Za akademika Vlatka Silobrčića, koji ga je kritizirao i teretio, rekao je da je od njegova imenovanja krenuo u kampanju koja mu je nerazumljiva.

>> Barišić reagirao na odluku Odbora: 'Neetična zloporaba u svrhu političkih obračuna'

>> Pročitajte odluku Odbora koji je utvrdio da je Barišić plagirao američkog filozofa

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (4 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

42
Registracija
 • rimtutituki75 rimtutituki75

  10.01.2017 u 22:22h

  Jos jedna kopirka u hdz-u.
  21 62% 13
 • frik89 frik89

  10.01.2017 u 22:27h

  Cjela drzava je plagijat, ovo je sramota i nije prvi slucaj koji ce proć bez sankcija!!! Da to napravi u nekoj drugoj drzavi , debelo bi to odradili u zatvoru!!! Ali kod nas dobe jos i unapređenje, i zato nam je drzava tu di je, u banani !!! Drzava uhljeba!!!
  18 64% 10
 • nitko nikic nitko nikic

  10.01.2017 u 22:21h

  Obraz ko džon, pravi "znansvenik" na HDZ način...
  21 58% 15
 • fridrih

  11.01.2017 u 10:14h

  Daklem, gleda jučer to Otvoreno i probam malo vidjeti o kakvom je plagijatu riječ - ipak je čovjek uvažen i istaknut član akadmske zajednice pa bi plagiranje u diplomskom ili doktorskom radu bilo doslovno za zatvor - no, gle ti čuda, čovjeka napadaju zbog jedne rečenice u jednom članku izdanom prije manje od desetak godina... Zbog jedne rečenice se ne pada, ali ako si HDZ-ov ministar, onda padaš zbog pritiska javnosti odnosno pritiska suprotnog tabora u akademskom svijetu. U akademskoj zajednici se pojavio problem što više nisu toliko snažan i jak politički faktor u stvarnosti - glavnu ulogu sada čini slobodni protok robe i kapitala - sveučilišni odjelak sdp-a je ušao u svađu s onim koji je nagnut više ekonomiji i gospodarstvu (što se dobro vidi po njihovom sastavu ministara u posljednja dva mandata - nije bilo puno ljudi s FF-a -- sada oni stvaraju "ustaše", "plagijatore", "neprijatelje naroda" i to sve to zato što nema dovoljno novca za gomilu nepotrebnih projekata... strašno i žalosno da nam humanistička elita potkopava temelje društva umjesto da ih samo dodatno učvršćuje!
  0 0% 0
 • Meter Meter

  11.01.2017 u 09:58h

  I Vaso misli isto...
  2 100% 0
 • Markina Markina

  11.01.2017 u 09:51h

  Ma Pajo bitno da je dotični uvažio tvoju ispriku, a to što si ti plagijator nema veze i možeš biti ministar, danas je uvriježeno na svim razinama državne uprave kupovati diplome i kojekakvih profila i sve prolaze pa što bi ti bio iznimka. Nekad se išlo u školu da bi se nešto naučilo, a danas da bi se godina okvirno platila oko 20 000 kuna i črkaš da prođe predviđeno vrijeme i postao si pametan, to je to naše obrazovano društvo, a da se zagrabe od svih državnih tijela sve žabokrećina.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare