Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Restoran mance

Štrudl pravi domaći, kao nekad bakin

Restoran Mance
Foto: Damir Folnegović Blaž
1/4
20.04.2017.
u 17:30

File od mladog jelena bio je baš kakav volim: mekan, ukusan, pečen koliko treba

Desetak kilometara od Delnica, posjetio sam Brod na Kupi, mjesto uza samu granicu sa Slovenijom, gdje su nekad prolazili važni putovi prema moru. Iako u Brod na Kupi najčešće dolaze lovci, ribiči, biciklisti i kajakaši, u zadnje vrijeme sve je poznatiji po kaštelu Zrinskih i restoranu “Mance”, poznatom po jedinstvenoj goranskoj kuhinji.

Pohvala Danijeli Zidarić

Restoran se nalazi u sklopu istoimenog hotela koji vodi obitelj Mance. U restoranskoj ponudi nude se izvorna nacionalna i autohtona jela, morski specijaliteti iz Kvarnerskog zaljeva i internacionalna kuhinja. Vlasnik Božidar Mance bio je davne 1962. godine i djelatnik hotela “Esplanade” u Zagrebu gdje je ispekao znanje o ugostiteljstvu i hotelijerstvu, što potvrđuje i orden viteza gastronomske akademije Francuske koji je dobio 1990. godine. U predivnom prostoru, uz kamin i pucketanje drva, koji su me podsjetili na neki klub u Engleskoj, prvo sam popio čašu domaćeg pjenušca i s vlasnikom porazgovarao o temama koje muče obrtnike toga kraja i Gorskog kotara, koji nemaju nikakvih beneficija zbog položaja i dugotrajne zime, jer nije isto imati restoran u Opatiji, Istri ili u Brodu na Kupi.

Naručio sam krem-juhu od vrganja spravljenu po Božinoj recepturi i uživao pri tome u lijepo postavljenom stolu, kvalitetnim tanjurima, priboru, ubrusima i čašama.

Nakon ukusne juhe, naručio sam file mladog jelena pripreman u šumskim travama obložen goranskom šunkom na podlozi od voćnog umaka. File je bio mekan, ukusan i pečen po mojoj želji. Sve pohvale kuharici Danijeli Zidarić.

Od ostalih jela iz karte izdvojio bih samo neka: pršut od divljači, paštetu od guščje i pačje jetre, cocktail od vrganja, razne juhe od kojih bih izdvojio francusku juhu od luka te riblju juhu, topla predjela od vrganja, jela s roštilja, ali na poseban način kao što je lovački ražnjić (meso razne divljači, paprika, slanina i šampinjoni, sve nabodeno na štapić), zatim razni odresci, teleći medaljoni, biftek i ramstek na nekoliko načina i nezaobilazne slatke delicije od jagoda, malina, jabuka ili bazge, ovisno o sezoni.

Naravno, i restoran “Mance” muku muči s profesionalnim osobljem.

Zapuštena mala Švicarska

Teško je opstati u poslu, kako kaže vlasnik Božo: “Ovo je mala Švicarska, ali zapuštena i zaboravljena”. Za desert sam naručio štrudl od šumskog voća. I moram priznati da nema razlike između njega i onih koje su nekad pripremale naše bake, pravi je domaći. Odlazim iz, nažalost, praznog Broda na Kupi cestom prema Delnicama po mraku kroz šumu iz koje izlijeću jeleni i srne. Izgleda da su izgubili pravi put zbog žilet-žice na slovenskoj granici.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije