Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Sjajno je uz dobro jelo i pilo sresti i chefa

24.10.2016.
u 16:34

Osamdeset posto su vina poznatih hrvatskih vinara. Podosta vina iz raznih regija poslužuju i na čaše, kao i dvije vrste pjenušca

Samobor, osim što je poznat po fašniku, kremšnitama i bermetu, oduvijek je bio poznat i po gastronomiji. Od davnina su Zagrepčani i mnogi drugi pohodili Samobor zbog raznih delicija. Nekad i poznatim Samoborčekom koji je, nažalost, postao prošlost.

Samobor me uvijek podsjećao na male austrijske gradove jer ima taj štih. Odmalena su me roditelji tamo vodili na izlete, i danas volim posjetiti taj grad i njegovu okolicu, pa sam se tako uputio nekoliko kilometara dalje, u malo mjesto Otruševec, u poznatu gostionicu “Kod špilje”.

Ugodno iznenađenje bio je susret s vlasnikom i chefom Stjepanom Grgosom koji svojim veselim osmijehom, ljubaznošću i dozom humora dočekuje i ispraćuje svoje goste budući da on sam s konobarima Gabrijelom i Božom poslužuje goste, a povremeno radi i u kuhinji sa suprugom Ivankom. Općenito mi je drago što se i kod nas počela uvoditi praksa da chefovi vode restorane kao što je dugogodišnja praksa u drugim zemljama poznatim po gastronomiji. Posebna je čast kada vam chef dođe do stola ili se prošeće restoranom. Ljubaznost vlasnika odvratila je moju pozornost od karte jela i prepustio sam se njegovom izboru. Čekajući prvi tanjur, u restoran je ušla “kumica” s punom košarom vrganja i lisički. U tom momentu dolazi Gabrijela – Gabica, kako je gosti zovu od milja – diskretna i samozatajna, spusti lijep tanjur na stol pa objašnjava:

“Ovo je domaća pašteta od pačetine prekrivena goveđim carpacciom pokapana bučinim uljem i prepečenim bučinim košticama.” Donosi i košaricu s friško pečenim kukuruznim i raženim te kruhom od češnjaka s maslinovim uljem i maslinama. Moram priznati – izvrsno.

Eto ponovno Gabice s carpacciom od svježih vrganja, a nakon toga s velikim dubokim tanjurom u kojem se nalazila bučina juha, žuta kao zlato, posuta sitnim nitima suhe paprike.

Saznao sam da se obitelj Grgos bavi i poljoprivredom pa tako kod kuće hrane patke, guske, purice i svinje te imaju i vlastiti vrt, a ono što ne uzgoje nađu u užoj okolici. Ipak sam pregledao kartu jela koja je i prevedena na strane jezike: domaći sir i vrhnje, čvarci, kuhana i suha domaća šunka, zimi krvavice, češnjovke, pečenice s domaćim kiselim kupusom... samo su neka jela iz ponude jer jela se mijenjaju prema sezoni.

Ponovo jesenski tanjur, rižoto od vrganja, lisički i kestena. Vinska karta sadrži više od 150 etiketa, od toga tri rinfuzna vina te 12 etiketa pjenušaca.

Osamdeset posto su vina poznatih hrvatskih vinara. Podosta vina iz raznih regija poslužuju i na čaše, kao i dvije vrste pjenušca. Tu je i dvadeset vrsta domaćih rakija hlađenih na -18.

Ugodno su me iznenadili i ponudom maslinova i bučina ulja, a u ponudi imaju i sedmo maslinovo ulje svijeta. Bogata im je i ponuda jabučnog, bijelog i vinskog octa te 14 godina starog bijelog i crnog aceta.

>> Tu ni Richard Gere nije dobio recept 
za sarmu, a Ujević se opuštao na šanku

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
21:36 24.10.2016.

placeni oglas an unatoc tome savrsena klopa... nije jeftino al vrijedi svake lipe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije