Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Ovo je mali restoran s dušom, ali mene duša boli zbog osiromašene i sve praznije Slavonije

02.03.2017.
u 13:12

U restoranu Sorriso u Đakovu za predjelo su poslužili ovčji sir s maslinama i maslinovim uljem

S koje god strane dolazili u Đakovo prvo ćete ugledati dva tornja i kupolu najljepše katedrale od Venecije do Istanbula. Grad Đakovo nalazi se u srcu Slavonije, na istoku Lijepe Naše.

U centru, na Trgu Ivana Pavla II., samo 10 minuta laganog hoda od katedrale, nalazi se restoran “Sorriso”, jedan od onih restorana koji žele pokazati da je gastronomija vrsta umjetnosti te da je napredovala u svim pogledima kuhanja, posluživanja i serviranja raznih jela.

Slavonija povezana Europom

Ljubazno me dočekao vlasnik Ivica Arambašić koji se od sedamnaeste godine bavi ugostiteljstvom, od čega je četiri i pol godine stjecao znanja u njemačkim restoranima. Kaže da mu je “Sorriso”, što na talijanskom znači osmijeh, prvi objekt koji je otvorio, u travnju 2011. godine.

U ponudi ima tridesetak jela, a ideja mu je, kaže, povezivanje slavonske tradicionalne kuhinje s europskim kuhinjama. Uz čašu misnog vina Đakovačke biskupije, Ivica kaže da jedva čeka proljeće i ljeto jer imaju i predivnu terasu sa 100 sjedaćih mjesta, a i posao je puno bolji nego zimi.

Od 18 etiketa raznih vina iz regije, naravno, prevladavaju misna vina Đakovačke biskupije. Kartu jela također kreiraju prema sezoni, pa im je, kao i drugim restoranima, problem što su cijene povrća i voća sada drastično povećane, kao i PDV, koji je, naravno, za sve isti. Mislim da nije isto imati restoran u Istri, Dalmaciji, Zagrebu ili u Slavoniji, jer i sami znamo koliko je ondje standard skromniji nego u drugim dijelovima lijepe nam zemlje, pa zato ljudi mahom odlaze, što je zaista žalosno za prekrasnu, ali osiromašenu Slavoniju.

Time bi se, naravno, trebala baviti ministarstva, no hajdemo mi na predjelo: ovčji sir s maslinama i maslinovim uljem, sir je vrlo ukusan, domaći, kao i ekstradjevičansko maslinovo ulje. Za glavno jelo kušao sam specijalitet kuće, teletinu ispod peke s domaćim krumpirom.

Knedli kao kod moje žene

Teletina je mekana, svježa i vrlo ukusna. Petero stalno zaposlenih posvećuje pažnju gostima.

Cijene su više nego prihvatljive za sve. Čistoća, urednost restorana i „dress code“ osoblja su apsolutno zadovoljavajući.

Za desert, po preporuci vlasnika, naručio sam domaće knedle sa šljivama i vrhnjem koje nude svakodnevno. Savršeni su kao i kod kuće kada mi ih pripremi supruga.

“Sorriso” je mali restoran s dušom i ljubaznim osobljem u samom centru Đakova, koje osim po mnogim znamenitostima uvijek pamtimo i po poznatim Đakovačkim vezovima. Odlazim zadovoljan iz restorana, ali tužan zbog grada koji je krizom dosta osiromašen, a nekada je bio ponos Slavonije.

>>Odrezak 'Barun Trenk' ponos je kuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije