Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Kultno mjesto dobre hrane na korzu

08.12.2016.
u 18:19

Karta jela nije opširna, što je dobro, a uz svoje povrće imaju i meso iz poznatog uzgoja

Na samom korzu, tik uz katedralu i gradski park, prije pola godine otvoren je bistro Franz, koji je postao kultno mjesto dobre hrane, ne samo za Bjelovarčane nego i goste koji dođu poslovno ili turistički posjetiti grad Bjelovar. Stigao sam u vrijeme ručka i bistro je bio jako dobro popunjen. U sklopu bistroa, a u njemu je 60 sjedećih mjesta, nalazi se i ljetna terasa koja u hladnim danima postaje prekrasan ostakljeni zimski vrt s isto toliko sjedećih mjesta. Iz ne preopširne karte jela, što je dobro, koja je prevedena i na engleski jezik, spomenut ću neka - nekoliko juha za koje koriste Podravkin kocka temeljac, razne tjestenine, rižota, jela iz woka, nekoliko mesnih jela, hladno–toplih salata te nekoliko vrsta pizza za najmlađe goste.

Konobar mi je preporučio da kušam njihovu hladnu platu s nekoliko vrsta domaćih sireva (sir s vlascem, dimljeni te sir s paprikom), domaću kuhanu šunku i pečenu papriku punjenu mozzarellom. Sve vrlo ukusno, a posebno mi se svidjela pečena paprika punjena mozzarellom. Voditelj Srećko Koljić kaže da imaju svoje plastenike u kojima uzgajaju razno povrće zavisno o sezoni te vlastito bučino ulje. U nedostatku nekih namirnica opskrbljuju se kod lokalnih proizvođača, također, provjerenog podrijetla i visoke kvalitete. Kruh i peciva također rade sami.

Meso je, kaže, vrhunske kvalitete iz slobodnog uzgoja pa sam za glavno jelo naručio ramstek u umaku od suhih šljiva te pole krumpira punjene sirom i špekom za prilog. Ramstek je bio odličan, mekan, pečen kako treba, po mojoj želji medium, jedino što je po mom ukusu bilo malo previše umaka i šljiva pa se ramsteak utopio u umaku, ali ukusi su naravno različiti. Pole krumpira bile su izvrsne. Kako imaju i vlastite vinograde i vinariju na brežuljcima Bilogore, tako u vinskoj karti imaju devet raznih etiketa svojih vina, Coner Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Graševinu, Malvaziju, Manzoni, Coner Klaru i Iskru, te sedam etiketa raznih vina poznatih vinara iz Hrvatske i jedan pjenušac koji poslužuju i na čaše kao i sva vina. Što se tiče restoranske “apoteke”, Podravkina crnog i šarenog papra u zrnu i nekoliko vrsta octa, malo bi proširio ponudu maslinovih ulja i aceta. Kvaliteta pribora za jelo, tanjura i čaša je zadovoljavajuća, jedino mali prigovor što nisam dobio poseban nož za ramstek. No, možda je zbog gužve konobar zaboravio. Bistro ima 15-ak stalno zaposlenih djelatnika, od toga šest kuhara i sedam konobara, koje svakako moram pohvaliti za ljubaznost prema gostu. Osim raznih slastica koje imaju svakodnevno u ponudi za koje koriste Podravkine Dolcela proizvode, pripremaju i dnevne deserte, pa sam tako probao torticu s bijelim musom i čokoladnom glazurom – vrlo ukusno. Franz je moderan bistro poput restorana s urbanom pričom...

>> Dođite na gozbu u ambijentu 19. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije