Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Dođite na gozbu u ambijentu 19. stoljeća

Restoran Frankopan, Ogulin
Foto: Damir Folnegović Blaž
1/4
10.11.2016.
u 19:39

Jedan od specijaliteta je Ogulinska gozba od šest sljedova koju prati i degustacija vina

U gradu Ogulinu, pokraj Frankopanskog kaštela iz 16. stoljeća, u blizini Đulina ponora s pogledom na čudesnu planinu Klek, nalazi se restoran Frankopan u hotelu pod istim imenom. Restoran je udaljen 4,5 km od izlaza za Ogulin na autocesti A1 Zagreb – Split ili na pola puta od Zagreba do Rijeke. Osim restorana i suvremeno uređenog smještaja, Frankopan sadrži aperitiv bar, ljetnu i dvorišnu zatvorenu terasu autentičnog ambijenta iz 19. stoljeća te prekrasan vinski podrum iz 1800. godine u kojem su mi Ivana, Nina i Matea poslužile večeru. Za toplo predjelo naručio sam odličan i vrlo ukusan rižoto od svježih vrganja. U pauzi do glavnog jela pogledao sam vinsku kartu u kojoj prevladavaju hrvatska vina s više od četrdeset etiketa poznatih i renomiranih vinara te tri domaća pjenušca i dva strana poznata šampanjca. Više od deset raznih etiketa vina toče i na čaše, a u ponudi imaju i dva rinfuzna vina iz Iloka, krajnjeg područja Lijepe Naše.

Za glavno jelo naručio sam pačja prsa u mističnom umaku i ukusnom Podravkinu medu te njoke koje pripremaju od kvalitetnog Podravkina brašna. Pačja prsa bila su ukusna, no malo prepečena, a umak s medom trebao je biti posebno serviran jer su prsa i njoki “plivali” u umaku i prevelikoj količini meda, a neki gosti možda ne vole ili ne smiju konzumirati slatki umak. Moja mi je radoznalost u razgovoru s Ivanom potvrdila da glavni kuhar nije bio te večeri u kuhinji, ali ugođaj i ambijent sve su to popravili.

Iz bogate karte jela gosti mogu izabrati razna jela od kojih ću spomenuti samo neka: jela od divljači, jela s roštilja, razne odreske, pastrvu iz rijeke Dobre, razne domaće sireve, tjestenine i gljive na razne načine. Jedan od specijaliteta restorana Frankopan Ogulinska je gozba od šest sljedova tradicionalnih jela koje prati i degustacija vrhunskih vina. Od kolača za koje koriste Podravkine Dolcela proizvode i štrudle koje sami rade izdvojio bih palačinke (slatke i slane) koje pripremaju na pedeset načina.

Na Ivanin nagovor naručio sam Goranske palačinke sa svježim sirom i orasima zapečene s viljamovkom u narančinu soku. Moram priznati da su bile izvrsne, ali preobilne za desert pa sam dao mali savjet osoblju: ako gosti dođu na večeru od nekoliko sljedova, servirao bih im pola porcije palačinki. Na kraju večere popio sam odličan espresso.

Urednost i čistoća restorana na zavidnoj su razini. Kad sam spomenuo smještaj, zanimljivo je da sobe nose nazive likova iz bajki velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu, pa tako možete spavati u Regoču, Kosjenki, Hlapiću, Striboru... Kvaliteta i usluga Frankopana nagrađena je prestižnim priznanjem u akciji 15. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2011. godine te je proglašen najboljim malim hotelom kontinentalne Hrvatske.

>>Zbog ove kremšnite mnogi će poteknuti i do Bleda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije