Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari gradonačelnici

Pali su s trona pa se sad bacaju na bubnjeve, breskve i – Sabor

Krešimir Bubalo (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
27.06.2013.
u 19:25

Pronašli su svoj način za liječenje gubitničkih rana. Donedavni prvi čovjek Osijeka napokon ima vremena za kave, a i bivšeg splitskog poteštata i dalje se najčešće može vidjeti na terasama.

Godinama su vodili gradove, većina u više mandata, ali građani su ih na zadnjim izborima otpustili. Pali su s trona i izgubili osjećaj moći na koji su se navikli. Mnogim političarima to je težak emotivni udar. Željko Kerum u izbornoj je noći, nakon što je vidio rezultate, izgubio kompas i izvrijeđao novinara Mislava Bagu. Svatko od bivših gradonačelnika našao je svoj način za liječenje gubitničkih rana i nastavak života.

Ma milina nam je!

Pod stresom nemaju zašto biti jer im je plaća i dalje sigurna. Dobivat će je još šest mjeseci. Bez obzira na to, Dinko Pintarić, poznat kao “sisački Putin” koji je grad vodio od 2000. godine, nudio se svojoj nasljednici Kristini Baniček Ikić da ga zaposli u gradsku upravu. Odbila je, a on se potpuno povukao. Dao je ostavke na sve funkcije u HDZ-u i ne daje izjave, no koristi zakonsku mogućnost o šest dužnosničkih plaća nakon isteka mandata jer je trenutačno bez posla.

Za razliku od njega, Zdravko Ronko, iza kojega je devet godina u fotelji gradonačelnika, ima alternativu u saborskoj plaći. Iako ima 43 godine radnog staža, 64-godišnjem Ronku, kojemu su tepali nadimkom “slavonski Bandić”, mirovina nije ni u primisli. Smatra da još puno toga može dati društvu.

 – Obavljam dužnost saborskog zastupnika te i nadalje nastojim pomoći Požegi koliko mogu. Bit ću vijećnik u Gradskom vijeću jer mislim da imam dovoljno iskustva da pomognem svome gradu – kaže Ronko, koji se sada i odmara od ubitačnog tempa koji je forsirao dok je bio gradonačelnik. No, u Požegi ga se rijetko viđa; ranije ni jedno gradsko događanje nije moglo proći bez njega, a sada se na njima uglavnom ne pojavljuje.

Zato se po Osijeku može sresti Krešimira Bubala. Službene obilaske grada zamijenio je “trčanjem” na kave. Vremena ima. Nasmije ga pitanje prijatelja: “Možeš li?”. Naravno da može!

 – Navikli su da sam u gužvi, bio sam i po dvadeset sati na dan u pogonu – kaže Bubalo. Umjesto u gradsku upravu, ujutro ode na kavu, prošeće se gradom pa se zaputi u središnjicu HDSSB-a. Radi po nekoliko sati sa stranačkim kolegama s kojima “krstari” i po Slavoniji, od Vinkovaca do Požege. Iduća dva mjeseca posvetit će se obitelji i pokušati nadoknaditi izgubljeno vrijeme sa suprugom i djecom. Otac je triju sinova i jedne kćeri.

 – Igramo se i odmaramo, planiramo ljetovanje. Milina nam je! Osjećam se dobro – smješka se Bubalo, koji će u rujnu također sjesti u saborske klupe.

Vremena za kave nema dugovječni, ali sada ipak bivši metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo. Ništa mu se u životu, objašnjava, nije promijenilo. I dalje mu je glavna preokupacija njegovo poljoprivredno gospodarstvo, a vijećnik je u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini .

 – Nisam se rodio kao gradonačelnik. I dalje radim što i dosad, idem na sastanke u Zagreb, sređujem sve što treba. Trenutačno beremo breskve i nektarine, prije toga smo ubrali 150.000 sadnica jagoda, nešto marelica, uskoro ćemo lubenice, kupus... A 12. srpnja udaje se moja kći Maša pa pripremamo i svadbu – nabraja Jambo. On i njegov brat, kaže, godišnje proizvedu 12 do 15 tisuća tona voća i povrća, a imaju i 80 krava i teladi. Zapošljavaju stalno 50 radnika, a za sezonske poslove uzimaju još radne snage.

Privatnom poduzetniku, bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu također sigurno ne manjka obveza. No, njemu ništa nije teško jer ih ionako ne ispunjava najrevnije – što je pokazao ne dolazeći na posao u Gradsku upravu i Sabor – pa si je natovario i niz drugih dužnosti: vijećnik je u Vijeću i Županijskoj skupštini te saborski zastupnik. Ipak, najavio je da će u lokalnim parlamentima nastojati svoj mandat dati nekom drugom s liste.

Detoksikacija od politike

Bez obzira na to hoće li dolaziti na poslove koje su mu povjerili građani, sigurno će nastaviti posjećivati svoje omiljene splitske lokacije, posebno kafiće Ćakula i Biberon supruge mu Fani. S obzirom na to da je nedavno kao gradonačelnik dodijelio svojoj tvrtki dvije koncesije za kafiće na novoj Zapadnoj obali, ne treba sumnjati da će i ondje rado sjediti. Valjda vidjeti i koliko će se Kerum vratiti svom posrnulom poslovnom carstvu. Nekoliko mu je tvrtki blokirano, a broje više desetaka milijuna kuna dugova.

Milijuni se vrte i po glavi Ivana Dabe Đona. Kako sam kaže, radi rezime proteklih 20 godina i broji koliko je unaprijedio Novalju.

– Od mjesne zajednice postali smo grad, proračun je sa 1,8 milijuna kuna došao do 40 milijuna. Vođenje grada postane profesionalna deformacija i prekid je dobrodošao. Napokon doživljavam svijet drugim očima, otklon je dobar. Sad imam cijeli dan pred sobom slobodan. Pa čuli ste, bio sam na plaži kad ste me prvi put nazvali – kaže Dabo koji ljeto koristi za kartanje, uživanje u moru i poeziji. Na jesen će razmisliti o pokretanju nekog posla.

 – Ima vremena – bez pritiska je Dabo.

Ležerno ljeto nedavno je najavio i drugi otočki bivši gradonačelnik, Hvaranin Pjerino Bebić. Točnije, najavio je “detoksikaciju” od politike i političara.

– Vrijeme ću provoditi u čitanju knjiga i gledanju filmova poput Zvjezdanih staza. Moram priznati da nemam neostvarenih želja. Jedino mi je žao što za mandata nisam imao onoliko slobodnog vremena koliko sam želio da ga provedem sa svojim sinom. Zapravo imam jednu neostvarenu želju: bolje naučiti svirati bubnjeve – rekao je Bebić nakon što je napustio gradonačelnički stolac.

>>Rasipni i štedljivi gradonačelnici: Tko drži lokalne blagajne?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije