Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje s poplavama

Kritično u Pokupskom, a ne može se do tvornice vode Jamnica

Zečji nasipi
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
13.02.2014.
u 12:45

Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice prati stanje na terenu i drži pod pripravnošću sve DVD-ove i druge snage za slučaj intervencija. Općine Pokupsko i Pisarovina pripravne su, očekuju vodeni val Kupe iz Karlovca; vodostaj Save uzvodno od Zagreba pada 4-5 centimetara po satu, no neka su sela još odsječena, poput Jamničke Kiselice

Stanje u okolici Vrbovca i Velike Gorice smiruje se, a u stalnom dežurstvu obilaze se i kontroliraju nasipi. Općina Pokupsko i Pisarovina u stanju je pripravnosti, čekajući vodeni val koji je iz Karlovca krenuo prema Sisku.

- Ovoliko visokog vodostaja Kupe nije bilo već osamdeset godina. Na području Pokupskog i Pisarovine nema izgrađenog nasipa, no lokalni stožeri su aktivirani, postavljeni su zečji nasipi, Državna uprava za zaštitu i spašavanje dostavila im je i dva čamca – priča načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević. Dio sela na tom području odsječen je, a ne može se doći ni do tvornice Jamnice u Jamničkoj Kiselici.

I Kronike Velike Gorice javljaju da je u Pokupskom kritičnije nego noćas. Kupa ne prestaje rasti. Vodostaj u Jamničkoj Kiselici u proteklih je 14 sati narastao za 37 centimetra. Sinoć je u 22 sata iznosio 702 centimetra, dok je danas u 12 sati izmjereno 739 centimetara.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

- Općinski Stožer za zaštitu i spašavanje zečjim nasipima pokušava spasiti obiteljske kuće u Pokupskom Gladovcu. Sinoć je probijena cesta kroz šumu koja vodi do odsječenog naselja Auguštanovac. U naseljima Lijevi Deboj, hitna pomoć starijim i nemoćnim može se pružiti samo čamcima - navode.

Poplavljena je i prometnica Auguštanovec – Lijevi Degoj – Pokupsko kao i državna cesta Pokupsko – Sunčani brijeg. Još je rano pričati o proglašenju elementarne nepogode, kaže Vujević, znat će se više kad vodeni val prođe i počne zbrajati šteta po županiji. Vodostaji rijeke Save uzvodno od Zagreba padaju četiri do pet centimetara po satu, javile su Hrvatske vode. Vrhunac vodnog vala prošao je grad Zagreb. Mjere obrane od poplave provode se na Savi kod Jankomira, te u općini Rugvica, gdje se u srijedu u 20.30 sati izlio potok Črnec.

- Nasipu se pokušalo pristupiti bagerom gusjeničarom, natovarenim vrećama s pijeskom, ali je nakon tristo metara zapeo. Potom je organizirana dostava vreća čamcima ribičkog društva iz Oborova – kažu iz Hrvatskih voda.

Iza stanovnika velikogoričkoga kraja je mirna noć tijekom koje su se zaobalne vode privukle zbog prestanka padalina, a vrhunac vodenog vala Save nije, barem koliko se zna, ostavio većega traga. No, Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice ne miruje.

- I dalje pratimo stanje i imamo u pripravnosti sva dobrovoljna vatrogasna društva i druge operativne snage - priopćuju iz Stožera i obavještavaju da je oko 9 sati vodostaj Save kod Rugvice bio 5 centimetara niži i iznosi 809 centimetara.

Na hidrantima u ugroženim područjima su slavine za ospkrbu stanovnika pitkom vodom, poručuju iz Velike Gorice, a nije zgorega da se voda prije konzumacije i prokuha.

>>Zašto poplave ako se 785 milijuna kuna godišnje troši da ih ne bude

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije