Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBA

Otvoreni radio slušateljima se ispričao zbog domaće glazbe

04.05.2004.
u 00:00

ZAGREB - Ne svojom voljom, od sada smo prisiljeni emitirati i domaće glazbene brojeve. Svoje primjedbe možete uputiti Hrvatskom saboru ili Vladi RH. Hvala na razumijevanju - piše u svojevrsnoj isprici slušateljima Otvorenog radija na internetskoj stranici toga radija. Otvoreni radio je, naime, od 1. ožujka počeo provoditi članak 25. Zakona o elektroničkim medijima, prema kojemu najmanje 20 posto glazbe emitirane u danu mora biti domaća. Zakon, doduše, nije nov, a oni su ga počeli provoditi tek sada jer su im mjerodavni dali vrijem za pripremu budući da se na Otvorenome glazbena koncepcija temeljila na stranoj glazbi.

- Mi nismo protiv domaće glazbe i hrvatskih izvođača, svirali smo ih i prije, ali u manjem postotku ili nejednakim omjerima od dana do dana. Nama smeta to što nam se zakon miješa u glazbenu koncepciju i nameće odabir glazbe - kaže Danijel Berdais, direktor programa Otvorenoga radija, te povlači paralelu s Narodnim radijem, koji pušta isključivo domaću glazbu, a njima se ne nameće puštanje strane.

Početak provođenja odluke izazvao je iznimno negativne reakcije slušatelja. U anketi tog radija čak je 83 posto slušatelja glasovalo protiv hrvatske glazbe, pa su, kaže Berdais, morali slušateljima objasniti promjenu koncepcije. No, ograđivanjem od domaće glazbe Otvoreni radio je pokazao da mu je problem puštati čak i prema kvaliteti sortiranu domaću glazbu, dok istodobno kod strane nema nikakvu selekciju.

ANTONIJA BILIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije