Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada nagrađuje medaljaše iz Rija

Zašto srpsko zlato vrijedi tri puta više od hrvatskog?

04.08.2012., Engleska, London - Ljetne Olimpijske igre London 2012. Bacanje diska, Sandra Perkovic osvojila je zlato. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
30.07.2016.
u 10:01

Po podacima koje smo dobili iz HOO-a, za pojedinačno zlato u Riju predviđena je nagrada od 104 tisuće kuna, za srebro 65 tisuća, a za broncu 46 tisuća kuna, pri čemu će članovi tima svakog zlatnog pojedinca između sebe još podijeliti 208 tisuća kuna

Kao što je to već godinama običaj, Vlada Republike Hrvatske novčano će nagraditi sve hrvatske osvajače olimpijskih medalja, ali i djelatne stručne osobe u njihovoj ekipi.

Po podacima koje smo dobili iz HOO-a, za pojedinačno zlato u Riju predviđena je nagrada od 104 tisuće kuna, za srebro 65 tisuća, a za broncu 46 tisuća kuna, pri čemu će članovi tima svakog zlatnog pojedinca između sebe još podijeliti 208 tisuća kuna.

Članovi triju momčadi koje će nas u Riju zastupati u ekipnim sportovima (vaterpolo, rukomet, košarka) mogu sanjariti o 85 tisuća kuna, koliko bi dobio svaki član zlatne vrste, ili o 46 odnosno 36 tisuća kuna koliko bi svakome pripalo u slučaju osvajanja srebra odnosno bronce.

U tom slučaju izbornik dotičnih dobio bi 85 tisuća kuna odnosno 46 ili 36 tisuća, ovisno o sjaju medalje, a djelatne stručne osobe podijelile bi 170 tisuća kuna.

Slovensko zlato 23.800 eura

Iz perspektive prosječnog hrvatskog građanina, neupućenog u to koliko je u te karijere uloženo truda i znoja, ove brojke sasvim lijepo zvuče. Ipak, treba znati da će hrvatski osvajači olimpijskih medalja u Riju od svoje države imati pravo na čak 36.000 kuna manje za osvojeno zlato u odnosu na nagrade koje bi dobio pojedinačni osvajač zlata u Pekingu 2008. da smo ga tada imali.

Nažalost, naši će sportaši biti puno manje nagrađeni u odnosu na kolege iz okruženja.

Da bi dodatno stimulirala svoje olimpijce, Vlada Republike Srbije donijela je novu uredbu po kojoj se nagrade za medalje povisuju za 10.000 eura. Tako će svaki srpski olimpijski pobjednik u pojedinačnim sportovima dobiti 45.000 eura, odnosno 40.000 eura u ekipnim sportovima.

Slovenci su u tome štedljiviji od Srba, no još uvijek izdašniji od Hrvata pa će njihovi trofejni olimpijci dobiti 23.800 eura za zlato, 17.850 eura za srebro, a 11.900 eura za broncu. No pritom treba znati da je Urška Žolnir, zlatna džudašica iz Londona, sveukupno dobila 42.000 eura jer se sa 20.000 eura isprsio i Slovenski olimpijski odbor.

Preračunato u eure, naši će osvajači medalja od države dobiti 13.900 eura za najsjajnije odličje, odnosno 8700 eura za srebro te 6150 za broncu. A te brojke aktualnog predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora i bivšeg premijera Republike Hrvatske Zlatka Matešu ne čine sretnim:

– I dalje tražimo od Vlade da se te nagrade povećaju na način da se izjednače sa zemljama kojima je bruto domaći proizvod približan našem, a naš je svakako viši od srpskog. To može uredbom riješiti i ova tehnička Vlada, na prvoj sljedećoj sjednici, i prije no što Igre u Riju završe jer za takvo što u proračunskoj pričuvi ima dovoljno prostora. Ne bi se ni osjetilo jer je i ulaganje u kompletan sport na razini statističke pogreške. Kao država mi smo apsolutno na začelju po nagrađivanju sportaša. Mi ih volimo glorificirati i dočekivati, a kada im treba nešto dati i to za realne uspjehe, onda to postaje problem - ističe Mateša.

Da to jest izvjesna nepravda, neizravno je priznao i tehnički ministar financija Zdravko Marić, inače i sam veliki poklonik sporta i bivši košarkaš.

– Po broju olimpijskih medalja po glavi stanovnika Hrvatska je uvijek pri vrhu, a još smo bliže vrhu kada bi se gledale medalje prema uloženim sredstvima odnosno ukupnim izdvajanjima za sport. Zbog toga su naši sportaši fenomen i država ih mora podupirati jer su oni stvarno najbolji veleposlanici Hrvatske.

S obzirom na to da nam neki elitni olimpijski prognozeri predviđaju rekordnih osam medalja (3-3-2), hoće li ministar pronaći ta sredstva za hitnu isplatu?

– To je ono što se zove slatkim brigama. Naći ćemo ta sredstva. Neće tu država zakazati, neće to biti problem. Eh, da smo u ostalim porama društva uspješni koliko i u sportu, bilo bi nam kao državi puno lakše – kazao je Marić.

Na Istoku daju najviše

Ovog trenutka poznato je da će za olimpijsko zlato najviše dobiti onaj tko pobijedi u Riju pod zastavom Singapura (900.000 eura odnosno milijun dolara), a potom zlatni olimpijci iz Azerbajdžana (460.000 eura). U zlatnim obećanjima potom slijede Tajland sa 280.000 eura, pa Kazahstan sa 225.000 eura...

Među sportskim velesilama najviše za olimpijsko zlato daju Talijani (160.000 eura), Rusi (117.000 eura) pa Australci (113.000 eura). Za nekoga će biti možda zapanjujuće da SAD, najjača svjetska sportska sila, zlato svojih sportaša nagrađuje sa samo 25.000 dolara odnosno 22.500 eura, no to je samo privid skromnije nagrade jer svi oni dobit će izdašne bonuse preko sponzora svojih nacionalnih saveza.

Komentara 22

KR
krxone
10:23 30.07.2016.

bitno da je svaki drugi naslov srbi ovo srbi ono, kud se rodiš na balkanu tu su ti još srbi susjedi pa jel ima šta gore...

BA
baba44713
10:17 30.07.2016.

Srbi odriješili kesu za medaljaše i sad moramo i mi, inače skandal i nacionalna sramota.

OK
okvarbudovič
10:27 30.07.2016.

kruha i igara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije