Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor IAAF-a

Usain Bolt i Almaz Ayana najbolji atletičari u 2016. godine

Usain Bolt
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
02.12.2016.
u 22:16

Usain Bolt je ovu nagradu osvajao pet puta između 2008. i 2013. godine, a rekordni, šesti put Jamajčanin ju je zaradio još jednim trostrukim slavljem na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je ponovio svoj domet s prijašnjih Igara u Londonu 2012. i Pekingu 2008. Uz to je imao najbolja vremena sezone na 100 m (9.81) i 200 m (19.78), a u 2016. nije izgubio nijednu utrku

Najbrži čovjek svijeta Jamajčanin Usain Bolt i etiopska dugoprugašica Almaz Ayana u petak su na gala večeri u Monte Carlu proglašeni najboljim atletičarima u 2016. godini.

Usain Bolt je ovu nagradu osvajao pet puta između 2008. i 2013. godine, a rekordni, šesti put Jamajčanin ju je zaradio još jednim trostrukim slavljem na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je ponovio svoj domet s prijašnjih Igara u Londonu 2012. i Pekingu 2008. Uz to je imao najbolja vremena sezone na 100 m (9.81) i 200 m (19.78), a u 2016. nije izgubio nijednu utrku.

- Živim za trenutke kad ušetam u stadion i čujem huk s tribina, a u Riju je bilo fenomenalno. Navijači su jedan od glavnih razloga zašto sam još godinu dana odlučio nastupati, jer ne žele da odem u mirovinu. Moram im na tome zahvaliti - rekao je 30-godišnji Bolt nakon što je primio nagradu iz ruku predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastiana Coea.

Po prvi put u karijeri nagradu za atletičarku godine dobila je 25-godišnja Etiopljanka Almaz Ayana koja je postavila nestvarni svjetski rekordom u utrci na 10.000 metara (29:17.45 minuta), kojim je u Rio de Janeiru osvojila zlato. Na upola kraćoj dionici osvojila je brončanu medalju, što joj je bio jedini poraz u sezoni, u kojoj je imala tri među osam najbržih vremena na 5.000 metara, u disciplini u kojoj je osvojila Dijamantnu ligu.

Ayana je postala treća Etiopljanka koja je osvojila nagradu. Prije nje to su napravile Genzebe Dibaba 2015. i Meseret Defar 2007. godine.

- Teško mi je pronaći prave riječi kojima bih opisala kako se osjećam. Tako sam uzbuđena - rekla je Ayana kojoj je nagradu uručio princ Albert od Monaca.

Nagradu za najboljeg mladog atletičara odnio je kanadski 21-godišnji sprinter Andre De Grasse, a najboljom mladom atletičarkom proglašena je 22-godišnja belgijska sedmobojka Nafissatou Thiam, olimpijska pobjednica iz Rija.

Američki trener Harry Marra nagrađen je za trenersko postignuće, jer je doveo desetobojca Ashtona Eatona do drugog olimpijskog zlata i izjednačavanja olimpijskog rekorda te njegovu suprugu Brianne Theisen-Eaton do naslova dvoranske svjetske prvakinje u petoboju i brončanog olimpijskog odličja u sedmoboju u Rio de Janeiru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije