Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monografija Ž. Čeglaja

Prikaz stogodišnje povijesti slavonskobrodskog sporta

Monografija Ž. Čeglaja
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
20.05.2016.
u 19:08

Ovom knjigom nisu obuhvaćene samo sportske, nego sve moguće teme, društvena, politička i ekonomska događanja

Sveobuhvatna obrada i prikaz stogodišnje povijesti slavonskobrodskog sporta ambiciozan je pothvat Željka Čeglaja, koji je svoje dvanaestogodišnje istraživanje te strpljivo, sustavno i precizno skupljanje razasute građe ukoričio u jedinstvenu monografiju.

Zbog potrebe prikaza kompleksnosti fenomena današnjeg sporta, njegova treća knjiga "Brodske, športske priče iz davnina" proširena je kratkim interpolacijama ukupne društvene stvarnosti tog vremena. Na pisanje ga je potaknula ljubav prema sportu i zavičaju. 

- Ovom knjigom nisu obuhvaćene samo sportske, nego sve moguće teme, društvena, politička i ekonomska događanja. Nije mi bila želja prividnim znanjem i stručnim kvalifikacijama tumačiti povijest, nego sam samo znatiželjno nastojao kronološki posložiti događaje na području mog grada i bliže okolice - rekao je Čeglaj. 

Amatersko-hobističko prikupljanje i istraživanje obilne sabrane građe i fotografija autora su pogurnuli na slaganje ovog uratka. U tome su mu pomogla brojna objavljena pisana djela, znanstveno-istraživački radovi, znanstvene studije i elaborati, arhivska građa i zapisi, sačuvana etnološka kultura i blago, kronike, monografije i ljetopisi, koji kroz stoljeća tumače povijesni nastanak i razvitak grada na lijevoj obali Save. 

U prvom dijelu knjige fragmentarno su poredana događanja od vremena osmanlijskog vladanja i postturskog doba na ovim prostorima do Drugoga svjetskog rata, osnivanja SFRJ do Hrvatskog proljeća 1971.

Drugi dio, koji tek treba ugledati svjetlo dana, obuhvaća razdoblje organizacijskih modeliranja društvenih zakonitosti jednopartijskog sustava, Jugoslaviju poslije Tita, Domovinski rat, utemeljenje samostalne Hrvatske. 

- Želio sam čitateljima priuštiti ugodu podsjećanja na brojna događanja i aktere u njima, među kojima će neki sigurno pronaći ispisano i svoje ime ili barem prepoznati događaj u kojemu je sudjelovao osobno ili netko tko im je blizak i drag - zaključio je Čeglaj.

>>Meštrović: Želimo Osijek vratiti u vrh, sagraditi stadion i ljudima stvoriti europske uvjete na njemu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije