Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATEŠA VS MORNAR

Sukob HOO-a i MZOS-a 
može nas čak i izbaciti s Olimpijskih igara!

Zlatko Mateša i Vedran Mornar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
30.01.2015.
u 10:00

Mateša prijeti da će upletanje politike u sport prijaviti MOO-u.

Nema mira između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog olimpijskog odbora. Novom obustavom prosljeđivanja novca HOO-u, MZOS je započeo novi udar na stabilnost HOO-a kao nevladine organizacije.

MZOS ne prestaje optuživati HOO da nema jasne kriterije za raspodjelu novca, a druga udarna zamjerka i dalje je famozna Sportska televizija za koju u Ministarstvu tvrde da kao komercijalna televizija nikako ne može biti javn potreba u sportu.

Sporan je i SPTV

Nažalost, premda se SPTV doista pokazao neuspjelim projektom, iz te priče više nema povratka jer bi njegovo ukidanje značilo da više banaka može potraživati 37 milijuna kuna od HOO-a koji se, što je neoprostivo, postavio kao glavni jamac.

U toj borbi MZOS svako malo povuče ručnu pri prosljeđivanju novca HOO-u na koji hrvatski sport ima pravo po Uredbi o raspodjeli novca od igara na sreću. A kada god se to dogodi (a događa se i ovih dana – plaće za prosinac još nisu isplaćene), HOO se brani pravom na autonomiju olimpijskog pokreta, a prvi put to čini i putem odvjetničkog ureda. A odvjetnici diskretno najavljuju da će se njihov klijent (HOO) obratiti Međunarodnom olimpijskom odboru tužbom, što bi moglo rezultirati izbacivanjem Hrvatske s Olimpijskih igara, na kojima bi onda naši sportaši mogli nastupati samo pod olimpijskom zastavom, a ne hrvatskom. Premda u takav scenarij ne vjerujemo, nešto slično dogodilo se Indiji i Kuvajtu. No, tamo je došlo do upletanja vladajuće politike u izbore u nacionalnom olimpijskom odboru, što kod nas još nije slučaj, no u HOO-u uvjeravaju da je upravo to krajnji cilj.

Da bi se smijenilo predsjednika Zlatka Matešu i glavnog tajnika Josipa Čopa, treba izazvati nezadovoljstvo većine članica Skupštine HOO-a, a ako još koji mjesec ne bude novca za isplatu plaća i programe saveza, ni to nije nemoguće. Zbog toga je Čop u utorak tražio hitno izjašnjavanje svih nacionalnih sportskih saveza jer želi Vladi pokazati da je članstvo lojalno sadašnjem vodstvu i njegovu načinu rada. No, među njima sigurno nije Klub olimpijaca čije se gledište poklapa s gledištem doministra sporta Tomislava Paškvalina koji je i sam bivši olimpijac.

Pomoć bivšeg člana

Zaposleni u HOO-u tvrde da su napadi bivšeg ministra Jovanovića i bivšeg doministra Skansija na HOO "kamilica" naspram Paškvalinovih napada. A on se, navodno, udružio s jednim bivšim dužnosnikom HOO-a uz čije savjete vodi rat protiv Mateše i Čopa.

>> Mateša: Žrtve smo medijskog kanibalizma!

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
10:57 30.01.2015.

to i je cilj partije..sve hr institucije uništiti..ne priča se bez veze o građanskom ratu i regijonu svaki dan...

AN
aniva
11:34 30.01.2015.

Interesantno da se u Ministarstva za pomoćnike uvijek uvuku neki čudni likovi koji su sami po sebi iskompleksirani, i onda kad im se da prilika maltretiraju sve oko sebe....da bi liječili svoje komplekse....a za štetu nije ni bitno

AN
aniva
11:32 30.01.2015.

Naši političari misle da sve znaju i da su popili pamet cijelog svijeta. To malo sporta što imamo i što daje svjetliju sliku o Hrvatskoj i to treba uporpastiti.....Jadno i žalosno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije