Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOČI 2014.

Sportaši u panici! Zar ćemo nastupati na igrama straha?

Soči 2014.
Foto: Reuters (Ilustracija)
02.01.2014.
u 12:00

– Kada sportaši dođu u Soči, teroristi neće moći više ništa učiniti. Olimpijsko selo bit će odvojeno od vanjskog svijeta – izjavio je Gerhard Heiberg.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, u koje su Rusi uložili 51 milijardu američkih dolara mogle bi biti “igre straha” jer čečenskim islamskim radikalima onih bi 2500 sportaša iz 90-ak zemalja moglo biti meta. No straha među samim sportašima možda neće biti toliko jer olimpijska borilišta i olimpijsko selo bit će najbolje čuvano mjesto na planetu Zemlji, no moglo bi ga biti u očima svih drugih gostiju igara snijega i leda.

Umarov prijeti

– Kada sportaši dođu u Soči, teroristi neće moći više ništa učiniti. Olimpijsko selo bit će odvojeno od vanjskog svijeta – izjavio je Gerhard Heiberg, norveški član MOO-a, no ta izjava neće umiriti one koji su planirali putovati u Rusiju kao gledatelji. Uza sve ono što će ruski predsjednik Putin sa svojim sigurnosnim i obavještajnim aparatom poduzeti, dovoljno jamstava za sigurnost posjetitelja Sočija nema. Jer nitko ne može jamčiti da neki bombaš samoubojica neće ući u neki navijački hotel ili autobus, koji neće biti tako kontrolirani kao borilišta, i da neće uspješno raznijeti sebe i sve oko sebe. Zbog svega toga australska skijašica slobodnim stilom Jenny Owens priznaje:

– Svojim sam roditeljima rekla da ne idu u Soči jer sam se za vrijeme testnog natjecanja u Sočiju i sama osjećala neugodno.

A ta atmosfera pojačanog osjećaja nesigurnosti posljedica je posljednjih terorističkih napada u Volgogradu, ali i onih prije u moskovskom teatru, u vlakovima, metrou... U Volgogradu se najprije na željezničkoj stanici raznio bombaš koji je ubio 18 ljudi, a sutradan se to isto dogodilo u gradskom autobusu uz 16 žrtava. Nakon svega u bivšem Staljingradu mnogi se ne žele voziti gradskim prijevozom pa tvrtke unajmljuju posebno čuvane autobuse za svoje radnike.

Sve to dogodilo se u gradu udaljenom 690 kilometara od poprišta Olimpijskih igara, a moglo bi se dogoditi u još kojem ruskom gradu prije početka Igara. Jer vođa čečenskih radikalnih islamista Doku Umarov ističe da je onemogućiti održavanje Igara u Sočiju njegova misija. On je zacijelo svjestan da njegove kamikaze za vrijeme Igara baš i neće imati manevarskog prostora pa mu je naum stvarati psihozu koja bi dovela do kraha u odazivu sportaša. Uostalom, već su se sa svih strana svijeta počeli javljati oni koji misle poput američke brze klizačice Jilleane Rookard:

– Bojim se da bi i njihovo osiguranje moglo biti u to uključeno. Ne znam mogu li im dovoljno vjerovati. No,s druge strane, oni se ne žele osramotiti kao zemlja i to upotrebljavam kao sredstvo otpuštanja svoje zabrinutosti.

Sličnu skepsu izražavaju i australski sportaši. Torah Bright, olimpijska pobjednica u snowboardu iz Vancouvera, otvoreno je kazala da neće doputovati u Soči ako se u siječnju nastave teroristički napadi po Rusiji.

– Ja sigurno neću riskirati svoju sigurnost zbog jednih olimpijskih igara.

Slično razmišlja i australski brzi klizač Pierre Boda:

– Uostalom, život je važniji od sporta.

Zabrinutost ne skriva ni predsjednik američkog olimpijskog odbora Scott Blackmun:

– Ovo što se dogodilo u Volgogradu najava je onoga što bi se moglo dogoditi u Sočiju.

Povijest terorističkih aktivnosti na Olimpijskim igrama pokazuje pak nešto sasvim drugačije. One su se događale nenajavljeno, kada ih nitko nije očekivao. Tako je bilo u Münchenu 1972. kada su palestinski teroristi oteli 11 članova izraelske delegacije i potom ih pogubili, a ni bombaš u Atlanti (ubio dvoje, ozlijedio 111 ljudi) ničim prije nije najavio svoj čin. Za sigurnost svojih građana i sportaša zabrinuti su i Kanađani čije su obavještajne službe za nacionalni olimpijski odbor pripremile dva izvješća o geopolitičkoj situaciji u Rusiji, odnosno u takozvanom “emiratu Kavkaz”.

Alahove nevjeste

U posljednjih 20 godina čečenski su separatisti vodili dva rata s ruskom vojskom, i to se nasilje proširilo na glavne muslimanske regije kao što su ruske republike Ingušetija i Dagestan. No najviše džihadista, ali i “crnih udovica” novači se u Čečeniji. Najopasnije taktičko oružje ekstremnih Čečena postale su “crne udovice” ili “Alahove nevjeste”, žene čije su muževe, braću i sinove ubili Rusi za rata u Čečeniji. Tko zna, možda neka od njih već godinama radi kao konobarica u ovom crnomorskom turističkom središtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije