Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNE OLIMPIJSKE IGRE (8)

Sestre Press brijale su se i koristile pisoare?!

Tamara Press
Foto: Printscreen Youtube
27.07.2016.
u 15:23

Začin svim sumnjama bio je njihov nestanak sa sportske scene kada je 1968. uveden test spola

U tokijskom olimpijskom selu ruske sestre Press izazivale su strahopoštovanje. Tamara je bila građena poput Kremlja i dominirala je u teškoatletskim disciplinama. U Rimu je 1960. osvojila zlato u bacanju kugle, a u Tokiju 1964. to je ponovila dodavši tome još i olimpijsko zlato u bacanju diska. Sestra Irina je 1960. pobijedila u trčanju preko prepona, a četiri godine kasnije slavila je u petoboju.

Tijekom karijera sestre-zmajevi postigle su nevjerojatna 23 svjetska rekorda i ti uspjesi bili su im kompenzacija za tračeve radi grube vanjštine. Sportašice su ih tračale da se briju i da koriste pisoare, a začin svim sumnjama bio je njihov nestanak sa sportske scene kada je 1968. uveden test spola.

Japanac se ubio zbog ozljede

Za razliku od sestara Press, poljska sprinterica Ewa Klobukowska “uhvaćena je na djelu”. Štafeta 4x100 čiji je bila član u Tokiju je osvojila zlato i postigla svjetski rekord. No, tri godine kasnije Klobukowska je pala na kromosomskom testu pa je odlučeno da se njezinim kolegicama iz štafete zlato ne oduzima, ali da im se poništi rekord jer su štafetu trčale tri djevojke i muškarac.

Dvostruki olimpijski pobjednik u bacanju diska Al Oerter pojavio se u Tokiju s medicinskim okovratnikom, pa se konkurencija poveselila, no prerano. Oerter je pobijedio Čeha Daneka (nepobijeđenog 45 puta u nizu), a do zlata, četvrtog na OI, došao je i 1968.

A najveći gubitnik tih Igara bio je japanski maratonac Kokichi Tsuburaya. Nakon što je pred svojom publikom u Tokiju osvojio olimpijsku broncu (prvu japansku atletsku medalju nakon 28 godina), Tsuburaya je dobio je status nacionalnog heroja i podvrgnut je striktnom režimu priprema za nastup u Meksiku. Kokichi je čak, po savjetu sportskih čelnika, napustio i zaručnicu. Na žalost, njegovi zlatni snovi raspršili su se 1967. kada se dva puta ozlijedio provevši tri mjeseca u bolnici. Shvativši da se neće stići spremiti, Kokichi je učinio najgore. Devet mjeseci prije Igara japanski si je maratonac prerezao žile. Našli su ga kako grli tokijsku broncu uz poruku: “Više nikad neću trčati.”

Bjedov apsolutna senzacija

Bile su to Igre na najvećoj nadmorskoj visini – na 2240 metara, s 30 posto kisika manje nego na razini mora, što je pogodovalo sportovima eksplozivnosti, što je pak iskoristio američki daljaš Bob Beamon koji ne samo da je skočio novi svjetski rekord, koji će potrajati 23 godine (8.90 m), već je i raznio stari nadvisivši ga za čak 55 cm. Beamon je u Meksiko stigao s hrpom problema. Razvodio se od supruge, izgubio je stipendiju na sveučilištu pa je večer prije nastupa, u društvu jedne ljepotice, pijuckao tekilu, a večer je završila seksom. No sutradan je bio vrlo relaksiran i skočio u legendu.

Uvođenje doping-testa rezultiralo je i prvim diskvalificiranim sportašem. Bio je to švedski petobojac Hans-Gunnar Liljenwall koji se “dopingirao” prije natjecanja u streljaštvu popivši nekoliko piva za smirenje.

Ponajveća senzacija tih Igara bila je 21-godišnja splitska plivačica Đurđica Bjedov, koja je osvojila zlato i srebro na 100 i 200 m prsno. A u Mexico City je došla kao plivačica koja je trebala tek popuniti štafetu 4x100 metara.

Komentara 1

HH
helgin@hogar
22:53 27.07.2016.

kromosomski test danas za sestre williams u tenisu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije