Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolt najbrži na 200m

Sandra Perković obožava stadion 'Bilić boysa', srušila rekord star 26 godina

Sandra Perković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.07.2016.
u 17:47

Sa hicem 69,94 naša diskašica ostvarila petu uzastopnu pobjedu na mitinzima Dijamantne lige.

Sandra Perković upisala je i petu uzastopnu pobjedu u bacaju diska na mitinzima Dijamante lige. Ovoga puta slavila je u Londonu, na istom stadionu na kojem je prije četiri godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Pobijedila je sa hicem 69,94 metara iz druge serije. Svih šest Sandrinih hitaca bilo bi dovoljno za prvo mjesto.

Druga je bial Australka Dani Samuels (64,10), dok je treće mjesto osvojila Britanka Jade Lally (61,65).

Prije četiri godine na ovom istom stadionu slavila je na Igrama sa hicem 69,11 metara. Očigledno joj super leži stadion na kojem igraju "Bilić boysi", nogonmetaši West Hama. Dobra vijest je što će se na tom stadionu sljedeće godine održati Svjetsko prvenstvo na kojem Sandra želi vratiti naslov koji joj je uzela Kubanka Caballero prošle godie u Pekingu.

Osim pobjede Sandra je srušila 16 godina stari rekord mitinga kojeg je držala Istočna Njemica Ilke Wyludda (68,04).

Sa svih pet pobjeda ove sezone u Dijamantnoj ligi izjednačila se sa Kenijcem Conseslusom Kiprutom (3000 metara zapreke). Osvojenih 50 bodova već sada je dovoljno da i teorijski Sandra bude pobjednica ove discipline. Jer, do kraja su ostali još samo mitinzi u Parizu (27. kolovoza) i Zürichu (1. rujna), a Sandra nad drugoplasiranom Nadine Müller ima 36 bodova prednosti. Taman da i ne nastupi u Parizu i Zürichu je prva jer je u igri još samo 30 bodova.

Američka atletičarka Kendra Harrison postavila je novi svjetski rekord u utrci na 100 metara s preponama. Pobijedila je u Lonodnu sa 12,20 sekundi što je za stotinku bilo brže od 28 godina starog rekorda Bugarke Jordane Donkove kojeg je istrčaka u Staroj Zagori. Iz 1988. sada su ostali još nedodirljivi ženski svjetski rekordi na 100 i 200 metara (oba su vlasništvo Florence Griffith Joyner), u skoku u dalj (Galina Čistjakova), u bacanju diska (Gabriela Reinsch), u sedmoboju (Griffith Joney) te u utrci štafeta 4x400 metara (bivši Sovjetski Savez).

Inače, najdugovječniji ženski svjetski rekord je na 800 metara. Reultat Jarmile Kratochvilove (1:53,28) već stoji 33 godine, dok su najstariji muški svjetski rekordi oni u bacanju diska (Jurgen Schult) i kladiva (Jurij Sedi). Oba su stara 30 godina.

Zanimljivo je da je Harrison 28. svibnja u Eugeneu trčala 12.24 što je u tom trenutku bio drugi najbolji rezultat svih vremena. Nova svjetska rekorderka neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru jer je na američkom prvenstvu zauzela tek šesto mjesto. SAD će u ovoj disciplini predstavljati Brianna Rollins, Kristi Castlin i Nia Ali, koje su zauzele drugo, treće i četvrto mjesto u Londonu.

Svoj prvi nastup ove sezone imao je Usain Bolt koji je pobijedio na 200 metara (19,89). Bolt će pokušati u Riju osvojiti nove tri zlatne medalje – na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara. Za sada ima šest zlatnih olimpijskih medalja. Ukoliko mu to uspije onda bi na ljestvici sportaša s najviše zlatnih odličja na Igrama dostigao atletičare Carla Lewisa i Paavoa Nurmija, gimnastičarku Larisu Latinjinu i plivača Marka Spitza. Inače, sportaš s najviše zlatnih odličja je američki plivač Michael Phelps koji je u Ateni, Pekingu i Londonu osvojio ukupno 18 zlatnih medalja.

Komentara 7

BE
beitsche
18:59 23.07.2016.

Vrhunski talentirani sportas. U privatnom zivotu politicki iskoristena .bez trenera. A postize vehunske rezultate. Onaj drvosjeca niti je spotas jos manje trener

GD
Gospon Drug
18:01 23.07.2016.

Jedini saborski zastupnik koji radi punom parom...

KA
kajinx
11:19 24.07.2016.

... rekord mitinga kojeg je držala Istočna Njemica Ilke Wyludda (68,04). To su vremena kada je carovao doping!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije