Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ULOGA

Pred Janicom 
je najteži slalom koji je ikad vozila

Janica Kostelić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
27.04.2016.
u 20:00

'Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati jer to je upravni posao koji podrazumijeva i izradu novog Zakona o sportu, izradu strategije sporta, neprestanu borbu za status sporta na svim razinama i slično.'

HDZ-ova odluka da za doministricu sporta predloži Janicu Kostelić (34) odjeknula je gotovo jednakom snagom kao kada je Janica osvojila tri olimpijska zlata u Salt Lake Cityju ili kada je njezin brat Ivica pobijedio u Aspenu sa startnim brojem 64. Jer, našu je “snježnu kraljicu” doista rijetko tko mogao zamisliti u takvoj ulozi, posebice ne prije njezina brata i oca, a vjerojatno o tome nije razmišljala ni ona sama dok ju nisu počeli uvjeravati da prihvati novi izazov.

Dosad je sve odbijala

A taj njen “da” bit će i svojevrsni misterij, dok ga sama podrobnije ne objasni, s obzirom na to da je dosad odbijala sve potencijalne dužnosničke angažmane, pa tako i mjesto dopredsjednice HOO-a, odnosno članice Sportske komisije Europskih olimpijskih odbora. Zapravo, poznavajući njenu sklonost medijskoj zavjetrini, ovo je zaokret za 180 stupnjeva.

No, ne mogavši pronaći kandidata koji zadovoljava sve interesne strane, HDZ se odlučio za populistički potez i izabrao ponajveću hrvatsku živuću sportsku legendu. A pri tome ni dopredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku ni ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru nije smetalo što njihova izabranica nema visoko formalno obrazovanje (Janica je završila srednju školu), ali ni dan dužnosničkog iskustva u sustavu sporta nacionalne razine. A i spremni su, očito, braniti Janičinu odluku da svojedobno kao hrvatska sportašica bude prijavljena u Monte Carlu, jer je na to imala pravo s obzirom na broj dana u godini (u prosjeku 250) provedenih izvan Hrvatske.

Očito je da su se vladajući odlučili za promotorsku formulu funkcioniranja na toj dužnosti, za našu ponajveću sportsku ikonu za koju neotvorivih vrata ne bi smjelo biti pa čak ni u samoj Vladi. Karamarko i Šustar odlučili su se za ime za koje će sav birokratski posao obavljati profesionalci koji to već ionako godinama rade pa predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ističe:

– Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati jer to je upravni posao koji podrazumijeva i izradu novog Zakona o sportu, izradu strategije sporta, neprestanu borbu za status sporta na svim razinama i slično. No, s obzirom na veliki financijski problem u kojem se hrvatski sport našao u olimpijskoj godini, dobro je da smo konačno dobili doministra, a to je bolje što je ta osoba velikog imena.

Ono o čemu pak njezin otac Ante najviše razmišlja jest kako će se njegova kći nositi s medijima. Jer, otkako je prestala skijati, Janica se svojom voljom poprilično udaljila od sedme sile pa će sada morati poraditi na svojim komunikacijskim vještinama. Jer, salijetat će je kamere i mikrofoni, baš kao i za vrijeme karijere, pa bi se Janica prije ili kasnije mogla zapitati “je li meni ovo doista trebalo”.

– Ja sam Janicu podsjetio na neke neugodne epizode s medijima, a bojim se da je ovo situacija u kojoj bi joj opet mogli početi tražiti grijehe. Srećom, nju se nizašto optužiti ne može – ističe Ante.

Odlučna i čvrsta žena

Ako su gospoda koja su Janicu predložila pomislila da će njome moći manipulirati, onda su se grdno prevarili. Jer, ona je mlada žena sa stavom. Čvrstim i neumoljivim kakav je bio i u onom trenutku kada je sa samo 24 godine odlučila završiti karijeru. I nikakav otac ni brat u tom trenutku nisu je mogli uvjeriti da je pred njom još puno neosvojenih medalja koje s tim svojim talentom i iznimnim radnim navikama “treba samo pokupiti”. Ne, kada je ona odlučila da je dosta, onda je tome bilo tako.

A tako će biti i u ovom poslu za koji će joj trebati dosta vremena da se na njega navikne, a barem šest mjeseci da se osjeti koliko-toliko sigurnom. Jer, ovo je sve ipak puno zahtjevnije od vođenja malog privatnog biznisa s nekoliko zaposlenika, što je dosad bilo njeno najveće upravljačko iskustvo.

Poznavajući koliki je borac, Janica će se sigurno uhvatiti ukoštac s brojnim problemima koji hrvatski sport tište i za koje ona i ne pretpostavlja da su takvih dimenzija.

Nadamo se da na koncu Janica neće zažaliti što je iz sebe odlučila otpustiti ambiciju da popravi jedinu nam državu, i posebice njen odnos prema sportu, kako vrhunskom tako i sportu mladih. Jer, politika je daleko prljavija od svega čime se dosad bavila i bila bi šteta da se u njoj uprlja istinska legenda, ponajveća hrvatska živuća sportska svetost. I zato je ovo priča u kojoj Janica može osobno puno izgubiti, ali hrvatski sport može puno dobiti ako “snježna kraljica” otvori sve zagušene koridore prema premijeru i vladajućima.

Komentara 21

HR
hrvatska91
20:16 27.04.2016.

Ajmo, Janice, po jos nekoliko zlatnih ! Sretno !

Avatar delminium
delminium
20:21 27.04.2016.

Esdepenjare Hrvat ili Hrvatica koji su sve stekli radom kao Janica s vama neće da imaju veze.

SS
ssklima217
23:57 27.04.2016.

Janica veleslalom OI 2002. Americka snjezna brda. Najbolja izvedba neke skijasice u povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije