Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atletika

Počinje dvoranski EP: Zbog (pre)loših uvjeta spala knjiga na tri slova

01.09.2014., Zagreb - Atletski miting Zagreb - Hanzekovicev memorijal, bacanje kugle, muski. Najbolji svjetski bacaci kugle natjecu se pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveucilisne knjiznice, prvi put u povijesti Hanzekovicevog memorijala izvan stadi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.03.2015.
u 08:08

Nakon Praga, Srbija će biti sljedeći domaćin dvoranskog EP-a

Današnjim kvalifikacijama u bacanju kugle počinje Europsko atletsko dvoransko prvenstvo u Pragu. Hrvatska na europskim dvoranskim prvenstvima sudjeluje od 1992. godine, no nikad nije na njih išla s tako malo atletičara kao što ide u Prag. A ide samo s dvojicom atletičara, Stipom Žunićem (kugla) i Zvonimirom Ivaškovićem (60 m), te s jednom atletičarkom, Andreom Ivančević (60 m prepone).

Bez hrvatske himne

- Hrvatska atletika se prvi put pojavila na velikoj sceni upravo na Europskom dvoranskom prvenstvu u Genovi 1992. godine. Bio sam vođa puta i išli smo s četiri atletičara. Prvo smo se vozili kombijem do Trsta, a potom avionom do Genove. Sjećam se da organizatori nisu imali hrvatsku himnu. Zvao sam kući mamu da mi preko telefona snimi himnu s kasetofona. Tko zna kako bi to zvučalo da smo kojim slučajem osvojili zlatnu medalju - rekao je Željko Grabušić, tadašnji tajnik HAS-a.

Za razliku od Hrvata, u Prag ide 15 Slovenaca i šest Srba. A još prije samo četiri godine bilo je puno drukčije. Mi smo sa 11 atletičara bili najbrojniji, a prije dvije godine imali smo isti broj atletičara kao Slovenci i više od Srba.

- Idemo s malo atletičara iz više razloga. Dvoje njih je ozlijeđeno, Ana Šimić i Mateo Ružić. Većina nije imala adekvatne uvjete jer, kako znamo, u Hrvatskoj 
ne postoji nijedna atletska dvorana. I treće, financijska je kriza pa nema novca za dugačke pripreme, primjerice u Portugalu - rekao je izbornik Mladen Katalinić.

Zorko jedini osvajač

Hrvatska je osvojila samo dvije medalje na europskim dvoranskim atletskim prvenstvima. A obje je osvojio Branko Zorko koji je 1992. godine bio treći, a dvije godine kasnije u Parizu drugi u utrci na 1500 metara. S dvije osvojene medalje smo na 41. mjestu liste osvajača dvoranskih medalja svih vremena. Slovenija je sa sedam medalja (jednom zlatnom) na 34., a Srbija s dvije medalje (jednom zlatnom) na 38. mjestu.

>> Beograd domaćin dvoranskog EP u atletici 2017. godine

Komentara 2

LI
liliZG
12:24 10.03.2015.

autor ovog teksta napisao je nešto na brzaka tek toliko da napiše, a istina u novinarstvu već odavno je utopija...

ZV
zvezdan
07:50 08.03.2015.

Autor ovog teksta izgleda da nema dovoljno podataka.Srbija ima 9 medalja sa dvoranskih prvenstava i to 4 zlatne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije