Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADEL

Hrvatima stiže sport u koji su se zaljubili Messi, Rakitić, Maradona...

Padel
Foto: Padel.hr
1/2
08.02.2016.
u 09:21

– Za desetak godina bit ćemo jedan od olimpijskih sportova – uvjereni su u španjolskom padel savezu.

Imena Juan Martín Diaz, Juani Mieres, Pablo Lima ili Fernando Belasteguin teško da vam na prvu nešto govore. No, ako ste jedan od zaljubljenika u sport barem i na rekreativnoj razini, ta imena uskoro bi vas mogla itekako zaintrigirati. Riječ je o trenutačno najboljim svjetskim igračima padela.

– Za desetak godina bit ćemo jedan od olimpijskih sportova – uvjereni su u španjolskom padel savezu.

Riječ je o sportu koji je u nevjerojatnom širenju na Pirenejskom poluotoku. Europska prijestolnica padela, za sada je Španjolska. Sve najveće face španjolskog javnog, sportskog i političkog života slobodno vrijeme provode igrajući ga. Mnogi profesionalni nogometaši, uključujući najveće zvijezde Barcelone poput Messija, Neymara, Danija Alvesa, Mascherana i ostalih redovito se zabavljaju sportom koji je omiljena zabava i španjolskoj kraljevskoj obitelji. Velike zvijezde predvođene Ikerom Casillasom i Cristianom Ronaldom također redovito igraju. Na turnirima gotovo redovito nastupa i Diego Armando Maradona. A nogometni treneri u Španjolskoj svojim igračima za vrijeme stanke zabranjuju igranje malog nogometa i druge aktivnosti, no za padel su im dali zeleno svjetlo.

– Riječ je o igri koja ima toliko dodirnih točaka s tenisom, no opet je interaktivnija od tenisa. Rekao bih, pojednostavljena verzija tenisa koju mogu prakticirati klinci od sedam do ozbiljnijih i starijih ljudi, profesionalnih sportaša kao i rekreativaca. Zadnjih godina širom Španjolske organiziraju se brojni turniri, škole i tečajevi jer svi žele igrati – pričao nam je Janko Janković.

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i pomoćnik Roberta Prosinečkog u reprezentaciji Azerbajdžana koji je više od 25 godina živio u Španjoskoj, u Zagrebu već neko vrijeme iznimno angažirano radi na grandioznom projektu padel-centra.

– Radovi su praktički u završnoj fazi. Mislim da je to koncept koji ima smisao i perspektivu u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će to postati pravi hit kod nas. Takvo nešto baš nedostaje gradu kakav je Zagreb. Naša je poslovna vizija da obogatimo sportski život grada. Plan je da na Zagrebačkom velesajmu u dogledno vrijeme napravimo jedan od većih padel-centara u Europi s dvadesetak terena i svim popratnim sadržajima. Zagrepčani će se moći okušati u tom sportu u roku od mjesec dana – kaže Janković koji sličan padel-centar posjedovao u Oviedu, gradiću (sa 220 tisuća stanovnika bio bi u tri najveća grada u Hrvatskoj) na sjeveru Španjolske gdje je živio dugi niz godina.

U paviljonu 10 Zagrebačkog velesajma Janković će, zajedno s Robertom Prosinečkim, za početak otvoriti centar s osam terena i svim popratnim sadržajima po posljednjim arhitektonskim standardima.

U prvu fazu ovog projekta uložena su znatna sredstva.

– Padel je jedan od glavnih razloga mog povratka u Hrvatsku. Nevjerojatno me zaintrigirao španjolski koncept koji ćemo pokušati preslikati u Hrvatskoj. Zajedno sa suradnicima uvjeren sam u uspjeh.

Kod Jankovića su u njegov Padelcro centar u Oviedu dolazile velike svjetske face poput vozača formule 1 Fernanda Alonsa koji je redovito igrao.

– Fascinantno je kako se ljudi odmah na prvu zaljube u taj sport. Možda je to stoga što nije tehnički zahtjevan poput tenisa. Jer, da biste igrali tenis, pa i na rekreativnoj razini, morate nekoliko godina učiti pokrete pod stručnim nadzorom instruktora. A kod padela je jednostavno. Igrate i uživate – kaže Janković.

Hrvatski nogometni reprezentativac i odnedavno novi igrač Barcelone Ivan Rakitić također je jedan od zaljubljenika u ovaj sport. U katalonskoj prijestolnici, izgrađene su na stotine terena. Raketa sigurno uživa u okršajima s najvećim zvijezdama svjetskog nogometa na padel-terenima. Zanimljivo je također da svoj padel-centar u Barceloni posjeduje naš poznati košarkaš Mario Kasun.

Za taj se sport u Španjolskoj vežu brojne velike tvrtke koje su prepoznale brzinu i važnost ekspanzije sporta. Najveći automobilski brendovi, osiguravajuća društva i brojne druge kompanije ulažu novac i sponzori su najboljim svjetskim igračima. Turniri najvećih majstora ovog sporta odlično su posjećeni zahvaljujući izvrsnoj infrastrukturi u Španjolskoj i komfornim dvoranama. TV-kuće imaju specijalizirane programe u kojima se prate ogledi najboljih igrača.

– Nevjerojatan je taj fenomen širenja padela, posebice u Španjolskoj. Stotine teniskih centara širom Španjolske prenamijenjeno je u terene za padel. Izgrađene su tisuće novih padel-terena – pojašnjava Janković.

Padel se igra na terenu 10 metara širine, a 20 dužine. Uglavnom u parovima, a svaki teren ograđen je posebnim staklenim zidom. Loptice su slične kao u tenisu, no prilagođene, kao i reketi. Poeni se osvajaju i broje kao u tenisu, samo što igrač ima prednost odbijanja loptice od staklenog zida. Servis se izvodi u visini bokova, odnosno obrnuto nego u tenisu.

Ono što je tipično za ovaj sport činjenica je da ga je lako savladati. Zato ga najviše i igraju rekreativci, baza kojoj je zapravo prvenstveno i namijenjen. Dakle, nije nužan poseban talent za sport niti posebne motoričke sposobnosti. Zato je, u relativno kratkom razdoblju, postao najbrže rastući sport takvog tipa u svijetu. Originalno podrijetlo padela je iz Meksika, a osmislio ga je Enrique Corcuera 1969. Iznimno je popularan u Meksiku i Argentini, a nevjerojatnu je ekspanziju doživio posljednjih 15-ak godina u Španjolskoj iako se širi i po ostatku Europe.

Svake godine igra se World Padel Tour, natjecanje u nekoliko europskih država, uključujući i Svjetsko prvenstvo svake tri godine. Za sada su Španjolci bez premca, no tu su još igrači iz Argentine, Čilea, Portugal. Italija, Francuska, Urugvaja, Meksika, Brazila, V. Britanije... Uskoro će tako i Zagreb postati jedan od svjetskih centara ovog sporta.

Projekt na Zagrebačkom velesajmu, u tehničkom smislu, osmislio je Pero Vuković, jedan od naših najtalentiranijih mladih arhitekata. Vuković je svoje znanje, između ostaloga, svojedobno brusio i u uredu svjetski priznatog Nizozemca Rema Koolhaasa.

– Vjerujemo da će padel postati pravi hit u Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu. Dapače, sigurni smo da će ga u bližoj perspektivi igrati u cijeloj Hrvatskoj – ističe Vuković.

Janko i Robi, naši dečki koji su karijere izgradili u Španjolskoj, kreću u novi poslovni pothvat. S obzirom na trendove kada je padel u pitanju, nema sumnje da će to biti uspješna sportska priča.

>>Hrvatska nije napravila čudo i oprostila se od Europskog prvenstva

Komentara 6

DM
dr_max
09:58 08.02.2016.

Takozvani tenis za one koji bi ga htjeli igrati a neznaju.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:24 08.02.2016.

Ama da, svijet je stvarno u dubokoj krizi sto se broja sportova tice..., ovo je stvarno melem na ranu! Ako ovako nastave, u skoroj buducnosti Olimpijske igre bi mogle trajati 5-6 mjeseci. A i TV kanali vise nece morati prikazivati reprize utakmica...

NI
nikola13782
09:44 08.02.2016.

gluuuuupoooooost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije