Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV SPORT

Oduzima dah: Lijepa Andrea Andrijanić u vodi može izdržati šest minuta bez zraka

Andrea Andrijanić
Foto: Privatni album
1/5
24.04.2017.
u 08:20

Svestrana Andrea Adrijanić, najviše voli kada je pod vodom, a na kopnu vodi agenciju koja se bavi korporativnim putovanjima.

Andrea Andrijanić (46) bavi se za hrvatske prilike neobičnim sportom – ronjenjem na dah. Natječe se u četiri kategorije – dinamika, statika, dinamika bez peraja i Bi-fin.

– Na nedavnom prvenstvu Hrvatske prvi put sam se okušala u disciplini Bi-fin. Riječ je o preronjavanju bazena s dvije peraje. I moj prvi osobni rekord je 88 metara što je dobro s obzirom na to da sam nastupila u posuđenim perajama koje su mi bile za dva broja veće – počela je priču Andrea koja je na spomenutom prvenstvu osvojila jednu medalju.

– Nekako mi najbolje ride disciplina statika. Tu mi je osobni rekord šest minuta i sedam sekundi. Na prvenstvima Hrvatske uvijek osvajam druga mjesta tako da mi je cilj jednom biti najbolja. Ispred mene je uvijek Mihaela Romić. No, s obzirom na to da se ovim sportom bavim tek 2,5 godine ja sam zadovoljna – istaknula je Andrea.

Kada je riječ o ronjenu na dah, Hrvatska dobro kotira na europskoj i svjetskoj sceni zbog Gorana Čolaka.

– Goran je zaista svjetska klasa i jedan od najboljih svjetskih ronioca. I zato je povlastica s njim trenirati, biti s njim na natjecanju, učiti od njega. Inače, u Hrvatskoj se natjecateljski bavi četrdesetak ljudi. Imamo i nekoliko klubova – naglasila je naša sugovornica.

Je li ronjenje na dah skup sport?

– Pa je. Jedna peraja može koštati do 600 eura, a ronilačko odijelo do 200 eura. A treba vam dva odijela, jedno za statistiku, jednu za dinamiku. Odijela se inače brzo oštete. Meni je jedno trajalo samo jednu sezonu s tim da sam ga lijepila jedno 357 puta. Srećom, imam sponzora za odijela – istaknula je Andrea koja je u 2,5 godine osvojila ukupno devet medalja.

Bude li se bavila disciplinom Bi-fin, morat će investirati u dvije peraje koje su od karbona i užasno su skupe.

– U Hrvatskoj se proizvode, ali samo obične karbonske peraje – naglasila je Andrea.

Kako ste se uopće počeli baviti ovim sportom?

– Pa prije nekoliko godina tati mi je palo omiljeno veslo u more. Svi smo mislili da će veslo ostati na površini, ali je potonulo. Ja sam se bacila u more i izronila ga. Nakon te “akcije” pitao me jedan prijatelj, koji je sve to gledao i bavi se ronjenjem, znam li na koju sam dubinu zaronila bez daha. Rekla sam onako iz prve – četiri-pet metara. On se samo nasmijao i rekao da je tu dubina deset do jedanaest metara. Nisam vjerovala pa je izmjerio. Bilo je jedanaest metara – istaknula je Andrea. I tako je počela moja avantura s ronjenjem na dah.

– Kada sam shvatila da uz posao koju radim moram imati barem jednu sportsku aktivnost, otišla sam na bazen u Utrinu i krenula s treninzima ronjenja na dah. Nakon 18 treninga otišla sam na prvo natjecanje i osvojila dva srebra – rekla je Andrea.

Zadnjih mjesec dana Andrein trener je Srbin Branko Petrović, vlasnik osam svjetskih rekorda.

– Upoznali smo se prošle godine na natjecanju u Nišu i tako je krenula naša suradnja. Za sada treniramo isključivo preko Skypea i Vibera. Ove godine odradili smo u Beogradu nekoliko zajedničkih treninga – rekla je Andrea koja je vlasnica turističke agencije Aviatica.

– Kod mene sve mora biti na slovo A – ime, prezime i ime agencije, ha ha. Bavim se korporativnim putovanjima. Još i predajem na sveučilištu Libertas. Predajem menadžment sportskog turizma. Predajem na trećoj godini i ima super studente na koje sam baš jako ponosna. Predajem jednom tjedno – zaključila je plavokosa Andrea.

Glumila je i u jednom art filmu, autorice Jelene Remetin.

- U filmu samo ronim i glumim smrt - naglasila je Andrea.

>> Hrvatica okovana ledom postavila novi Guinnessov rekord

Komentara 3

Avatar eti
eti
09:38 24.04.2017.

Super, neka je ona i dalje lijepa i neka još duže izdrži pod vodom, ali mogli biste napisati i koju riječ o novo postavljenom svjetskom rekordu u ženskom maratonu. "Kraljica sporta" to zaslužuje.

VI
Vito
11:04 24.04.2017.

Današnji će Londonski maraton ući u povijest trčanja zbog novog maratonskog svjetskog rekorda za žene – Mary Keitany istrčala je dionicu od 42.195 m za 2:17:01 i tako popravila rekord, koji je do sada držala Paula Radcliffe (2:17:42 u utrci bez muških pejsera).

VI
Vito
11:10 24.04.2017.

Jeste li zadovoljeni??? _____________ Samo nam objasnite: kakve veze ima ronjenje na dah s atletikom???? ___________ Mary Jepkosgei Keitany (born 18 January 1982 in Kisok, Baringo District) ____________ Andrea Andrijanić je rođena u Zagrebu, Hrvatskoj. ___________ A koja se zagrebčanka bavi maratonom i osvaja medalje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije