Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENERSKA KONFERENCIJA

Nestaju Hrvati, a nestaju i naši talenti

Zlatko Horvat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
25.02.2017.
u 23:34

A “velika četvorka” imala je doista što reći jer prof. dr. Dragan Milanović bio je osobni trener Kreši Ćosiću i Draženu Petroviću, a Joško Vlašić arhitekt je svih skakačkih medalja svoje kćeri Blanke.

Uz prigodnu tribinu četvorice doajena kondicijske pripreme u Hrvatskoj, jučer je na Kineziološkom fakultetu otvorena 15. međunarodna konferencija za kondicijsku pripremu sportaša. No prije no što su velikani dobili riječ, cehovska udruga dodijelila je svoju nagradu, a za najboljeg hrvatskog kondicijskog trenera u 2016. proglašena je jedna dama, i to prvi put.

A to je Dajana Karaula, kondicijska trenerica Juga, vaterpolskog kluba koji je u prošloj godini osvojio sve što se osvojiti moglo, pa tako i naslov klupskog prvaka Europe, za što je uvelike zaslužna i ova 32-godišnjakinja. A nju je iz Zagreba u Dubrovnik sa sobom doveo prvi trener jugaša Vjekoslav Kobešćak, a stasala je uz Peru Kuterovca, čovjeka koji je bio kondicijski trener čak u tri medaljaška programa na prošloljetnim Olimpijskim igrama (vaterpolisti, Damir Martin, Filip Hrgović).

Država je zapostavila sport

A “velika četvorka” imala je doista što reći jer prof. dr. Dragan Milanović bio je osobni trener Kreši Ćosiću i Draženu Petroviću, a Joško Vlašić arhitekt je svih skakačkih medalja svoje kćeri Blanke. Luka Radman je pak potpisnik košarkaškog srebra u Barceloni (1992.) i nogometne bronce u Francuskoj (1998.), a radio je i individualno s Kukočem, dok je Mirko Krolo kondicijski spremao Dina Rađu i Marija Ančića, a ima i tri velike medalje s hrvatskom košarkaškom reprezentacijom.

Joško Vlašić, negdašnji prvak Mediterana u desetoboju, priznao je da su treninzi nekad i sad nebo i zemlja.

– Kada pogledam neke svoje treninge, vidim koliko je to bilo naivno u odnosu na ovo što danas radi Blanka. No, ovo što čujemo danas već će se sutra donekle promijeniti. Sve što sam ja naučio kroz svoje školovanje dovelo me tek do ruba spoznaje te sam tada morao napraviti iskorak, zakoračiti u “nepoznatu zemlju” kako bih stvorio svoju metodologiju treninga. Zato i svim mladim trenerima savjetujem da se ne boje rušiti dogme pa i dojučerašnje heroje gradeći vlastiti put.

Luka Radman 10 je godina radio u inozemstvu, od toga osam u Aziji (Iran, Emirati, Katar), i nije zadovoljan što je zatekao po povratku u Hrvatsku.

– Moram kritizirati državu, odnosno ljude na vlasti jer jako loše prate hrvatski sport u smislu uvjeta za rad. U Splitu su nekad tri kune išle za sport, a jedna za kulturu, a sada je taj omjer 10-1 za kulturu. Eto, u kazalište su doveli baletana za 100 tisuća USD i stan, a takvog stranog sportaša u Splitu više ne možete vidjeti. Prije 15 godina djevojčice su imale 20 posto potkožnog masnog tkiva, a sad imaju 30 posto. Naša djeca imaju tjelesni samo dvaput tjedno, a u Iranu ga imaju četiri puta, u Turskoj čak pet. Uz takav odnos prema sportu i tjelesnoj kulturu nestat će talentirane djece. Nestaju Hrvati, a nestaju i hrvatski talenti, a imamo sve preduvjete da tako ne bude.

Mirko Krolo pokušavao je Radmanovu visoku “loptu spustiti na zemlju”:

– Luka je možda prekritičan jer ipak smo mi mala zemlja kojoj nije lako puno ulagati u sportu i baš zbog toga se ne mogu načuditi svim tim olimpijskim medaljama naših sportaša. Ali neće to trajati vječno, ako nećemo ulagati i raditi neće više biti takvih rezultata.

Tehnika i snaga nisu isto

Moderator Siniša Kovačić upitao je Krolu za nedavni rad s rukometašima i napade u javnosti mentalnog trenera Igora Čerenšeka. Je li doista jedan promašeni sedmerac (Zlatko Horvat) područje djelovanja kondicijskog trenera?

– Tjelesna priprema ne utječe na to kako će netko izvesti sedmerac.

Inače, Krolo je čovjek koji je prvi u Hrvatsku donio elektroničku opremu za testiranje sportaša.

– Radio sam s Rađom dok je igrao u NBA ligi i kako smo se oko nečega kladili, ja sam rekao da se kladimo u elektroničku opremu. Okladu sam dobio ja.

Komentara 1

PH
Pravi-Hrvat
09:49 26.02.2017.

Hrvatski sport već dugo polako propada, ali kao da nikoga nije briga.Sve se svelo na lokal patriotska prepucavanja i sitne interese. Samo kod nas je normalno da se HNS preseli u Sheraton, a ne ulaže ni lipe u razvoj, niti npr. aplicira za milijune iz EU fondova za izgradnju nogometnih terena u malim strdinama. A to nam je najbolji savez...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije