Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost od Zika virusa

Nema panike! Svjetska zdravstvena organizacija protiv odgode Olimpijskih igara u Riju

Rio de Janiero
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.05.2016.
u 12:52

Više od stotinu znanstvenika pozvalo je na odgodu ili premještanje Olimpijskih igara, jer bi prema njihovom mišljenju bilo neetički održati Igre prema predviđenom rasporedu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je odbacila zahtjev za premještanjem ili odgađanjem održavanja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, zbog mogućnosti širenja Zika virusa koji je rasprostranjen u Brazilu.

Više od stotinu znanstvenika pozvalo je na odgodu ili premještanje Olimpijskih igara, jer bi prema njihovom mišljenju bilo neetički održati Igre prema predviđenom rasporedu.

No, iz zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda došlo je mišljenje da održavanja OI prema planu neće bitnije utjecati na širenje virusa koji je povezan s teškim malformacijama kod novorođenčadi.

"Prema sadašnjim procjenama Zika virus kruži u gotovo 60 zemalja širom svijeta, odnosno njih 39 na američkom kontinentu, tako da ne postoji opravdani razlog za odgađanja ili neodržavanje Igara", stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije.

S tim se ne slažu znanstvenici koji su poslali pismo glavnoj direktorici WHO-a Margaret Chan u kojem su istaknuli da se održavanjem Igara svijet izlaže nepotrebnom riziku s obzirom na to da će "500.000 stranih turista pratiti Igre, potencijalno se zaraziti te vratiti u svoje domovine, gdje mogu izazvati pandemiju".

"Najbolji način za smanjivanje rizika od zaraze je slijediti upute kako se efikasno zaštiti", stoji u zaključku priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije koja je trudnicama preporučila da izbjegnu odlazak u rizična područja, a ostalima da se što bolje zaštite od uboda komaraca koji su prijenosnici Zika virusa te da pri seksualnom odnosu koriste kondome i druga zaštitna sredstva protiv začeća.

>>Australski sportaši za Olimpijske igre u Riju traže pojačane kondome

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije