Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o sportu

Sportska inspekcija kreće u nadzor provedbe zakona

Predrag Šustar
Foto: Robert Anić/PIXSELL
09.02.2016.
u 18:38

HNS-u prijeti prekršajna kazna u iznosu do 100.000 kuna, kaže bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavljuje kako sportska inspekcija već od danas počinje s nadzorom nad provedbom Zakona o sportu, neovisno o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu koji su uputili određeni sportski subjekti, među ostalim i Hrvatski nogometni savez.

Bivši ministar Željko Jovanović kaže da je cilj izmjena zakona bio uvođenje reda u sportu i smanjivanje utjecaja raznoraznih menadžera koji su sport koristili za pljačkanje državnog proračuna.

– U svjetlu posljednjih istraga, slikovito ću reći, imamo 270 milijuna razloga da Ministarstvo i sportska inspekcija učine sve što je potrebno da HNS, Šuker i Mamić ne budu iznad zakona – rekao je Jovanović i dodao kako podržava čvrst stav Mosta za koji se nada da će se uspjeti oduprijeti pojedincima iz HDZ-a.

Reakcija Mosta

Njegov nasljednik Vedran Mornar kaže da je HNS imao šest mjeseci za preustrojavanje te da, ako to nisu učinili do 23. siječnja, podliježu prekršajnoj kazni u iznosu od 30 do 100 tisuća kuna. Hajdukov predsjednik Marin Brbić, najveći oponent vladajućoj garnituri u nogometnom savezu u, tvrdi da HNS ništa nije poduzeo da bi se prilagodio.

– Sada su na redu institucije pravne države, očekujemo da nešto naprave. U srijedu ćemo poslati prijave sportskoj inspekciji protiv HNS-a. Nova Vlada? Za sada nismo vidjeli nikakve reakcije, ima pojedinačnih izjava, pozdravljam reakciju Mosta. Sada je sve na njima – kazao je Brbić.

Na Brbićevu tragu je i prva reakcija Mosta o novome zakonu.

– Most će ustrajati na zahtjevima za konkretnim promjenama i držati se svega što smo biračima obećali. Vratit ćemo sport onima koji žive za njega i nećemo dopustiti da ga i dalje privatiziraju osobe koje su sinonim za skandale i nezakonitosti – izjavio je Ivan Kovačić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista.

‘Zakon se ne odnosi na HNS’

Hoće li njegov istup prouzročiti nove poremećaje u odnosima koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, čiji je Zdravko Mamić simpatizer? Smatrajući da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu “prepun raznih diskriminacija” (citiramo izvršnog direktora Damira Vrbanovića), HNS se obratio Ustavnom sudu. Konkretno, HNS osporava članak 47., st. 8., u kojemu piše kako se zakon odnosi na saveze (i u njima zahtijeva izbore za skupštinu i sazivanje skupštine) čijih je barem polovica klubova iz najvišeg ranga natjecanja profesionalno.

– Ukupno se u prvom stupnju natjecanja natječe 32 kluba, od kojih 10 ima profesionalni status. Dakle, u nogometu profesionalni status nema pola klubova u najvišem stupnju natjecanja, i po tome smatramo kako se ovaj zakon ne odnosi na HNS – kazao je Vrbanović.

Na spomen Mostova priopćenja, Vrbanović im je poručio “kako nisu dovoljno dobro proučili materiju”...

>> Prijavit ćemo HNS inspekciji jer od 9. veljače djeluju izvan zakona!

>> Vrbanovićevo objašnjenje: Zakon o sportu ne odnosi se na HNS?!

>> 'Most neće dozvoliti farsu koja je od nogometa učinila biznis jedne obitelji'

Komentara 10

BK
branko-kockica
19:11 09.02.2016.

Fakat nisam ljubitelj sirovine Mamića, ali Mamić u jedno prijepodne može zaraditi 100 puta toliko koliko svi uhljebljeni parazitski ćuprijaši i SDP-ovci za cijeli život. Mamić je u stanju panj prodati u inozemstvo za 5 milijuna eura, a ove kreature ne bi bile u stanju pokloniti ni čašu vode beduinu bez da nešto ne ukakaju. Da paraziti imaju gram mozga u glavi, onda bi složili zakon po kojem bi Mamiću uzeli 20 ili 50 posto zarade, ovako će iz čiste mržnje, zavisti i obijesti domaći nogomet pretvoriti u odavno propalu košarku. Čuj ovo, nova inspekcija, novi formulari, novi papiri, novi uhljebi? Kaj niste pričali da ćete srezati uhljebe i smanjiti državnu upravu?

BA
barbaizamerike
19:06 09.02.2016.

neka sportska in specijalna krene malo u nazad I ispita Fredi Fiorentini iz Hajduka naci ce svasta

KO
kokolino
19:19 09.02.2016.

Jedini razlog donošenja ovog zakona je uništenje Zdravka Mamića i Dinama.Zakon su radili Zokijevi uhljebi hajdukovci, koji sami nisu nikada zaradili jednu kunu (Jovanović,Maras,Bauk i slični).Trebaju prvo pročešljati poslovanje Hajduka u zadnjih 25 godina, da se vidi koliko su pokrale bivše uprave,također i 25 godina Cibone, RK Zagreb,NK Zagreb KK Split,VK Mladost i još ponekog kluba, pa tek onda pokucati na vrata Dinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije