Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pekingu ZOI

Međunarodni olimpijski odbor ipak najviše vjeruje u komunistički režim i novac

People celebrate after Beijing was chosen to host the 2022 Winter Olympics at the Bird's Nest Olympic stadium in Beijing July 31, 2015. Beijing was chosen by the International Olympic Committee (IOC) to host the 2022 Winter Olympics on Friday, becoming th
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.08.2015.
u 11:00

Mnogi misle da je sramota što je MOO Igre dao zemlji u kojoj ljudska prava i ne postoje, ali i gradu bez snijega

U vrijeme kada je sve više toga oko nas umjetno – od umjetne inteligencije do umjetne oplodnje – nije nimalo neočekivano da domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara dobije megalopolis u kojem gotovo da i nema snijega.

Zahvaljujući toj logici članova Međunarodnog olimpijskog odbora dogodilo se da u utrci za domaćina ZOI 2022. Peking pobijedi ispred Almatyja, kazahstanskoga grada okruženog snijegom kojem nije pomogla kampanja "pravi snijeg, pravi zimski ambijent, prave zimske igre" i činjenica da bi sva sportska borilišta bila u krugu od 30 kilometara. Za razliku od toga, skijaška natjecanja u Pekingu održavat će se na borilištima udaljenim 60 i 140 kilometara od grada, točnije od ruba grada koji ima više od 20 milijuna stanovnika.

Zapad nema novca za ZOI

– Možda je nekome smiješno da se ZOI dodijele gradu u kojem ne pada snijeg, no Kinezi imaju tehnologiju, novac i radnu snagu s kojom će riješiti taj problem – ističe Amerikanka Susan Brownell, koja još od 80-tih prati razvoj najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Većini članova MOO-a očito nije smetala ni druga velika manjkavost Pekinga, a to je manjak ljudskih prava. Doduše, time se ne može pohvaliti ni Kazahstan čiji predsjednik Nazurbajev vlada od 1989. i na izborima pobjeđuje s 98 posto glasova. No, Kina je u kršenju ljudskih prava još gora. U godini održavanja Ljetnih OI u Pekingu (2008.), Kina je po ljudskim slobodama bila rangirana kao 167. zemlja svijeta, a do 2014. godine pala je na 175. mjesto. Toliko o obećanju tadašnjeg predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea da će se dodjelom domaćinstva Igara Kini stanje s ljudskim pravima poboljšati.

– Olimpijski moto "više, brže, jače" savršen je opis načina rada kineske vlade kada je u pitanju civilno društvo. Što je više civilnih aktivista, Kina ih više, brže i jače uhićuje i grublje prema njima postupa – ističe Human Rights Watch.

No, očito je da MOO-ovi "kardinali" igraju na sigurno, a sigurno je da Kina neće imati financijskih problema, kao što bi ih, očigledno, imali svi oni koji su odustali – München, Stockholm, Krakov, Lavov i Oslo. Svi oni rekli su "ne, hvala" zbog visokih troškova, slabe podrške javnosti i visokih sigurnosnih zahtjeva. Dok je bilo u konkurenciji Oslo je bilo favorit, dok građani nisu rekli svoje. Tako je to u zapadnjačkim demokracijama gdje građani sve propituju, što nikako nije slučaj u Kini i sličnim zemljama autoritarnih i represivnih režima. S druge strane, takve zemlje imaju puno stabilnije državne proračune iz kojih se lakše financiraju i najskuplje priredbe poput Olimpijskih igara. Uostalom, Putinova Rusija potrošila je na ZOI u Sočiju 50 milijardi USD, pa može i Kina najmanje desetak. Jer, teško nam je vjerovati da će onih najavljenih tri miliijarde USD biti dovoljno, posebice kada se zna da će samo brza željeznica do skijališta Zhangijakoua stajati pet milijardi.

Vojnički istrenirani

No, u jedno gotovo i ne treba sumnjati, a to je da će to biti dobro organizirane Igre, baš kao što su bile i one u Pekingu. Uz na tisuće vojnički istreniranih profesionalaca i bezbroj volontera, tamo je sve išlo kao po špagi, a opasnost od terorizma bila je minimalna.

>> Peking prvi domaćin ljetnih i zimskih OI

Ključne riječi

Komentara 2

DI
dinamojavolim1
12:04 03.08.2015.

ljudska prava ne postoje??pa zasto onda tamo imaju tvornice sve najvece kompanije na svijetu??nije li to licemjerno

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:15 03.08.2015.

" imaju tehnologiju, novac i radnu snagu kojom će riješit manjak snijega za održavanje ZOI " .. .. onda neka režiraju ZOI i proglase pobjednika, sve drugo bespotrebno ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije