Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Mnogi na Igrama u Riju ne žele vidjeti ruske sportaše

Marija Šarapova
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
29.07.2016.
u 22:52

Amerikanci tvrde da su dva bivše člana ruske antidopinške agencije pronađeni mrtvi u veljači, a da su naoružani ruski agenti prijetili kontrolorima WADA-e protjerivanjem iz Rusije

Sljedeći put kad čujete “treba odvojiti politiku iz sporta”, slobodno se samo slatko nasmijte. Jer je uvijek, bar kad su u pitanju veliki događaji, a Olimpijske igre to svakako jesu, bila prisutna.

Dakle, petnaest dana prije početka Igara još uvijek je bila nepoznata sudbina ruskih sportaša, posebno atletičara jer se njihov olimpijski savez našao pod teškom optužbom da je dopingiranje sportaša u Rusiji doslovno dio državne politike. I da su šefovi antidopinških laboratorija u suradnji s agentima državne sigurnosti, bivšim KGB-ovcima, bacali “kroz prozor” pozitivne nalaze i zamjenjivali ih negativnima.

Sudi Nijemac

Sudac je Nijemac, Thomas Bach – 62-godišnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. U ulozi tužitelja, stari znanci iz vremena hladnog rata – Amerikanci. Na zahtjev njihova atletskog saveza pokrenuta je istraga i predloženo – sve Ruse izbaciti s Igara u Riju! Bili dopingirani ili ne.

Obuhvatiti ih što više! Marija Šarapova (29) pala je u ožujku na supstancama koje su se nalazile u lijekovima za njezine srčane smetnje, a ubačene su na liste s početkom ove godine. U borbi za svoju istinu bila je spreman ići i do najvišeg sportskog suda u Lausanni. Rekli su joj da može. Ali, da dođe u rujnu. Kad prođu Igre.

Tako je Rio ostao bez jedne od najvećih i najljepših sportašica svijeta. Ali ne i bez druge, njezine sunarodnjakinje, predivne Darije Klišine. Jer, 25-godišnja skakačica u dalj već tri godine živi u SAD-u i zaštitno je lice proizvođača sportske opreme.

Za potpuni doživljaj špijunskog trilera uključeni su i prokazivači tzv. zviždači, bračni par Stepanov – trkačica na 800 metara Julija i njezin suprug Vitalij zaposlen u Rusadi (Ruska antidopinška agencija), koji su se odlučili za bijeg zakotrljavši cijelu stvar. A majčicu Rusiju niz stepenice pa ih je Putin nazvao Judama. Pridružio im se i šef laboratorija Grigorij Radčenko s novim otkrićima u New York Timesu.

Naravno, nisu Rusi baš sasvim “nevini u ludnici” kao što se prave kad govore da je sve obična politička urota Zapada koji im ne može oprostiti Krim, Snowdena i još štošta. I po običaju gube saveznike kao pijanac kapute.

Nakon što je novinar njemačkog ARD-a Hajo Sappelt napravio priču o slučaju “Tajna stvar doping: trenutak X za Rusiju”, posjetila ga je ekipa ruske TV-postaje Rusija 1 koju je na kraju izbacio iz ureda zbog nasrtljive novinarke. Nazvali su ga osvjedočenim mrziteljem svega što je rusko.

Amerikanci tvrde da su dva bivše člana ruske antidopinške agencije pronađeni mrtvi u veljači, a da su naoružani ruski agenti prijetili kontrolorima WADA-e protjerivanjem iz Rusije.

I drugi su se dopingirali

U obranu Rusa stali su dijelom u USA Todayu postavivši logična pitanja: “Je li pošteno kazniti jednu naciju potpunom suspenzijom koju je u jednom trenutku pod parolom nulte tolerancije spomenuo Thomas Bach ako su i druge države imale svoje dopinške skandale, ali nisu bile tako isticane kao Rusija. Kompletno izbacivanje Rusa s Igara bio bi vrlo rizičan scenarij i za neke druge zemlje poput SAD-a u čijoj će atletskoj reprezentaciji biti dvojica prvaka s dopinškim dosjeima: Tyson Gay i Justin Gatlin koji je dvaput padao na testovima (automatski je trebao biti doživotno suspendiran, ali nije, op. a.). Biciklist Lance Armstrong proglašen je vjerojatno najvećim dopinškim prevarantom u povijesti, pa nitko nije tražio protjerivanje iz SAD-a. I Rusi se s pravom na to pozivaju. No, jedno zaboravljaju. Lance nije imao podršku vlade da to radi, niti su agenti FBI-a i CIA-e zamjenjivali uzorke njegova urina, kao što su to ruske službe radile u Sočiju.”

Amerikanci su otvoreno usporedili ruska pravdanja u stilu “pa i drugi su imali slučajeve dopinga” s onima kad prebrzi vozač govori policajcu “pa tisuće ih vozi prebrzo, a vi baš mene zaustavljate”. I još dodaju: od rigoroznog kažnjavanja Sijera Leonea nema učinka, velike face moraju plaćati.

Novinarka USA Today Nancy Armour pozvala je MOO da dopusti nastup zviždačici Stepanovoj kako bi ohrabrili sve buduće borce protiv dopinga da otkriju što znaju i time pokažu da im je stalo do tih ljudi koji se “poput Julije više ne mogu vratiti u svoju zemlju zbog straha za vlastiti život”...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije