Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leona Popović

Nakon mature samo skijanje, studirati mogu poslije karijere

Leona Popović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
01.03.2017.
u 07:00

Trenirala sam nogomet, igrala stopera, skrivila dva penala...

Nakon punih šest godina i 25. mjesta na Sljemenu Sofije Novoselić, Hrvatska je osvojila prve bodove u Svjetskom skijaškom kupu za žene. A izborila ih je u Crans Montani 19-godišnja Mrkopljanka Leona Popović, članica Skijaškog kluba Rijeka, koja je u petak i nedjelju osvojila 18. i 17. mjesto u alpskoj kombinaciji.

Ovoj talentiranoj djevojci to je jako dobra utjeha za sve ono pehistično što joj se događalo na nedavnom Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu.

Diskretni roditelji

– Na SP-u nisam uspjela završiti utrku niti u jednoj disciplini, a vozila sam ih četiri. Takvo što vam teško padne, pogotovo ako se izlijetanja zaredaju, pa mi je ovo obrabrenje i dodatni poticaj. Srećom, uspjela sam se brzo okrenuti novim utrkama, nisam htjela o tome više misliti.

Njezini kombinacijski bodovi sugeriraju da je riječ o svestranoj skijašici, no ima li neka disciplina da joj je draža od drugih?

– Nekad više uživam u slalomu, a nekad u veleslalomu. U svakom slučaju, draže su mi tehničke od brzinskih disciplina jer njih i puno manje treniram pa se u slalomu i veleslalomu puno ugodnije osjećam.

Kada dođe trenutak za prvo postolje u njenoj karijeri, u kojoj bi to disciplini moglo biti?

– Meni se čini prije u slalomu nego u kombinaciji jer u slalomu nisam još ništa pokazala od svojeg potencijala. Sanjarim o penjanju na pobjednička postolja, a olimpijska medalje je moj san svih snova.

Nažalost, dosad su ju ometale neke ozljede, ponajprije onaj lom kosti potkoljenice u svibnju 2015. godine.

– Nakon višemjesečnog oporavka opet sam pala i ozljeda se vratila, a ove sezone mi se dogodilo da sam pred nastup na Sljemenu imala razrezanu usnicu. Puknuo je kolac, a jedan se puknuti komadić odbio i porezao me iznad usnice pa sam nastupala uz bolove, sa šavovima jer Sljeme nisam nikako htjela propustiti.

S obzirom na to da ne želimo uletjeti u klasičnu zamku projiciranja velikih dometa za nekoga tko je tek na početku karijere, reći ćemo samo da je Leona na dobrom putu da jednog dana bude ono što su bile Ana Jelušić i Nika Fleiss, a možda i nešto više.

- Skijanje je moj život i sve sam tome posvetila. Maturirala sam prošle godine, no akademske ambicije sam stavila po strani jer studirat ću uvijek moći, ali nikad više neću imati 19 godina i toliko energije za treninge i nastupe.

U tome ju podržavaju i njeni roditelji (tata radi na benzinskoj crpki, a mama u općini u Delnicama) za koje nam je njen mladi trener Goran Rački (33) rekao da su diskretni ljudi koji ne nameću svoje mišljenje.

– Kada ste trener jako mladog sportaša jako je važno povjerenje njegovih roditelja, jer da toga nema bio bi to uteg i meni i njoj. A Leonin otac i majka nisu tip roditelja koji se svugdje guraju.

O samoj Leoni, trener Goran govori u hvalospjevima.

– Velika je sreća imati takvog sportaša kod kojeg čak ponekad treba i povući kočnicu jer ona bi htjela trenirati i više no što je potrebno. Leona je disciplinirana sportašica što je jako bitno jer ja ponekad nemam vremena voditi sve njene treninge s obzirom na to da moram urediti 4-5 pari skija. Kad si siguran da će odraditi sve što ste se dogovorili i kada ti nisi uz nju, to je za trenera veliko olakšanje.

Preskače spust

Ono što za Leonu slijedi potkraj sezone nastup je na juniorskom SP-u u švedskom Areu.

– Leona će voziti superG, kombinaciju, slalom i veleslalom, a spust smo preskočili radi nekoliko dana odmora više. Jer, baš ta natjecanja u spustu najviše iscrpljuju, to je drugi sport koji vas umara više psihički nego fizički – ističe multidimenzionalni Goran koji u ovoj priči funkcionira ne samo kao trener već i kao serviser, kondicijski trener, psiholog, zamjena za roditelje...

Kao Mrkopljanka, Leona je trenirala i zimske sportove koji su u tom mjestu od 1200 stanovnika popularniji od skijanja.

– Ovog trenutka Mrkopalj je najpoznatiji po biatlonu i Jakovu Faku, kojeg poznajem još iz vremena dok sam i ja trenirala skijaško trčanje i biatlon, no meni se ipak više svidjelo alpsko skijanje.

Trenirala je Leona i nogomet, koji je igrala s dečkima, što je u nižim uzrastima česta praksa. Pričala je o tome kolegi iz 24 sata još uoči sljemenske utrke.

– Igrala sam stopera i moram priznati da sam skrivila i dva penala, ali nikad nisam dobila crveni karton.

Komentara 2

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
18:37 02.03.2017.

Leona Popović je vrlo talentirana i ukoliko bude za hrvatske prilike vrlo uspješna mogla bi ona u cijeloj karijeri osvojiti onoliko svjetskih bodova kao ona največa u istoriji Tina Maze u jednoj sezoni.

Avatar mrTrobec
mrTrobec
11:25 01.03.2017.

prvi bodovi nako 6godina i odmah je zvijezda,ha,ha,ha.Studij nakon karijere,koje karijere?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije