Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIRANJE SPORTA

Kod nas sport još uvijek živi od države, u Europi od građana

'05.08.2012., Engleska, London - Olimpijske igre London 2012. Na vecerasnjem slavlju osvojenog zlata Sandre Perkovic i srebra veslackog cetverca prisustvovali su ministar Zeljko Jovanovic, Zlatko Mate
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
17.12.2012.
u 18:36

JOVANOVIĆ: 
– Nema kontrole trošenja novca i zato je potrebna klasifikacija i sportova i sportaša

Hrvatski sport na godinu troši oko 2,2 milijarde kuna i teško da u ovoj gospodarskoj situaciji može dobiti više. No, može se poraditi na racionalnijem trošenju tog financijskog kolača. To bi bi otprilike bio najkraći zaključak rasprave povodom predstavljanja projektne studije "Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u EU", održane jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Izradu te studije iniciralo je Nacionalno vijeće za sport, najviše savjetodavno tijelo koje se brine za razvoj i kvalitetu sporta, a ona će biti i polazište za izradu novih važnih dokumenata – Strategije razvoja sporta i Nacionalnog programa sporta, koji mora biti gotov do 2020. godine.

Predstavljajući studiju, voditeljica projekta Danijela Kuliš iz Instituta za javne financije, koji je izradio studiju, požalila se na nesređenost podataka, ali je i istaknula neke od najzanimljivijih.

– U državnom budžetu sport u prosjeku sudjeluje sa 0,14 posto (što je oko 0,05 posto BDP-a), no taj se postotak stalno smanjuje (u 2011. 0,11 posto). Najvećim dijelom radi se o sredstvima od igara na sreću – kazala je.

Profesor dr. Zrinko Ćustonja s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu upozorio je na razlike u financiranju sporta u nas i u EU.

– Hrvatski sport još nije prešao iz socijalizma u kapitalizam. Kod nas sport još uvijek živi od države koja mu daje i do 70 posto novca. U Europi je obrnuto, više od 65 posto prihoda sport dobiva od građana, koji kupuju ulaznice, šalove i drugo. Država i lokalne zajednice sudjeluju sa 24 posto.

Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport, prisjetio se vremena kada je on bio aktivan i kada se iz zemlje nije moglo otići prije tridesete godine života.

– I zato su tada naši klubovi bili uspješni, a danas novac pobjeđuje – sjetno je zaključio Skansi.

Hrvatski sport na godinu troši oko 2,2 milijarde kuna i teško će se dobiti više.

Komentara 7

OB
-obrisani-
22:18 17.12.2012.

Zašto ne objave za koje se to sportove odvaja toliki novac...

Avatar listac
listac
22:30 17.12.2012.

Objavite imena klubova i pojedinaca koji super zaradjuju na našoj grbači.

DA
Dawgydawg
20:01 17.12.2012.

MOLIM? Pa zar građani nisu država, a državu čine građani? Tko je to država po vama komesare Jovo? Možda Kukuriku provalicija? Tako nepismenu izjavu dati i ostati na funkciji bez srama. Mentalni komunizam je rašireniji nego što je Aralica mislio.. Što drugo očekivati od stranke koja nije glasala za neovisnost rep. Hrvatske i koji su paradirajući napustili sjednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije