Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNE OLIMPIJSKE IGRE (10)

Iz Moskve su s Igara 
protjerali Jimmyja Cartera

Jimmy Carter
Foto: Press Association/Pixsell
1/6
29.07.2016.
u 14:32

Carter je čak svojim sportašima zaprijetio oduzimanjem putovnica odluče li nastupiti. Britanci i Australci podržali su bojkot, ali su svojim sportašima prepustili odluku (a oni su odlučili nastupiti).

Dva su Jimmyja Cartera od moskovskih Igara napravila skandal. Onaj moćniji, američki predsjednik, učinio je to i prije početka Igara, a drugi, istoimeni engleski plivač, izblamirao se za vrijeme natjecanja.

Stevenson odan Castru

Zbog sovjetske invazije na Afganistan Amerikanci su pozvali zapadni svijet da bojkotira odlazak u središte komunističke moći. Carter je čak svojim sportašima zaprijetio oduzimanjem putovnica odluče li nastupiti. Britanci i Australci podržali su bojkot, ali su svojim sportašima prepustili odluku (a oni su odlučili nastupiti).

No unatoč tome moskovski je sportski festival svijetu dao 36 svjetskih, 39 europskih i 73 olimpijska rekorda. Najzanimljiviji dvoboj ponudila su dvojica britanskih srednjoprugaša – Sebastian Coe i Steve Ovett. Coe je pobijedio u boljoj Ovettovoj disciplini (1500 m), a Ovett na distanciji koju je preferirao Coe (800 m). Za razliku od njih, ponašanje dvojice plivače Britancima nije služilo na čast. Jimmy Carter i Gary Abraham optuženi su da su razbili bravu na zgradi irske sportske misije i da su se ondje potukli s jednim irskim boksačem. Osim toga, predbacivalo im se da su se u olimpijskoj kafeteriji gađali hranom pa su vraćeni kući.

Izostanak Amerikanaca, Nijemaca, Francuza, Japanaca, Kanađana... potaknuo je pitanje jesu li neki moskovski slavodobitnici istinski olimpijski pobjednici. No Rus Vladimir Saljnjikov bio je izuzetak. On se borio s vremenom, a ne s konkurencijom i prvi je čovjek koji je isplivao 1500 metara za manje od 15 minuta. A to je bio prosjek brzine na 100 metara kakvu je u kratkoj sprinterskoj disciplini 20-ih godina imao Johnny “Tarzan” Weissmuller. I Teofilo Stevenson bi vrlo vjerojatno, i da su došli svi suparnici, izborio svoje treće uzastopno zlato. Za ljubav svog omiljenog diktatora Fidela Castra, zahvaljujući kojem mu nije nedostajalo ni ptičjeg mlijeka, odbio je milijunske ponude iz SAD-a. No taj je isti Castro četiri godine kasnije svog ljubimca zakinuo. Odlukom o kubanskom bojkotu Igara u Los Angelesu onemogućio je Stevensonu da postane jedini boksač s četiri uzastopna uspinjanja na zlatno prijestolje.

Sovjeti su Amerikancima uzvratili za nedolazak u Moskvu. Bojkotirali su Igre koje su oni organizirali u Los Angelesu (1984.), a to su naredili i zemljama iz Istočnog bloka i toj se zapovijedi usprotivila jedino Rumunjska. Uz ritmičku gimnastiku i sinkronizirano plivanje novost u programu bio je i ženski maraton. Do tada je ženama bilo zabranjeno trčati 42 km i 195 metara jer su smatrane preslabima. Osim, napisao je jedan cinik, ako na cilju nije trgovina s cipelama.

Kada je na Igrama u Amsterdamu 1928. godine nekoliko atletičarki kolabiralo za vrijeme utrke na 800 metara, neki su liječnici tvrdili da će žene koje trče duge pruge brže ostarjeti, a tadašnji je predsjednik MOO-a Belgijac Baillet-Latour čak je predložio ukidanje svih ženskih sportova na OI. Da Amerikanci nisu prijetili bojkotiranjem Igara koje su oni trebali organizirati u Los Angelesu 1932., ženske atletike uopće ne bi bilo. Posljedica takvog stava jest i činjenica da sve do 1960. žene na Igrama nisu trčale dionice duže od 200 metara.

Trkačica tražila ambulantu

Taj prvi ženski olimpijski maraton, koji je osvojila Amerikanka Joan Benoit, bio je pun bizarnih priča. Najprije je Novozelanđanka Anne Audian zamolila gledatelje da joj pokažu u kojem je pravcu najbliža ambulanta. Na izdisaju je bila i Hondurašanka Leda Diaz de Cano. Nakon 19 kilometara zaostajala je već pola sata za prvom sljedećom ispred sebe pa su je organizatori u trku počeli nagovarati (u tome su i uspjeli) da odustane da ne bi poremetila predviđeni raspored natjecanja.

U životnoj opasnosti našao se i haitski maratonac Dieudonne Lamothe. Njemu je haitski diktator Doc Duvalier zaprijetio da će ga ubiti ako ne završi utrku. Lamothe je stigao posljednji, 78., ali je sačuvao glavu na ramenima.

Kontroverza: Anti Josipoviću zlato bez borbe 

Jedan od onih koje je pratio jak vjetar u leđa na tim Igrama bio je i Hrvat iz Banje Luke Anto Josipović. Ovaj boksač osvojio je zlato a da se u finalu nije morao ni boriti. Evander Holyfield do polufinala je nokautirao sve svoje suparnike, a učinio je to i Novozelanđaninu Kevinu Barryju, ali nakon sučeva znaka “stop”. Jugoslavenski sudac Gligorije Novičić to nije propustio kazniti pa je Holyfielda diskvalificirao. S obzirom na to da je bio nokautiran udarcem u glavu, Barryju je bio zabranjeno boksati 30 dana pa je Josipović dobio najsjajnije odličje samim ulaskom u ring. U olimpijskim knjigama i danas se to spominje kao jedna od najvećih kontroverzi u povijesti olimpijskih boksačkih turnira. Nažalost, Anto to zlato nije znao kapitalizirati, za razliku od Holyfielda koji je postao jedini teškaš koji je četiri puta postajao svjetskim prvakom. (db)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije