Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hotel Westin

Informativni dan o Erasmus+ sport programu

Janica Kostelić
Marko Mrkonjic/PIXSELL
27.02.2017.
u 21:30

Info dan Erasmus+ sport u Hrvatskoj je dosad organiziran dva puta, 2014. i 2015. godine, a kroz ovaj program u dvije godine potporu je dobilo deset projekata

Središnji državni ured za šport u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije organizira Erasmus+ sport info dan, koji će se održati 3. ožujka u hotelu Westin (dvorana Opera, 17. kat) u Zagrebu s početkom u 10.00 sati.

Na informativnom danu mogu sudjelovati predstavnici neprofitnih športskih udruga i drugih prihvatljivih prijavitelja, kao što su jedinice lokalne i područne samouprave te neprofitne javne odgojno-obrazovne ustanove. Cilj info dana je podizanje razine svijesti o mogućnostima koje pruža program Erasmus+ sport, te poticanje svih koji udovoljavaju uvjete za korištenje EU potpora za razvoj športa, a dosad je u Hrvatskoj održan dva puta, 2014. i 2015. godine. Kroz ovaj program u dvije godine potporu je dobilo deset projekata u ukupnom iznosu od 3.107.796,06 eura, a predstavnici tih športskih organizacija predstavit će svoje uspješne projekte te će sudjelovati u raspravi i biti na raspolaganju za sve upite zainteresiranih strana. U prvoj godini mogućnost dobivanja potpore iz Erasmus+ sport programa dobila su dva projekta iz Hrvatske u ukupnom iznosu od 769.999,00 eura, a u 2016. godini ta brojka se već znatno povećala te je sredstva za sufinanciranje dobilo osam programa u ukupnom iznosu od 2.337.797,06 eura.

Prijave za sudjelovanje na info danu podnose se isključivo putem službenog e-obrasca objavljenog na web stranici www.mzo.hr, a sve informacije mogu se dobiti i telefonski na 01/4594-354 ili 01/3650- 500. Svaka organizacija može prijaviti najviše jednog sudionika. Rok za podnošenje prijave je 1. ožujka u 12:00 sati.

Za dobivanje sredstava iz područja športa, koje je u potpunosti centralizirano, nadležna je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu u Bruxellesu. Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ sport otvoren je do 6. travnja 2017. godine, a dokumentacija se nalazi na: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/sport- 2017_en.

VIŠE O ERASMUS+ SPORT PROGRAMU

Programom Erasmus+ nastoje se ostvariti sljedeći ciljevi u području športa: 

ukloniti prekogranične prijetnje integritetu sporta, kao što su doping, namještanje utakmica i nasilje, kao i sve vrste nesnošljivosti i diskriminacije; 

promicati i podržati dobro upravljanje u športu i dvojne karijere športaša; 

većim sudjelovanjem u športu i jednakim pristupom športu za sve promicati volonterske aktivnosti u športu, kao i socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i osviještenost važnosti tjelesne aktivnosti koja pozitivno utječe na zdravlje.

Očekuje se da će aktivnosti u području športa utjecati na razvoj europske dimenzije u športu stvaranjem, razmjenom i širenjem iskustava i znanja o različitim problemima koji utječu na šport na europskoj razini.

Na posljetku, športski projekti koji se podupiru putem programa Erasmus+ trebali bi dovesti do veće razine suradnje u športu, veće tjelesne aktivnosti i više volontiranja.

Drugim riječima, 

više znanja i svijesti o športu i tjelesnoj aktivnosti u državama sudionicama u programu; 

jačanje svijesti o ulozi športa u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i tjelesne aktivnosti koja povoljno utječe na zdravlje; 

pojačana suradnja između ustanova i organizacija aktivnih u području športa i tjelesne aktivnosti; 

bolje sudjelovanje u športskim i ostalim važnim organizacijama iz različitih država sudionica u Programu u pojačanim mrežama; 

bolja razmjena dobre prakse.

Komentara 1

MM
mmaus2345
00:29 28.02.2017.

Imam informaciju da nisu pozvane sportske udruge koje su dobile najviše novaca za svoje projekte. To su Riječki sportski savez ( 500.000 € ) i Zagrebački sportski savez invalida ( 500.000 € ), jer nisu podobni za neradnicu iz HOO-aa koja vodi odjel europskih fondova. Inače ona je " POSEBNO " tretirana od strane gl. tajnika HOO-a. Dokle će ovako MOSTOVCI ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije