Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
41. Faros maraton

Duje Milan bio uz bok Furlanu, ali izgubio u finišu

Maraton Faros
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
28.08.2016.
u 08:10

Matteo Furlan 27-godišnji Talijan i treći put zaredom se okitio lovorovim vijencem u Starome Gradu na Hvaru.

Učinilo se u jednom trenutku da bi 41. Faros maraton za pobjednika napokon mogao imati Hrvata. Do posljednjeg kilometra Međunarodnog prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju, koje se posljednje subote u kolovozu održava u Starom Gradu na Hvaru, naš Milan Duje bio je uz bok Talijanu Matteu Furlanu (27), pobjedniku zadnja dva Farosa. No, potom je uslijedio finiš i Talijan je ipak pretekao 19-godišnjeg Kaštelanina koji pliva za Split. Matteo je s rezultatom 3:07.05 postigao i treću pobjedu zaredom dok je Milan na cilj stigao kao drugi s vremenom 3:07.32. Lani je bio treći.

Zadovoljan sam rezultatom. Matteo je u posljednjih 400 metara pojačao ritam, a ja to nisam mogao pratiti. U zadnjih 50 metara baš sam ostao bez snage jer ipak je ovo utrka na 16 kilometara. Osim toga ja sam u trenažnom procesu jer me za dva tjedna očekuje EP za juniore. Pokušat ću se ondje uključiti u borbu za medalje – kaže Duje, koji je unatoč mladosti već višestruki hrvatski prvak a bio je i 10. na SP-u.

Matteo je od izaslanika predsjednice RH ministra Lovre Kuščevića dobio pobjednički pehar i lovorov vijenac. Priznaje da mu akvatorij u Starome Gradu paše.

– Imao sam na umu rekord utrke (3:01.55 iz 2009., drži ga Nijemac Studzinski - op. a.), ali nisam u najboljoj formi. Nakon EP-a u Nizozemskoj na kojemu sam osvojio srebro na 25 km dao sam sebi dva tjedna odmora – otkrio je maratonac iz Venecije, vlasnik dviju svjetskih bronci.

Ovogodišnji Faros označio je i veliki povratak Njemice Angele Maurer (41), jedne od triju najvećih maratonki svih vremena. S rezultatom 3:12.48 stigla je i do sedme pobjede u Starome Gradu, po čemu je apsolutna rekorderka.

– Faros maraton jedan je od najčarobnijih u svijetu, ovdje zbilja uživam plivati – nahvalila nas je peterostruka svjetska prvakinja na 10 i 25 kilometara.

No, rekorderka po broju nastupa na Farosu je 56-godišnja Nizozemka Irene van der Laan koja je ove godine nastupila 23. put.

– Ovdje sam pobjeđivala 1980. i 1982., a od 1998. nisam propustila niti jedan Faros maraton. Dolazim zbog ljubaznih ljudi, lijepe prirode. Na nekim maratonima je prevruće, na nekima je hladno, a ovdje je baš taman – istaknula je trostruka pobjednica La Manchea i članica Kuće slavnih vodenih sportova od 2015. godine.

No, i Faros maraton je kao priredba ušao u Kuću slavnih kao i njegov direktor Vicko Šoljan (82) kao organizator...

Utrka je počela sa zakašnjenjem od pola sata jer se na startu nisu pojavili svi prateći čamci koji budu uz svakog plivača i plivačicu tijekom utrke. Ovaj su put neki kapetani brodova zaspali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije