Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Član zlatnog četverca

Damir Martin: Iz vukovarskih skloništa do prvaka svijeta

'veslaci04_nnn_spo_051110'
''
07.11.2010.
u 08:50

Tata Boris pripremio je transparent "Cro Express", sliku vlaka u kojem trener Nikola Bralić sjedi na mjestu strojovođe

Premda se on toga ne može sjećati, negdje duboko u biću Damira Martina kao motivacijski perpetuum mobile titra slika vukovarskog skloništa. Član zlatnog svjetskog četverca rođen je u Vukovaru 1988., a kao trogodišnjak je u majčinu zagrljaju tri mjeseca skrivan od srpskoga granatiranja.

– Vukovarskih skloništa se ne sjećam, ali sjećam se da smo potom živjeli u Njemačkoj, ali i toga da smo nakon toga nas šestero živjeli u Zagrebu u stanu od 30 kvadrata. Moram priznati da sam jedan od sretnijih Vukovaraca jer su mi svi članovi uže obitelji preživjeli – kazao nam je svjetski prvak.

Kad smo prešli na vedrije teme, Damir nam se pohvalio svojom veslačkom obitelji. O tome smo razgovarali s njegovim ocem Borisom (54), također veslačem. Veslanjem se bavio i djed Stanislav (79), stariji brat Stanislav (28), ali i majka Dubravka (54).

Ljubav u veslačkom klubu

– Damirov djed počeo je veslati 1946. i bio je državni prvak, baš kao i Damirova mama, koju sam upoznao 1971. kada sam počeo veslati u Veslačkom klubu Vukovar. Moja supruga i danas vesla veteranske utrke, vozila je čak i veslački maraton osmeraca od 36 kilometara između Vukovara i Iloka – prepričao nam je Boris Martin, koji također nastupa na veteranskim natjecanjima i u njima je vrlo uspješan.

Tata Boris vukovarski je branitelj, među kojima je bilo puno veslača od kojih 32 nisu doživjela neovisnu Hrvatsku. On se probio iz okupirana grada i pridružio obitelji u Zagrebu.

– Otišli smo u Njemačku, gdje sam u Garmischu najprije prao tanjure, a poslije radio kućne poslove u jednom tamošnjem hotelu – prisjeća se bivši komercijalist Vupika, a danas voditelj maloprodaje Iločkih podruma.

Počastili 70-ak gostiju

Kad je njegov sin Damir postao prvi svjetski prvak iz Vukovara u olimpijskom sportu, otac i sin su preko skype-veze pustili suze radosnice. I mama je ovaj put bila posebno emotivna.

Djed Stanislav toga je dana slušao radio na dvije frekvencije, HR1 i HR2, kako bi što češće čuo unukovo ime. U kasnoj životnoj dobi unuk mu je motiv da se othrva nemalim zdravstvenim problemima jer njegovo ime želi slušati i u vijestima s Olimpijskih igara u Londonu.

– Zamislite, doživio sam da mi je unuk na Eurosportu i da je, k tomu, i prvak svijeta – kazao je djed koji s bakom Nadom (77) živi u Vukovaru.

Veseli i životni Slavonci znali su i proslaviti sinovo i bratovo zlato. Damirovi otac, majka i brat pozvali su u zagrebačku pivnicu "Zlatni Medo" 70-ak prijatelja i nazdravili četvercu koji se u Hrvatsku vraća u utorak. Cro Express se vraća kući, na zlatni kolosijek.

Komentara 1

OK
OKIDOKI
20:03 07.11.2010.

bravo momci,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije