Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
103. izdanje Tour de Francea

Biciklisti na Touru nekad su za etapa pili vino i pivo!

Kristijan Djurasek
04.07.2015.
u 08:17

Svaki biciklist potrošit će 100.000 kalorija, prijeći 3358 km te 486.000 puta okrenuti pedalu...

Startom u nizozemskom Utrechtu danas počinje 102. izdanje najprestižnije utrke na svijetu – Tour de Francea. Favoriti za ukupnu pobjedu su Britanac Chris Froome (Sky), Kolumbijac Nairo Quintana (Movistar) i Španjolac Alberto Contador (Team Saxo Bank). Na startu Tour de Francea bit će i jedan Hrvat – Varaždinac Kristijan Đurasek. Vozi za talijanski Lampre, a asistirat će kapetanu momčadi Ruiju Costi. Hrvatski adut na Touru trebao je biti i Robert Kišerlovski, no njegovo ime u tjednu uoči Toura prebrisano je s liste momčadi Tinkoff Saxo Bank.

Kišerlovski "izvisio"

Razlog promjeni vjerojatno je u činjenici da će Saxo loviti i žutu majicu za ukupnog pobjednika (Contador) i zelenu majicu za najboljeg sprintera (Contador), pa su tražili sastav momčadi koji će jednako pomoći obojici. Nažalost, tu je hrvatski "brdaš" Kišerlovski ispao višak.

Na ovogodišnjem Touru biciklisti će u 23 dana odvesti 21 etapu te prijeći 3358 kilometara, što je udaljenost od Londona do Jeruzalema.

Prosječna brzina na prošlom Touru bila je čak 40,69 kilometara, a slično će biti i na ovogodišnjem. Želi li doći do kraja utrke, svaki biciklist morat će čak 486.000 (90 u minuti) puta okrenuti pedalu. Ukupno će nastupiti 22 momčadi, odnosno 198 biciklista, a svaki od njih ima spremnih po sedam bicikala.

Ukupni nagradni fond je 4,4 milijuna dolara, pobjednik dobiva 610 tisuća dolara, no po biciklističkom bontonu, taj novac raspodijeli s momčadi.

Uz cestu bicikliste će gledati 12 milijuna ljudi, a ispred televizora 3,9 milijardi. Po tome je Tour de France treći najgledaniji sportski događaj na svijetu, odmah iza nogometnog Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Tour je treći najgledaniji, ali sigurno najteži.

Popit će 66.000 boca

Naime, u 21 etapi svaki od biciklista potrošit će više od 100.000 kalorija! Naravno, približno toliko kalorija svaki od biciklista morat će i unijeti u svoj organizam.

Ukupno će biciklisti popiti 66.000 bočica vode, a svaki od njih izlučit će toliko znoja da bi 39 puta napunili kotlić u WC-a.

Zanimljivo, sve do šezdesetih godina na Touru je bilo dopušteno piti pivo, koje je umanjivalo bol nakon teških etapa. No, kasnije je alkohol zabranjen. Danas pak biciklisti često piju coca-colu, u kombinaciji s čokoladicom. To najviše rade na usponima, jer ta kombinacija kratkoročno jako podiže energiju.

Maurice Garin, pobjednik iz 1904. godine, u zanimljivom intervjuu otkrio je da je osvojio taj prvi Tour de France. Bila je to prehrana kojom danas sigurno ne bi uspio.

– Pio sam jako crveno vino, mnogo vruće čokolade, toplog čaja, a često i miks čokolade i šampanjaca. Naravno, jeo sam i ogromne, ali zaista ogromne količine kotleta – rekao je Garin.

Pobjednik iz 1904. diskvalificiran jer je dio etape u Alpama prešao vlakom!

Pobjednik prvog Tour de Francea 1903. godine bio je Maurice Garin, Talijan koji je kroz cilj prvi ušao i 1904. godine. No, te je godine diskvalificiran jer se na jednom usponu u Alpama ukrcao u vlak! Zbog toga je diskvalificiran na dvije godine, što mu je uništilo karijeru.

Varanja je bilo do početka dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je povećan broj sudaca uza stazu pa su kontrole postale rigoroznije. Neki su biciklisti koristili kombi-prijevoz za sebe i bicikle kako bi pretekli suparnike, a neke su na velikim usponima gurali prijatelji i navijači. U novije vrijeme nagađalo se da su neki biciklisti na usponima koristili motorić koji im je okretao pedale, no to nije dokazano. (kl)

Komentara 1

DU
Deleted user
08:23 07.07.2015.

Napisali ste da je Kišerlovski izvisio jer će Saxo hvatati žutu (Contador) i zelenu majicu (Contador). Pogrešno. Zelenu majicu Contador nikako neće loviti, jer on nije sprinter već brdski vozač. Vjerojatno ste kod zelene majice mislili na slovaka Sagana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije