Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Akademska i sportska izvrsnost zlata vrijede

Visoka poslovna škole PAR
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
25.08.2016.
u 14:54

Sjedili smo u knjižnici njezine srednje škole i dok su ostali polupospano pokušavali održavati pažnju, tu i tamo postavivši neko pitanje u strahu od državne mature, ona je odlučno dignula ruku i pitala, a vi ste onaj fakultet s programom za sportaše? Odgovorili smo da naša Sportska akademija organizira studij prilagođen vrhunskim sportašima i upitali je bavi li se ona sportom. Nasmijala se skromno i odgovorila potvrdno, opisao nam je voditelj studija riječke Visoke poslovne škole PAR svoj prvi susret s tadašnjom maturanticom Sarom Kolak, a današnjom studenticom ovog riječkog fakulteta.Dvije godine nakon toga gledamo je ispred ne više tako malih ekrana kako maše s najvišeg olimpijskog postolja.

Sara Kolak, prozvana je hrvatskim čudom iz Ria, ali meni je ona naše čudo s PAR-a . Izvrsna studentica, divna djevojka i vrhunska perspektivna sportašica, dodaje dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić.

Kada mene netko pita kako stižem ispuniti sve svoje obveze kao poduzetnica i dekanica, a da o privatnom životu i ne govorim, sjetim se naših studenata – sportaša kao što je Sara, ali kao što su bili i Ana Jelušić, Samir Barać, te osvajači srebra s ovogodišnjih Olimpijskih igara vaterpolisti Ivan Krapić i Anđelo Šetka koji su uspješno priveli kraju studij na Visokoj poslovnoj školi PAR. Svi su oni prvenstveno iznimne osobe koje svojim trudom i zalaganjem, rezultatima na terenu i u klupama zaslužuju i više od divljenja. To su uzori koje želimo svojoj djeci umjesto onih koji stvaraju žutilo u novinama, zaključuje Nikolić.

A da je Sara izvrstan student, potvrdili su i njezini kolege.
Sara i ja smo bile susjede i družile smo se negdje u razdoblju kada smo bile maturantice. Ona je tada živjela na nekoliko relacija zbog treninga, kazala je njezina kolegica Valerija, dodavši kako je njihov upis na Visoku poslovnu školu PAR bilo jesensko iznenađenje za jednu i drugu.

Najesen smo se našle zajedno na PAR-u, iako to nije bilo planirano, znamo se našaliti da je to bila sudbina. Inače, Sara je jedna od najboljih studentica, ima skoro sve petice, pa bi se čak i neki ne-sportaši mogli posramiti pred njom. Vrijedna je i puno uči, jako voli sport i to se na njoj vidi u svakom trenutku, prizemljena je i i jako cijeni svoju obitelj i prijatelje, kazala nam je Sarina kolegica s godine.

Visokoobrazovne institucije, poput Visoke poslovne škole PAR izvrstan su primjer dobre prakse i na glasu su kao one koje brinu za budućnost vrhunskih sportaša. Osim prilagođenog tempa programa i sustava mentorstva, one su izvrsno okruženje za razvoj socijalne mreže i izvan sporta, a u nekom od gospodarskih područja, kao što je npr. poduzetništvo ili management, te za stjecanje radnog iskustva.

Inače, istraživanja su utvrdila kako neplanirani prekidi sportske karijere unose negativne emocije u živote sportaša, te se razdoblja prilagodbe mogu protegnuti i na više od godinu dana. Upravo zbog toga postoje mnoge organizacije i institucije koje sustavno i u suradnji sa sportskim savezima na svim razinama podupiru sportaše u razvoju njihovih karijera, ali i karijerama nakon karijere. Jedan od svijetlih primjera je i riječka Visoka poslovna škola PAR koju pohađaju mnogi vrhunski sportaši, a koja je u njihove stipendije do danas uložila gotovo 400.000 kuna.

Želite prijaviti greške?