Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50. SUPER BOWL

Šerif Manning protiv Supermanove bande! Tko će brže potegnuti?

Super Bowl
Foto: Reuters
07.02.2016.
u 22:00

Ulaznice su koštale od 460 do 2800 eura. U prosjeku ulaznice za veliki finale stoje 5500 eura. Za prvi Super Bowl ulaznica je koštala 5,5 eura

Nisam dobar kao što sam bio, ali jednom bih mogao biti bolji nego ikad, geslo je u koje mora vjerovati stari šerif Peyton Manning, čovjek koji će samo za koji mjesec zakoračiti u peto desetljeće života. Od te nade žive i mnogi drugi, od navijača, preko suigrača i trenera Denver Broncosa, franšize koja će ove godine osmi put igrati u Super Bowlu te se nada da neće doživjeti šesti poraz (oni su i trenutačno rekorderi s pet poraza). S druge će strane stajati moćni Carolina Panthersi, koji su drugi puta došli do samog kraja te i dalje jure svoj prvi Super Bowl naslov. Bit će to ujedno i pozornica na kojoj će glavne uloge igrati stari šerif Manning i Cam Newton, čovjek koji s potpunim pravom nosi nadimak Superman iako je toliko nepošteno utakmicu u kojoj sudjeluju čak tri momčadi (obrana, napad i specijalni timovi) svesti na dvoboj samo dva igrača. Pa ipak, njihove situacije ne mogu biti drugačije i u tom smislu dobro simboliziraju svoje momčadi.

Šerif ne mora stajati sam

Prije nego što odjaše u suton, ali i sa svojom dragom krene u novi život, šerif Will Kane (film Točno u podne) mora stati pred četiri revolveraša “točno u podne”. Nije više ni mlad ni brz kao što je nekoć bio, a pred njim stoji izazov života. Pomoć ne dolazi izvana, neće doći ni od sugrađana. On mora stajati sam. U vrlo je sličnoj situaciji Peyton Manning, po mnogima najveći quarterback koji je zakoračio na terene NFL-a, čovjek koji drži gotovo sve bitne rekorde za svoju poziciju, na najvažnijem mjestu momčadskih sportova. Za njega bivši je suigrač Julius Thomas (ispravno) rekao: “On je zauvijek promijenio ovu igru zbog načina na koji je igrao. Donosio je odluke i mijenjao stvari, zbog čega je bio kao trener na terenu. Time je promijenio shvaćanje cijele igre i pozicije, i to ostaje njegova vječna ostavština.”

Iako je njegova ostavština zacementirana (a bit će potvrđena kada bude izabran u Kuću slavnih), a Manning je i jedini quarterback koji je s dvije različite franšize (i četiri različita trenera) došao dvaput do Super Bowla, problemi ostaju. Manning nema više snagu u ruci kao nekoć, nije ni pokretan kao nekad, a u svojim godinama i teže podnosi udarce. Ove godine, pod pritiskom ozljeda i godina, nije samo pauzirao šest utakmica nego je i odigrao statistički najlošiju sezonu svoje karijere. No, za razliku od Willa Kanea, ne mora pred nitkove izaći sam!

Najopasniji od četiri “nitkova” svakako je Cam Newton. Najbolji igrač lige i quarterback Caroline, kada bi znao za pjesme Gorana Barea, s punim bi pravom mogao prisvojiti njegov stih te izjaviti – “ja sam budućnost”. Doista, na svakoj razini, on to jest. Najbolji je igrač ove sezone koji će ostati u samom vrhu još cijelo desetljeće (ili barem pola), a predstavlja nevjerojatnu opasnost kao trkač i dodavač, kako to još nitko nikad nije bio. Najveći je protivnicima problem srušiti Cama jer, kao što je poznato – Superman ne pada lako! To će pokušati najdominantnija obrana lige, predvođena Vonnom Millerom, fizičkim čudom od igrača. Uz Millera stoje i DeMarcus Ware, Derek Wolfe i još koji od “batinaša” koji su dosad najviše puta rušili protivničkog quarterbacka. Protiv Cama će morati otići i korak dalje, pokazati da mogu pucati kriptonit.

Prednost Carolini

Ako su hvatači Caroline (Olsen, Ginn, Funchess...) drugi “nitkovi” u redu, Chris Harris i Aqib Talib, mogu odraditi taj dio posla. Pozadinska linija Denver svakako je kvalitetnija, ali teško će moći išta napraviti ako prva linija ne napravi pritisak na Newtonu, nešto što je malo kome dosad uspjelo. Luke Kuechly, Kawann Short i Josh Norman nositelji su iznimne kvalitete u sve tri linije obrane, koja simbolički predstavlja trećeg “nitkova” iz Caroline. Da bi njega oborili, Manningu će morati sekundirati pomoćna suita kvalitetnih hvatača (Thomas, Sanders, Daniels...), koji su ove godine jako oscilirali. Za ovaj dvoboj morat će dobivati svoje bitke jedan na jedan, a Manning će morati profesorski čitati obranu. Međutim, posljednjeg nitkova, koji se zove sumnja, morat će oboriti sam Manning. Tijekom cijele karijere nosio je na svojim leđima ambicije svojih momčadi, ali ono što mu njegovi kritičari uvijek nabijaju na nos jest činjenica da nije toliko dobar u najvažnijim utakmicama. Manning ima 13 pobjeda u doigravanju, ali i 13 poraza, jedan osvojeni Super Bowl, ali i dva poraza u najvažnijoj utakmici.

Što očekivati? Mladi su “nitkovi” iz Caroline favoriti. U doigravanju, protiv najboljih momčadi lige (Seattle, Arizona) djelovali su dominantno, a njihov je quarterback na vrhuncu snage. Čak i sa svojim pomoćnicima, teško je vjerovati da Manning može skinuti sva četiri lupeža, kako je to napravio šerif Will Kane. Pogotovo zato što za jednog lupeža morate imati ne samo metke nego i kriptonit. Međutim, povijest Super Bowla ujedno je povijest iznenađenja. Kladionice daju Carolini prednost 70-30, ali u ovoj su utakmici pobjeđivali i mnogo veći autsajderi. Osim te nade, postoji i ona da će Broncose do pobjede nositi Peyton Manning u svom najboljem izdanju. Još jednom, posljednji put, prije nego što odjaše u suton... •

Ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji. Finalisti Denver i Carolina dobili su 12.000 ulaznica, a navijači su do njih mogli doći lutrijom. Ulaznice su koštale od 460 do 2800 eura. U prosjeku ulaznice za veliki finale stoje 5500 eura. Za prvi Super Bowl ulaznica je koštala 5,5 eura.

>> Neke od ovih Super Bowl reklama su toliko seksi da su ih zabranili

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
04:05 08.02.2016.

Od kud vam to da je newtona tesko srusiti? Vidjet cete sto ce mu danas raditi obrana Denvera. I od kud vam to da je Carolina u bilo kakvoj prednosti????

Avatar dzambo
dzambo
04:35 08.02.2016.

Upravo tak....razbijacina u cetri cina samo 10 poena je napravio...Manning the best iako ima skoro 40 godina a odbrana Denvera je sve odlucila ALI Manning ih je dovukao do finala kad je trebalo..., Denver won...24:10.... P.S. Carolina je bila uu maloj prednosti zato sto su izgubili samo jednu utakmicu citave ove sezone...e sad izgubili su dvije ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije