Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300.000 sportaša

Sportaši ujedinjeni: Ne Zakonu o sportu!

04.09.2012., Mladost, Zagreb - 62. memorijal Borisa Hanzekovica, atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2012. Bacanje diska, zene. Sandra Perkovic srusila rekord mitinga bacivsi 65,79 m. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
27.05.2015.
u 12:20

Zakon će ići u proceduru tek kad se oko njega složimo. Kritike svakako neka budu argumentirane, kaže Mornar.

Kad su hrvatski sportaši i sportski djelatnici uvidjeli da u redovnoj proceduri neće moći bitnije utjecati na Nacrt prijedloga Zakona o sportu, koji su ocijenili lošim i neprovedivim jer predlagači nisu uvažili sugestije s terena, pet do 12 jer javna rasprava traje do 31. svibnja, odgovorili su Saborom hrvatskog sporta. Nekom vrstom sportske bune koja je jučer održana na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu a okupila je brojne sportaše i sportske radnike iz gotovo svih sportova iz cijele Hrvatske.

Došao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. Vedran Mornar, pa iako nije pričekao sve primjedbe na "svoj zakon" (zbog obveza je morao otići ranije), pomirljivo je rekao:

– Na čelu sam glomaznog ministarstva, u nekim su zemljama to tri odvojena resora. Ni ja nisam zadovoljan nekim dijelovima (tko mu to onda podmeće u zakonu koji će morati potpisati, nap. a.), ali ništa nije izgubljeno, Zakon će ići u proceduru kad se mi složimo. Ali ne bih volio da rasprava ode u smjeru da to ništa ne valja, nego da kritike budu argumentirane. Savršen neće biti, takvog zakona nema, ali može biti bolji – napomenuo je Mornar.

Protiv je svih 80 saveza

No, od ostalih se sudionika o prijedlogu Zakona čulo malo toga dobroga.

– Jedini konsenzus koji smo postigli oko novog Zakona je taj da smo svi protiv njega. I to svih 80 saveza i oko 300.000 sportaša. U zakonske promjene ne treba ići prije nego što se donese Strategija razvoja hrvatskog sporta i napravi kategorizacija sportova i sportaša. Prijedlog Zakona praktično eliminira amaterski sport i u koliziji je s nekoliko drugih zakona – kazao je Predrag Sloboda, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop ustvrdio je da se "u posljednje dvije godine politika jako involvirala u sport", a dr. Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta, otkrio je da je 99 posto prijedloga profesora s fakulteta odbijeno i da zato oni ne žele biti "potpisnici već pripremljenog materijala".

Biserka Vrbek iz HOO-a pronašla je jedan pozitivan detalj, sportske stipendije se ujednačavaju na razini cijele Hrvatske, ali i mnogo negativnih među kojima su "prenormiranost u jednom dijelu a površnost u drugom", gubljenje utjecaja krovnih sportskih udruga kao i velike administrativne obveze za saveze, klubove i sportaše.

Vladimir Iveta iz HNS-a začudio se zašto odredba da "iste osobe ne mogu voditi natjecanja i biti članovi klubova" vrijedi samo za nogomet, košarku, rukomet, odbojku i vaterpolo, a Damir Vrbanović je bio još izravniji kazavši da prijedlog Zakona izgleda kao "lex nogomet".

Neravnopravni s kulturom

Zoran Gobac napomenuo je da je tim zakonom "bačena kost među sportaše" te zaključio da su sportaši u neravnopravnom položaju u odnosu na kulturnjake "posebno neke kojima su jedini posao terevenke na Brijunima", a Mirko Novosel podsjetio je da nigdje kultura i sport ne mogu živjeti bez pomoći države.

Zaključno, sportaši odbijaju prijedlog Zakona o sportu jer su, kako reče Danira Nakić, i svi njihovi prijedlozi odbačeni, i to bez obrazloženja.

>>Hoće li Ustavni sud privremeno prekinuti isplatu 137 sportskih mirovina?

Komentara 5

DE
derin
15:17 27.05.2015.

Stanje u sportu je loše, ali neke stvari treba početi rješavati poput transparentnosti djelovanja, omogućavanje da se glas najboljih klubova čuje, sprječavanje sukoba interesa npr. da jedna osoba vodi klub i u vrhu saveza., kontrola od strane HOO-a nad radom pojedinih saveza. Država se treba uključiti u financiranje sporta preko svojih tvrtki ili davanjem poreznih olakšica onima koji to rade, jer premalo smo tržište za privući veće sponzore. i da ukiniti sportsku tv, jer košta godišnje desetke milijuna kuna, a u međuvremenu većina sportaša nema ni osnovnu opremu ili za putovanje, a sptv nikad se neće moći nositi s komercijalnim sportskim kanalima.

PH
Pravi-Hrvat
14:53 27.05.2015.

Svako zlo za neko dobro! Nisam vidio novi prijedlog Zakona o sportu, pa neću mudrovati o njegovom sadržaju, ali jako je dobra vijest da se počeli raspravljati o tome. Činjenica je da postoje ljudi koji su monopolizirali saveze i uhljebi koji desetljećima ljubomorno čuvaju svoje pozicije na. Ovdje nije riječ samo o nogometu, ali da nije njega ne bi se ništa ni pokrenulo

MA
manga48
15:11 27.05.2015.

Bravo! Napokon suglasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije