Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatični preokret

Na Oscarima proglasili pogrešan najbolji film! Umjesto 'La La Land' pobjedu odnijela drama 'Mjesečina'

Oscari 2017.
Foto: Reuters
1/98
27.02.2017.
u 06:30

Najboljim glavnim glumcem proglašen je Casey Affleck za sjajnu ulogu u filmu "Manchester by the Sea". Prvog Oscara u kratkoj, ali uspješnoj glumačkoj karijeri osvojila je mlada Emma Stone za glavnu žensku ulogu u mjuziklu "La La Land"

Dodjela 89. prestižnih filmskih nagrada Oscar održala se, sada već tradicionalno, u Dolby Theateru u Los Angelesu.

Voditelj ovogodišnje dodjele bio je popularni komičar Jimmy Kimmel koji se pobrinuo za neuobičajeno ležernu atmosferu u dvorani. 

Pogledajte kako je protekla večer u Hollywoodu:

6.10 Posljednja nagrada večeri dodijeljena je za najbolji film. Oscara je osvojio film "Mjesečina", iako je prvotno najavljena pobjeda uspješnog mjuzikla "La La Land".

Naime, glumac Warren Beatty tvrdi da je na kartici uočio ime glumice Emme Stone koja je prethodno osvojila Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu. Zbog toga je u čudu pogledao glumicu Faye Dunaway koja je pobjednikom proglasila film "La La Land". Međutim, producent Jordan Horowitz tijekom zahvale otkrio je ispravnu kuvertu s dobitnikom te se pobunio i napao Beattyja te voditelja Jimmyja Kimmela.

Iako su svi pomislili da je riječ o šali, dramatični preokret situacije stvorio je neugodnosti u dvorani. Ubrzo je Oscar dodijeljen drami "Mjesečina", a unatoč ovacijama filmaša, zbunjenost i neugodnost na licima voditelja i filmske ekipe obaju filmova nije se mogla sakriti. Kimmel se na kraju našalio da je znao da će "zeznuti" vođenje dodjele nagrada.

Glumica Emma Stone na konferenciji za medije kazala je da je kuverta za njezin dobitak Oscara za najbolju glavnu žensku uloga bila kod nje. - Ne želim započinjati priče, ali kartica je bila kod mene tako da ne znam što se točno dogodilo i željela sam to vama prvima reći - rekla je.

 

5.45 Najboljim glavnim glumcem proglašen je Casey Affleck za sjajnu ulogu u filmu "Manchester by the Sea". Prvog Oscara u kratkoj, ali uspješnoj glumačkoj karijeri osvojila je mlada glumica Emma Stone za glavnu žensku ulogu u mjuziklu "La La Land".

 

Objavu dijeli The Academy (@theacademy)

5.30 Nagradu za najbolji izvorni scenarij osvojio je Kenneth Lonergan za dramu "Manchester by the Sea". Oscara za najbolji scenarij prema predlošku osvojili su scenarist Barry Jenkins i Tarell Alvin McCraney za film "Mjesečina". Film "La La Land" odnio je još jednu pobjedu i to za najbolju režijuDamien Chazelle time se upisao u povijest kao najmlađi redatelj koji je ikada osvojio Oscara.

05.00 Oscara za najbolju filmsku fotografiju dobio je Linus Sandgren za snimanje na mjuziklu "La La Land". Oscara za najbolju izvornu glazbu osvojio je skladatelj Justin Hurwitz, kao i za najbolju izvornu pjesmu "City of Stars" iz filma "La La Land". Glazbu je skladao Justin Hurwitz, a tekstopisci su Benj Pasek te Justin Paul. 

04.30 Animirani film "Knjiga o džungli" osvojio je zasluženog Oscara za najbolje vizualne efekte u filmu, a John Gilbert primio je Oscara za najbolju montažu u filmu "Greben spašenih". 

Britanski film "Bijele kacige" primio je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Riječ je o priči koja prati skupinu volontera koji svakodnevno brinu o izbjeglicima iz Sirije. Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film "Pjevaj".

U pauzi između dodjeljivanja nagrada Kimmel je putem Twittera upitao predsjednika Donalda Trumpa "je li budan", a zatim je uputio novi tweet uz hashtag "Meryl te pozdravlja", na što su prisutni reagirali smijehom i ovacijama. Trump je, naime, početkom godine glumicu Meryl Streep nazvao precijenjenom, a voditelj mu nije ostao dužan.

04.20 Jimmy Kimmel u Dolby Theater uveo je turiste koji su mislili da idu u obilazak poznatog muzeja. No, umjesto susreta s voštanim figurama filmskih zvijezda, našli su se ne stvarnoj dodjeli Oscara. Iznenađeni turisti vrlo su smireno reagirali na mnošto okupljenih zvijezda, a ubrzo su s njima uslikali i čestitali im na uspjesima. Pojedini su ljubili ruke glumicama Meryl Streep i Nicole Kidman, a Denzel Washington "vjenčao" je zaručnike čiji je najdraži glumac.

 

04.00 Najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašen je iranski film "The Salesman". - Čast nam je osvojiti ovu vrijednu nagradu po drugi puta. Zahvaljujemo se Akademiji i našem timu te nominiranima. Nisam došao na dodjelu iz poštovanja prema državljanima moje zemlje i ostalih šest zemalja čijim stanovnicima je zabranjen ulazak u Ameriku - pisalo je u izjavi pobjednika Asghara Fahrija čime je prozvao Donalda Trump zbog uvođenja zabrane ulaska muslimana u SAD.

Za najbolji kratkometražni animirani film odabran je simpatičan Pixarov film "Piper" - priča o mladoj šljuki koja se uči nadvladati strah od vode. Uspješna Zootropola dokazala je svoju popularnost i odnijela Oscara za najbolji dugometražni animirani film. 

Prvi Oscar hvaljeni mjuzikl "La La Land" dobiva u kategoriji najbolje scenografije.

03.30 Glumica Viola Davis osvojila je prvog Oscara u karijeri za sporednu ulogu u film "Ograde". - Ljudi me stalno pitaju kakve priče želim prenositi, a ja im govorim one o ljudima koji su puno sanjali, a nikada nisu uspjeli, o ljudima koji su se zaljubili i izgubili. Postala sam umjetnica i hvala Bogu da jesam jer mi smo jedina profesija koja slavi što znači živjeti - poručila je emotivna Viola.

 

03.00 Oscara za najbolju šminku i frizuru odnio je talijansko-američki trojac Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini i Christopher Nelson za film "Odred otpisanih". Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Colleen Atwood za film "Fantastične zvijeri i gdje ih naći".

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film odnio je uradak "O.J.: Made in America" redatelja Ezre Edelmana. Američki film govori o rasnom pitanju i odnosu prema slavnim osobama, nasilju i kriminalu u pravosudnom sustavu.

Kanađaninu Sylvainu Bellemareu pripao je zlatni kipić za najbolju montažu zvuka u filmu "Dolazak". Oscara za najbolji zvuk dobio je Kevin O'Connell za film "Greben spašenih". Kevinu je ovo prvi Oscar nakon čak 21 nominacije.

02.45 Prvog Oscara večeri, za najbolju sporednu mušku ulogu odnio je Mahershala Ali za film "Mjesečina". Aliju je to prvi Oscar. - Zahvaljujem se svim svojim profesorima i učiteljima. Uvijek su mi govorili da se ne radi o meni već o likovima koje tumačim. Blagoslovljen sam da sam imao priliku sudjelovati u ovom filmu. Hvala filmskoj ekipi, svi ste zaslužili dobiti Oscara. Hvala mojoj supruzi koja je bila trudna dok se snimao film i pomagala mi kroz cijeli proces - kazao je Ali, prvi musliman koji je osvojio Oscara. 

02.30 Svečana dodjela nagrada Oscar započeta je nastupom Justina Timberlake pjesmom "Can't Stop the Feeling", nominiranom u kategoriji najbolje izvorne pjesme. Voditelj dodjele Jimmy Kimmel u uvodnom govoru osvrnuo se na podjele unutar američkog društva. Naglasio je da Amerika ponovno treba biti velika neovisno o konzervativnoj ili liberalnoj političkoj opciji. 

01.45 Mlada nada Hollywooda Emma Stone stigla je na crveni tepih u haljini dizajnera Givenchy. Nominacija za ulogu u filmu "La La Land" njezina je prva nominacija za Oscara, a 28-godišnjakinja slovi kao favoritkinja večeri.

Pridružio joj se i kolega iz filma Ryan Gosling koji tvrdi da su jako iznenađani zbog 14 nominacija filma. Favorit za najboljeg glumca zasad je Denzel Washington za ulogu u filmu "Ograde".

01.30 Glumice Nicole Kidman, Halle Berry,  Scarlett Johansson i Charlize Theron u elegantnom izdanju stigle su na dodjelu. Pjevač Justin Timberlake pojavio se u pratnji supruge Jessice Biel. Ove godine dobio je prvu nominaciju za Oscara i to za hit "Can't Stop the Feeling" iz animiranog filma "Trolovi". - Kao umjetnika najviše me inspirira moj sin - rekao je Timberlake.

Miljenici publike John Legend i Chrissy Teigen odlično su se modno uskladili i na ovom događaju, a glazbenik će tijekom večeri otpjevati pjesme "Audition" i "City of Stars" iz filma "La La Land".

01.15 Oscarovac Matt Damon ove godine nominiran je u kategoriji najboljeg producenta za film "Manchester by the Sea". Damon se našalio kako očekuje podbadanja od voditelja Jimmyja Kimmela čiji je rad ipak pohvalio. Lucas Hedges nominiran je za sporednog glumca u spomenutom filmu. Osvoji li Oscara sa svojih 20 godina postati će najmlađi dobitnik ove nagrade. 

Na crveni tepih stigao je i glazbenik Sting nominiran u kategoriji za najbolju izvornu pjesmu "The Empty Chair". - Tematika pjesme mi je važna jer govori o prvom novinaru koji je poginuo zbog ISIL-a - kazao je pjevač koji je u nekoliko navrata spominjao politiku.

01.00 Ostale holivudske zvijezde počele su stizati na crveni tepih. Prvi uzvanik na crvenom tepihu bio je Andrew Garfield nominiran za najboljeg glumca u filmu "Greben spašenih". U  međuvremenu, komičar Jimmy Kimmel u backstageu se pripremao za početak vođenja filmske svečanosti.

00.00 Glumica Ruth Negga među prvim je zvijezdama koje su stigle na crveni tepih u Los Angelesu. Nominirana je za najbolju glumicu u romantičnoj drami "Loving".

 

#RuthNegga's first step on the #Oscars red carpet

Objavu dijeli The Academy (@theacademy)

Podsjetimo, zlatne kipiće u 24 kategorije uručit će prijašnji dobitnici nagrada, među njima i Leonardo DiCaprio koji je prošle godine primio dugo očekivanog te zasluženog Oscara za glumačko ostvarenje u drami "Povratnik". Na pozornici će se pojaviti i Charlize Theron, Amy Adams, Samuel L. Jackson te Kate McKinnon. Za glazbeni repertoar pobrinut će se John Legend, Justin Timberlake i mnogi drugi. 

Pod posebnim povećalom ove godine nalazi se mjuzikl "La La Land" koji broji čak 14 nominacija, a nagađa se da bi njegova glavna protagonistica, glumica Emma Stone mogla osvojiti i prvog Oscara u karijeri. Kao veliki favoriti slove i filmovi "Manchester by the Sea" i "Mjesečina" te hvaljeni uradak Mela Gibsona "Greben spašenih".

Prošle godine pojedine holivudske zvijezde odlučile su bojkotirati dodjelu nagrada zbog diskriminacije Afroamerikanaca. Vjeruje se da će i noćas 89. dodjela Oscara sa sobom donijeti politički obojene komentare većinom liberalne glumačke elite, posebice otkako je novi američki predsjednik upravo konzervativni Donald Trump. 

Podsjetite se tko je sve nominiran: 

 

>> Američki Hrvat donosi drugačiji izgled filmske nagrade Oscar

>> Pogledajte najdojmljivije trenutke sinoćnje dodjele Oscara

Komentara 20

KA
kakapo
01:07 27.02.2017.

Karneval kica, plasticnih operacija, dijamanata, sujete, zavisti. Ovaj Hollywood establisment je dio globalnog establismenta, koji zivi u nekome svome svijetu, izvan stvarnosti. Poceli su da salju politicke poruke jer su se uplasili za svoj status. Zasto nitko od njih nee govori o milionima unesrecenih po cijelom Svijetu. Unesrecenih od oholosti za profitom, kreiranjem ratova zaradi stvaranja bogatstva. UF "ZEC GADIS MI SE"

ZG
zgrio
05:20 27.02.2017.

Nekako me podsjećaju na naše kvazikulturnjake. Ako nije po njihovom onda ne valja. Zašto oni misle da su moralna vertikala svijeta a definitivno nisu. Dižu glas samo kada su njihova prava ugrožena i stavovi oprečni sa vladajućima. Demokratski izbori, koga briga, hoćemo da je kako nama odgovara. A dodjela oskara je parada u kojoj sami sebe dižu u nebesa, a dobrih filmova je sve manje

Avatar jebb
jebb
06:04 27.02.2017.

Filmska industrija je postala velika konkurencija nogometu! Jos malo pa ce biti vise filmskih festivala nego nogometnih utakmica! Tko u filmu nije nista osvojio, morao bi se dobro zamisliti da li je odabrao pravu profesiju. Ja ne znam kad ova bagra snima, svaki tjedan si dodjeljuju nagrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije