Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ordinacija iz bajke'

Žele biti sretni pa će im želja biti ostvarena

DKS 56144315 28.09.2016., Bjelovar - U sklopu Vecernjakovog projekta obnove skola osigurani je dio potrebnih uredjaja za rad te ce se obnoviti i neke prostorije V. osnovne skole koja je posebna odgojno-obrazovna ustanova za ucenike s vecim teskocama u raz
Foto: Damir Špehar/PIXELL
1/4
29.10.2016.
u 11:00

škola je primjerena potrebama i mogućnostima učenika s većim teškoćama u razvoju. O 60 učenika brine se 20 profesora rehabilitatora

– Postat ćemo roboti – siguran je Bruno u svaku izgovorenu riječ. 

Tema je trebala biti budućnost, njegova dakako, ali Bruno bira razgovarati o robotima s puno čudesnih moći.

Po posebnom programu

Razgovaramo u njegovoj učionici V. osnovne škole u Bjelovaru, namijenjenoj djeci s posebnim potrebama i školi koja radi 24 sata na dan. Stacionar je za djecu s teškoćama u razvoju.

– Kad postanemo roboti, preživjet ćemo 2021. Ljudi moraju kod automehaničara i u bolnicu kako bi prošli sve što trebaju da postanu roboti. Meni će tada biti 31 godina i jedva čekam da to vidim – nastavlja Bruno. Nikome tko ga sluša ne pada na pamet reći kako će ta, za njega famozna 2021. godina, stići za pet godina i kako će on biti deset godina mlađi od vlastite računice. Njegovu tezu potvrđuje 17-godišnji Branimir.

Njih su dvojica najbolji prijatelji koji su se u trećem razredu upoznali u spomenutoj školi za učenike s posebnim potrebama.

– Želim živjeti sretno – ističe tijekom razgovora Branimir.

– Sretno živiš samo kad ti se ostvare sve želje – objašnjava. On je sretan, nastavlja, otkako je u svojoj školi.

– Ovdje su moji prijatelji, igramo nogomet, sviđa mi se i kuglanje. U školi sam sretan – kaže, a s njim se, s kratkim “da” odobravanja, slažu i 18-godišnja Mateja te Bruno.

Oni su tek troje od šezdeset učenika V. osnovne škole. Organizacija je to u kojoj se ostvaruje odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad prema posebnim planovima i programima primjerenim potrebama i mogućnostima učenika s većim teškoćama u razvoju u dobi od 7 do 21 godine. O učenicima se brine 20 profesora rehabilitatora, 11 pomoćnika u nastavi te 12 članova tehničkog osoblja.

– Sudjelujemo u svim kulturnim i javnim manifestacijama grada, a svoja vrata otvaramo osnovnim i srednjim školama s kojima blisko surađujemo – kaže ravnateljica Lucija Dronjak. Iako učenici te bjelovarske škole ne mogu poput ostalih učenika sudjelovati na natjecanjima iz matematike, povijesti ili geografije, a u nastavnom programu nemaju fiziku, kemiju, biologiju ni strani jezik, visoko konkuriraju u likovnim i sportskim natjecanjima, i to na državnoj razini. U školi uče voziti bicikl, spremati jednostavna jela, osamostaliti se za život, a ponosni su i na svoju zadrugu „Petica“ u kojoj izrađuju keramičke predmete. Mnogi učenici svaki dan nakon nastave odlaze kući, drugi čekaju vikend – kada se vraćaju u obiteljsku atmosferu. Do tada su smješteni u stacionaru škole.

Počinje odbrojavanje

Iako u svojoj školi imaju sve potrebno, od njege i pozornosti profesora, nedostaje im mnogo opreme. One nemedicinske. Večernji list zajedno s partnerima projekta odabrao je urediti školu u sklopu akcije “Ordinacija iz bajke”. Uređenje dnevnog boravka, senzorne sobe, obnova igrališta samo je dio velikih radova koji će za nekoliko tjedana biti završeni u školi kako bi učenici imali sve potrebno.

– Naša je škola lijepa. Ovdje je jako lijepo, bolje nego u mom selu – kaže Branimir, nakon što je Bruno poželio zapjevati pjesmu koje se u tome trenutku prisjetio.

– U našoj školi trudimo se zadovoljiti sve njihove potrebe, počevši od odgojno-obrazovnih do zdravstvenih i socijalnih problema. Učimo ih kako se prilagoditi svemu – kaže ravnateljica Lucija Dronjak i više nego zadovoljna velikom akcijom “Ordinacija iz bajke”.

A sada slijedi odbrojavanje, kažu učenici koje zanima kako će nakon preuređenja izgledati njihova nova škola. 

>>'Škola nije smetala ni Austro-Ugarskoj ni Kraljevini SHS'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije