Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom za djecu u Nazorovoj

Oni bi autiće i čarobne rukavice

DKS 56148042 08.12.2016., Zagreb - Dom za zbrinjavanje djece bez roditelja ili bez odgovarajuce roditeljske skrbi, te trudnice i majke s djecom.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
09.12.2016.
u 11:14

U sklopu Ordinacije iz bajke Večernji list s partnerima osigurao je darove za male stanare Doma za djecu Zagreb. Neke smo upoznali...

S palcem u ustima, kao najboljim modnim detaljem, pozirao je Josip. Jedina djevojčica u toj grupi mirno je sjedila slijedeći pogledom svaki korak, a Luka je plakao. Uplašio ga je zvuk fotoaparata. Škljocanje podsjeća tog dječaka na bolničke pretrage. Iz bolnice je došao u Nazorovu, Dom za djecu Zagreb. Edo je jedini iz te grupe koji se nije prestajao smijati. Svima i svačemu. Glasno i od srca. Iz njegova se kinderbeta orilo. Jučer mu je bio rođendan. Prvi!

Balerine čekaju Zubić vilu

A uskoro će jednogodišnjaci postati i svi ostali, i Luka i jedina djevojčica i Josip. Edina torta i slavlje bilo je zakazano za popodnevne sate, i ujutro se činilo da se vrijeme namjerno vuče. Na istom katu nekoliko hodnika niže petogodišnjoj Azri, Magdaleni, Paris, Sari i Ivi počinjao je sat baleta. Na prste jedne ruke broje koliko je još dana ostalo do predstave.

– Ne znam koliko još, zaboravila sam – rekla je jedna od balerina. Odgojitelji i stručni suradnici Nazorove broje njihove dane provedene u domu. No ti dani ionako su samo broj. U Domu za djecu Zagreb s matičnim i područnim uredima i stambenim zajednicama smješteno je 200 djece, od novorođenčadi do onih koji pune 21 godinu. Posljednjih godina nove obitelji u završenom postupku posvajanja dobilo je 30 djece, no zbog čestih izmjena Obiteljskog zakona i uvjeta posvajanja, posvojenih je sve manje. Ove je godine posvojeno petero djece. Ni udomitelja više nema kao nekada – a treba ih najviše za one najmanje, koji zahtijevaju potpunu posvećenost i angažman.

Odgojiteljice u domu u Nazorovoj kažu da su najsretnije kad vide da se djeca koju odgajaju brzo prilagođavaju životu u domu.

Važno je da se opuštaju, grade povjerenje i uče živjeti u miru. Bez turbulencija, batina, alkoholizma i ostalih problema koje nose kao teret biološkog doma. No to su za mališane preteške teme, naročito za male balerine koje već sastavljaju popise božićnih želja.

Sve četiri žele slično – čarobnu snježnu rukavicu, Frozen lutke i sve ostale sitnice iz tog crtanog filma, a može i još pokoja sitnica jer bi im, kažu djevojčice, uskoro mogao ispasti i prvi zub – a tad će valjda u dom stići i Zubić vila.

– Bio je i mali i veliki Djed Mraz, i opet će doći – uvjerena je četverogodišnjakinja u ljubičastoj majici i ružičastim hulahupkama. A kad smo je pitali kakav dar želi, samo je ispalila: – Rozi! Može i ljubičasti. Njezin prijatelj koji prstima pokazuje da ima četiri godine, a govori da ih ima tri, želi dva autića. Drugi bi automobil iz omiljena crtića, treći grickalice...

Zašto je Božić najljepši

Baš zato Večernji list u sklopu svog projekta “Ordinacija iz bajke” zajedno s partnerima ne može ignorirati te dječje želje. Za njih će se uskoro pakirati darovi. Igračke, grickalice, ali i čitav niz higijenskih potrepština koje su nužne ne samo najmlađima nego i starijim korisnicima, te trudnicama iz doma.

– Božić je najljepši – rekla je balerina Megi izvijajući se u most.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije