Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv mjera vlade

Opći štrajk zaustavio Italiju

Foto: Reuters/PIXSELL
12.12.2014.
u 20:32

Na čelu manifestacije u Torinu bila je čelnica sindikata CGIL, Susanna Camusso, glavna Renzijeva protivnica, a na čelu prosvijeda u Rimu bio je čelnik sindikata UIL, Carmelo Barbagallo

Općem osmosatnom štrajku, na koji su danas pozvala dva od tri najveća talijanska sindikata, odazvalo se 70% zaposlenika, kažu organizatori. U cijeloj Italiji održano je 54 manifestacija protiv mjera vlade lijevog centra premijera Mattea Renzija. Štrajkali su zaposlenici u javnom prijevozu, administraciji, školstvu... protiv zakona o stabilizaciji, odnosno ekonomskih mjera te zakona o radu kojim se olakšava davanje otkaza. Na štrajk su pozvale sindikalne konfederacije CGIL i UIL, dok sindikat CISL štrajk u vrijeme krize smatra neučinkovitim. Na čelu manifestacije u Torinu bila je čelnica sindikata CGIL, Susanna Camusso, glavna Renzijeva protivnica, a na čelu prosvjeda u Rimu bio je čelnik sindikata UIL, Carmelo Barbagallo. Zapravo taj opći štrajk je sučeljavanje između Renzija i Camusso, koja je uvrijeđena što vlada ne pregovara s njom o ekonomskim mjerama. Renzi drži kako ne treba o zakonima pregovarati sa sindikatom.

Taj štrajk je, zapravo, politički.

To se vidi i po izjavi predsjednika republike Giorgija Napolitana. – Opći štrajk sazvan danas je bez dvojbe sučeljavanje između sindikata i vlade – kazao je Napolitano. Pozvao je na međusobno poštovanje i izbjegavanje sučeljavanja, koje šteti zemlji. Sindikati trebaju poštovati nadležnosti vlade i obrnuto. Istodobno je Napolitano poželio otvaranje rasprave o reformi tržišta rada i pokretanju ekonomije „u europskom kontekstu“. Predsjednik povjerenstva za jamstvo štrajkova, Roberto Alesse, drži kako je današnji štrajk na željeznici „u suprotnosti s pravilima“ za štrajkanje. Naime, postoje dani u godini, kao situacije u kojima zaposlenici u javnom prijevozu ne smiju štrajkati kako ne bi oštetili druge zaposlenike i građane. Camusso je u svome govoru optužila vladu zbog odbijanja pregovora sa sindikatom.

Vlada ne donosi reforme koje bi poticale rad, drži Camusso. – Danas zaustavljamo Italiju kako bismo je pokrenuli u ispravnom smjeru – kazao je Barbagallo u govoru u Rimu. Osnovna primjedba sindikata vladi lijevog centra je što svojim ekonomskim mjerama ne otvara nova radna mjesta.

>> Europa bi mogla postati svjetska Pepeljuga

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
22:39 12.12.2014.

Kod nas se raja skupi, i to u desetcima tisuca,kad treba prosvjedovati za nogometni klub..ali kad treba strajkati za svoje place, svoje zivote, svoju djecu..aaaa jok. Svaka cast Talijani, samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije