Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Okanite se branitelja

branitelji
Goran Jakuš/Pixsell
07.01.2012. u 12:00

Hoće li Kotromanović biti jednako osobno angažiran i u slučajevima svih drugih časnika koji su zbog ocjene (kao i Dunja Gotovina) da su neperspektivni otpušteni iz MORH-a?

Nemamo pojma koliki ćemo za mjesec dana plaćati PDV, koliki će biti porez na imovinu niti kako će se nova restriktivna porezna politika, koja nam sigurno predstoji, odraziti na cijene i našu svakodnevicu, ali nam SDP zato plasira priče o braniteljima i pravici. Ministri iz Vlade Zorana Milanovića kao da su tri tjedna čučali u niskom startu i sada su se, pošto je ispaljen startni hitac, svom snagom dali u šprint natječući se koji će ljepše, bolje i pravednije zboriti o obrani, domoljublju, borcima i pravdi. Hoće li to biti ministar branitelja Predrag Fred Matić ili pak ministar obrane Ante Kotromanović? Žestoka je konkurencija.

Prvi se dohvatio ideje da objelodani registar branitelja, a drugi javno obećaje da će Dunju Gotovinu, uzgred budi rečeno – svoju prijateljicu (iliti ženu jako dobrog prijatelja Ante Gotovine), obući u odoru hrvatske vojnikinje.

Kotromanović još nije pošteno sjeo u ministarsku fotelju, a već je pravdu uzeo u svoje ruke. Nema veze što su pravosudna tijela rekla, ili će tek reći, o otpustu Dunje Gotovine iz vojne službe – Kotromanović se ponaša i djeluje kao da unaprijed sve zna. – Žao mi je što 2004. nisu poštovali temeljna prava Dunje Gotovine. Dunja je bila žrtva političke igre oko njezina muža. Nepotrebno se ušlo u proces koji traje već sedam godina – nanizao je ministar izjave.

Riječ je, podsjetimo, o otkazu Dunji Gotovini – ženi koja je vojnu karijeru počela kao tajnica ministra obrane Gojka Šuška, koja je ratne godine provela u suknji i s dugim manikiranim noktima te potom postala pukovnica.

MORH ju je 2004. godine, budući da se s njenom karijerom i vojnim činom dugo ništa nije događalo, proglasio neperspektivnom i zahvalio joj se. Koliko je poznato, dali su joj mirovinu, no pukovnica je i dalje željela vojnu službu. Zato je tužila MORH i navodno dobila upravni spor. Time, kako se čini, problem nije riješen i sada se govori o nagodbi i tome da ju MORH vrati u vojnu službu. Stvari su, međutim, jasne: kako sud, ili druga pravosudna tijela ovlaštena za nagodbu odluče, tako ministar obrane treba postupiti. I točka!

Ali, za Kotromanovića se čini da baš i nije. Kaže da će on biti maksimalno kooperativan i osobno se uvjeriti kako stoji slučaj s pukovnicom. Ne shvaća da intimno može biti milijardu posto uvjeren kako je njegova prijateljica žrtva politike, da objektivno to može biti stvarno tako, ali mu to ne daje pravo da privatizira sustav.

Hoće li, naime, Kotromanović biti jednako osobno angažiran i u slučajevima svih drugih časnika koji su zbog ocjene da su neperspektivni otpušteni iz MORH-a? Hoće li po istome kriteriju po kojemu je pristupio slučaju svoje prijateljice preispitati i ustvrditi i ostale žrtve političkih igara? Bi li mogao učiniti nešto za one koji su četiri godine ratovali, ali su ostali bez škole, a onda i pozicije u vojsci?

Teško. Jedino ako mu se u tome pridruži kolega Fred Matić. On se ionako primio registra branitelja. Pa kad već prebire po tome tko nas je sve branio, može usput vidjeti ima li još koja pukovnica za koju bi se moglo reći da je nagrabusila zbog muža. Matić, barem kad je o registru riječ, ima podršku premijera. Iako je rekao da neće uzaludno trošiti energiju i rovariti po starim stvarima iz prošlosti istjerujući pravdu tamo gdje se to već stoput pokušalo i nije uspjelo, Milanović se svejedno primio registra.

Na posljednjoj sjednici Vlade opet nije ništa određeno rekao oko poreza, ali se primio branitelja i registra. Obećaje da u njemu neće biti ratni put, nego ime i prezime, da će biti dostupan državnim tijelima...

A komu je to uopće važno? Vjerojatno Fredu Matiću i skupini branitelja koji nakon rata nisu našli ni jedan novi interes. Ostale registar zanima samo ako se iz njega izbace oni koji tu ne pripadaju. Njima je puno važnije hoće li im se rezati mirovine, hoće li država na vrijeme plaćati svoje obaveze i što će učiniti da otvori nova radna mjesta.

Komentara 43

MA
Machak
12:51 07.01.2012.

Lupate bez veze o stvarima o kojima nemate pojma da biste skupili par jeftinih bodova od vlasnika novina jer je očito da ste svi dobili upute pljuvanja po novoj vladi. Stvar je u tome da je g.đa Gotovina dobila spor, da ju je MORH trebao vratiti na posao, da to nije učinio i da joj prema tome pripadaju veliki novci za vrijeme za koje je trebala raditi a nije. Sve ostalo su novinarske floskule najnižeg ranga. A vraćanjem na posao šalje i poruka koja je puno suptilnija i konkrtnija od onog predizbornog pozdravljanja \"naših\" generala.

DU
Deleted user
12:55 07.01.2012.

Nije mi baš jasna ideja-vodilja članka odnosno u slučaju Dunje Gotovine je evidentno da je pravo na njenoj strani, formalizirano u obliku presude Upravnog suda - i pustimo mi emocije, ministar se mora povinovati sudskoj presudi neovisno da li se radilo o Mati ili Dunji, zar ne? Tzv. neperspektivan kadar nema veze s ovim slučajem jer se radilo o čistoj šikani jedne žene zbog toga što je njen muž bio tada na prvom mjestu proganjanja iz smjera sud u Den Haagu i da se pojača dojam da je riječ o zločincu, tadašnja hrv. vlast je dala šut kartu njegovoj supruzi koja evidentno nije imala zapovjednih funkcija u operacijama HV ljeti 95. pa nije mogla ni biti odgovorna. I nije mi baš bistro zašto se ne istakne da je obračun s lažnim braniteljima, invalidima itd. atraktivan za sadašnju vlast jer je to neko desničarsko tijelo i da su inicijatori obračuna baš dva ministra koji su išli logikom: lijevo-desno, nigdje moga stana odnosno prebjezi iz HDZ-a u SDP, iz neke svoje osobne pol. računice...

VI
vidum
12:43 07.01.2012.

E,moj nevjerni Toma. Kažeš \" ima li još koja pukovnica za koju bi se moglo reći da je nagrabusila zbog muža\"? Nema, Dunja Gotovina je jedina. Znam jednu brigadirku koja nije mogla nagrabusit zbog muža jer ga - nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?