Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Brazilci sve karte bacili na osvajanje zlatne kolajne

Brazil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
03.08.2016.
u 15:40

Za brazilski bi narod trijumf na Igrama u Riju bilo melem na ranu nakon niza poniženja. Na zadnja tri međunarodna turnira Brazil je pretrpio debakle

Najtrofejnijoj nogometnoj velesili nedostaje još jedna sitnica. Pet svjetskih prvenstava, osam Južnoameričkih prvenstava, četiri Kupa konfederacija, dva Zlatna kupa i dva Panamerička prvenstva..., ali nijedno olimpijsko zlato.

London 2012. doimao se odličnom prilikom za razbijanje prokletstva, no žuti su se u finalu nasukali na Meksiko, koji je s dva gola Oribea Peralte naspram jednog Hulkova odnio glavnu nagradu.

Bio je to treći brazilski poraz u olimpijskom finalu, nakon 1984. od Francuske i 1988. od SSSR-a. Sada ili nikad, kažu navijači, uzdajući se da će hukom s tribina pogurati njihove miljenike da se okiti i tim trofejem koji im je dosad izmicao. Do tog ostvarenja brazilsku olimpijsku selekciju dijeli šest utakmica.

Mađari rekorderi

Započet će pohod 3. kolovoza protiv Južne Afrike na stadionu Mané Garrincha u Braziliji. Drugi će im protivnik biti Irak 7. kolovoza na istom mjestu, dok u trećem ugošćuju Dansku 10. kolovoza na Fonte Nova Areni u Salvadoru. Finale je na rasporedu 20. kolovoza na Maracani u Riju, piše Max!

Za brazilski bi narod trijumf na Igrama u Riju bilo melem na ranu nakon niza poniženja. Na zadnja tri međunarodna turnira Brazil je pretrpio debakle. Na “svom” je Mundijalu ostao bez medalje, izgubivši od Njemačke u polufinalu s 1:7 i od Nizozemske u borbi za broncu s 0:3. Prošle je godine na Copa Américi ispao u četvrtfinalu, a ove je zapeo u grupi.

Za to će se pobrinuti Neymar i Douglas Costa. Napadači Barcelone i Bayerna najveća su brazilska imena i dvojica od trojice starijih od 23 godine, koliko svaki izbornik smije uvrstiti u momčad (treći je Palmeirasov vratar Prass).

Neymar je bio prisutan i u Londonu, ali nije pomogao Brazilu da dohvati više od srebra. Koliko je njemu i naciji stalo do zlata pokazuje i podatak da je izabrao nastup u Riju umjesto na lipanjskoj stoljetnoj Copa Américi u Sjedinjenim Državama. Načelno je južnoamerička kruna kudikamo važnija, ali Brazil ima osam pobjeda na Copi, a nijedno olimpijsko zlato.

Neymar je izričito molio Barcelonu da mu ne pravi problema oko nastupa u Riju, a Katalonci su mu udovoljili, ocijenivši da je to natjecanje manje zahtjevno od Cope, koja je prošlog mjeseca završena čileanskim slavljem. Izbornik Rogéiro Micale pozvao je još nekoliko zvučnih imena, među kojima se ističu Barcin Rafinha i Santosov Gabriel Barbosa, kojeg su prozvali Neymarovim nasljednikom.

Na olimpijskom turniru nadmetat će se 16 nogometnih reprezentacija podijeljenih u četiri skupine (A: Brazil, Južna Afrika, Irak i Danska, B: Kolumbija, Japan, Nigerija i Švedska, C: Njemačka, Južna Koreja, Meksiko i Fidži, D: Alžir, Argentina, Honduras i Portugal) pri čemu će po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine napredovati u četvrtfinale.

Ostvari li “selecão” stoljetni san, ući će u odabrano društvo koje predvode Mađarska i Velika Britanija s po tri zlata. Za razliku od MOO-a, Fifa ne priznaje prvo britansko zlato, osvojeno 1900. u Parizu, jer je na tim igrama nogomet uveden kao demonstracijski sport.

Umjesto država sudjelovali su klubovi ili sveučilišne momčadi, pa je zlato za Britaniju osvojio londonski Upton Park. Isti je slučaj s OI 1904. u St. Louisu, gdje je kao pobjednik izašla Kanada, preciznije Gait Football Club.

Želi biti kao Messi

Za Fifu, nogomet se na OI službeno igra tek od 1908. u Londonu, gdje je Britanija ponijela svoje drugo, odnosno po Fifi prvo zlato. Od tada je nogomet redovno prisutan na Igrama, s izuzetkom Los Angelesa 1932. Pedesetih se prvim zlatom okitila legendarna mađarska “laka konjica”, koja je u finalu u Helsinkiju svladala Jugoslaviju.

Prije iduća dva mađarska slavlja tijekom šezdesetih, zlata se dočepala i Jugoslavija, nadmašivši Dansku u Rimu. Momčadi iz komunističkog bloka dominirale su do urušavanja komunizma, nakon čega su zavladale hispanske i afričke zemlje. Dvaput zaredom, 2004. i 2008., najsjajnija su odličja pripala Argentini, ovo potonje s Leom Messijem u sastavu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije